Dom naroda usvojio izmjene Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori (VTK) Delegat Halid Genjac kazao je tokom rasprave da je ovaj prijedlog pisan bez učešća stručnjaka te da određene odredbe čak idu na štetu VTK-a.

– Odredbe predviđaju smanjenje članarine, ali je vidljivo da se to odnosi samo na velike korporacije dok će malim privrednim subjektima one biti čak i povećane. Nema baš ništa u ovim izmjenama što će poboljšati rad VTKBiH – smatra Genjac.
Genjac je izrazio sumnje u dobre namjere predlagača i u “neke nelegalne trgovine”, ali nije precizirao svoj stav.
On smatra da Zakon potpuno mijenja koncepciju VTK i da narušava njenu nezavisnost, te da je toliko štetan da može dovesti do njenog gašenja.
Takođe, iz VTK BiH je upozoravano da izmjene zakona ugrožavaju nezavisnost ove institucije.

Dom naroda je, ipak, usvojio ovaj zakon.
U obrazloženju Prijedloga zakona predlagač navodi da dosadašnjim odredbama Zakona o Vanjskotrgovinskoj komori BiH nigdje nije jasno naveden status ove institucije u smislu Zakona o upravi, pa je u vezi s tim bila potrebna dopuna.
Uz podsjećanje da je u važećem Zakonu o Vanjskotrgovinskoj komori BiH propisano da Skupština VTK utvrđuje osnovicu, visinu članarine, kotizacije i način naplate, ističe se da je takvo rješenje, gdje zakonski nije određen limit članarine, dovelo do toga da privredni subjekti plaćaju izuzetno visoke članarine, što im je otežavalo rad i veliki odliv finansijskih sredstava.
Određivanjem gornje granice članarine želi se postići nesmetano funkcionisanje privrednih subjekata i stvaranje zdravog tržišta.
Skupština VTK će, kao i do sada, do granice određene ovim zakonom, određivati visinu članarine.
Izmjenama i dopunama Zakona predviđeno je da VTK može mijenjati tarife za usluge koje pruža članovima, članovima Komore, kao i za poslove u kojima ovo tijelo djeluje u svojstvu posrednika prilikom ugovaranja.
Dopuna je predložena zbog toga što su u dosadašnjoj praksi privredni subjekti plaćali postotak i u slučaju kada Komora nije imala ulogu posrednika.

indikator

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close