BiHPolitika

Dom naroda oštetio FBiH za najmanje 50 miliona KM

Jačanje budžetskih kapaciteta nauštrb profita vlasnika kladionica očigledno postaje nepremostiva prepreka za vladajuću koaliciju u FBiH. Uprkos dogovoru lidera o modelu oporezivanja priređivača igara na sreću, koji je u međuvremenu usaglašen i u Vladi FBiH, te kao takav proslijeđen na usvajanje u Dom naroda Parlamenta FBiH, on je u konačnici ukazao na nedostatak komunikacije između rukovodstva stranaka i delagata koji u ime tih stranaka sjede u Domu naroda, ili na, što je druga mogućnost, neiskrene namjere pojedinih aktera kada je regulisanje ove oblasti u pitanju.

To se ponajviše odnosi na Hrvatsku demokratsku zajednicu (HDZ) BiH, čiji je lider Dragan Čović načelno dogovorio usaglašeno rješenje kroz izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje su definisane i u Vladi FBiH uz aktivno učešće Ministarstva finansija, na čijem je čelu HDZ-ova Jelka Milićević, a čije su usvajanje u četvrtak jednoglasno odbili delegati HDZ-a u Domu naroda. Za potpredsjedavajućeg Doma naroda Jasenka Tufekčića je to posljedica uskih interesnih veza pojedinih stranaka sa vlasnicima kladionica, što je istaknuo i tokom posljednje sjednice.

– Nema logičnog objašnjenja za odgađanje donošenja izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, osim zaključka koji se mogao osjetiti u mojoj diskusiji. Ako ne želite da riješite problem, onda ga odgađate i stavljate u redovnu proceduru i na taj način pogodujete vlasnicima kladionica. Jednostavan je zaključak da su stranke koje to podržavaju sigurno u nekoj igri sa kladioničarima. Nije tajna da je predsjednik FBiH Marinko Čavara primao vlasnike kladionica, da ih je ministrica finansija Jelka Milićević primala – kazao je Tufekčić za Faktor.

Rok Vladi FBiH

Predložene izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću nisu razmatrane po hitnom postupku, već je Vladi FBiH dat rok od 30 dana za organizaciju javne rasprave i u konačnici dostavljanje novog prijedloga.

– Nevjerovatno je da se više od sedam ili osam mjeseci taj zakon nalazi u parlamentarnoj proceduri, svjesni činjenice da Federacija na taj način mjesečno gubi sigurno sedam ili osam miliona KM. Logika je nalagala da bi svi, opozicija i pozicija, trebali biti zainteresirani za donošenje tog zakona po hitnoj proceduri, a da u toku implementacije zakona radimo njegove izmjene i dopune i na taj način ga dodatno popravimo. Dobar dio ovih stranaka koje su u Zastupničkom domu bile za hitnost procedure su u Domu naroda promijenile taj stav – objašnjava Tufekčić.

Za razliku od stranačkih kolega iz Zastupničkog doma, kao što je naglasio naš sagovornik, delegati SDP-a u Domu naroda su se usprotivili predloženim zakonskim odredbama, pravdajući to izostankom socijalnog aspekta pri kreiranju tih odredbi. Usprotivila im se i Ana Babić, delegatkinja iz hrvatskog naroda, iz Saveza za bolju budućnost (SBB), iako su njene stranačke kolege u Domu naroda digli ruke za prijedlog iz Vlade FBiH.

Neusvajanje izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću bi, stav je Ministarstva finansija FBiH, donijelo određene štetne posljedice s aspekta fiskalne politike, što je bio motiv za upućivanje prijedloga po hitnom postupku. Poslovnik Doma naroda predviđa mogućnost donošenja zakona po hitnom postupku ukoliko bi njegovo donošenje u redovnom postupku moglo izazvati štetne posljedice po FBiH.

Prema podacima Ministarstva finansija, igrači sportske kladionice u FBiH su u prvih deset mjeseci ove godine ostvarili ukupno 140 miliona KM dobitaka na listićima do 100 KM, koji se ne oporezuju. Ta brojka je za ljubitelje RNG klađenja mnogo viša i iznosi oko 800 miliona KM, a ona također nije podlijegala oporezivanju s obzirom da se na RNG igre trenutno plaća samo mjesečni paušal po mjestu klađenja u iznosu od 300 KM.

Rekordne uplate

Ukoliko u obzir uzmemo samo period od pet mjeseci, tokom kojeg je rad Parlamenta FBiH bio blokiran upravo zbog oporezivanja kladionica, te još najmanje mjesec dana do nove prilike za usvajanje novih izmjena i dopuna Zakona o igrama na sreću, možemo konstatovati da je FBiH u tom periodu po ovom osnovu oštećena za najmanje 50 miliona KM.

Podsjećamo, prema važećim zakonskim odredbama se oporezuju jedino dobici viši od 100 KM. Njih je u prvih deset mjeseci ove godine isplaćeno 36 miliona za sportsko klađenje, te 75 miliona za RNG klađenje, što je mnogo manji iznos u odnosu na onaj koji trenutno ne podliježe oporezivanju. Na taj način je, stoji u analizi Ministarstva finansija, naplaćeno samo 11 miliona KM poreza.

Građani FBiH će, sudeći prema trenutnom stanju, u ovoj godini u kladionicam uplatiti oko 1.5 milijardi KM, što je mnogo veći iznos u odnosu na prošlogodišnjih 597 miliona KM. Taj rast nije posljedica srazmjernog rasta interesa građana za sportskim i RNG klađenjem, već činjenice da su kladionice konačno uvezane u server Porezne uprave FBiH. Ta ranija neuvezanost je pogodovala različitim manipulacijama, te novac koji je trebao biti oporezovan se u konačnici slijevao u džepove vlasnika kladionica, pa možda i njihovih političkih zaštitnika.

 

(Faktor.ba)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close