BiHPrivreda

Dogovorene isporuke vrijedne 200.000 eura: Najtraženije tapecirane stolice, namještaj za spavaće sobe i trpezarije

Dogovorene isporuke vrijedne 200.000 eura: Najtraženije tapecirane stolice, namještaj za spavaće sobe i trpezarije

Na sajmu u Kölnu ostvareno je više od 220 poslovnih kontakata sa partnerima iz 48 zemalja Evrope i svijeta

Međunarodni sajam namještaja i enterijera IMM u Kölnu završen je u nedjelju, a kompanije iz BiH ostvarile su izuzetno dobre rezultate i njihov nastup bio je veoma zapažen, te je ostvareno više od 220 poslovnih kontakata sa partnerima iz 48 zemalja Evrope i svijeta.

Učvršćivanje odnosa

Prema preliminarnim podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, kompanije su tokom održanih sastanaka dogovorile isporuke vrijedne više od 200.000 eura i zaprimile zahtjeve za ponude čija vrijednost se procjenjuje na 300.000 eura.

Najtraženiji su tapecirane stolice, namještaj za spavaće sobe i trpezarije, a interes vlada i za ostalim namještajem.

– Ovo nam je bio drugi put da učestvujemo na ovom sajmu, a cilj nam je bio da učvrstimo odnos s kupcima koje smo upoznali ranije, ali i s nekim postojećim kupcima s kojima smo razvili poslovne odnose u 2016. godini. Sajam u Kölnu se smatra najznačajnijim i najvećim sajmom namještaja u svijetu i veoma smo zadovoljni što smo imali mogućnost da pokažemo svoje proizvode tamo i da vidimo šta možemo uraditi i kako se uklopiti u veliko evropsko, ali i svjetsko tržište namještaja, kazao nam je po povratku iz Kölna Amir Osmičić, šef prodaje u firmi Solid Wood iz Gradačca.

Veći izvoz namještaja

Osim Solid Wooda, svoje proizvode predstavile su i firme Boksit iz Milića, Bosnian Beech Board iz Visokog, FEF Export-import iz Sarajeva, H. M. M. Iz Gradačca, Lignacon iz Teslića, te Wood Team iz Ilijaša. Ovo je sedmi nastup Bosne i Hercegovine na sajmu IMM COLOGNE u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a finansijski ga je, pored Komore, podržalo i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Tokom sedam godina izlaganja u Kölnu, Vanjskotrgovinska komora BiH je u okviru grupnog štanda podržala 53 nastupa firmi iz cijele BiH, a uzevši u obzir sudjelovanje pojedinih firmi na više sajmova, podržala je ukupno 33 različite kompanije.

Koliki je značaj izlaganja na sajmu u Njemačkoj, govori podatak da je u 2016. godini Bosna i Hercegovina dostigla nivo izvoza namještaja od oko 250 miliona eura, od čega je trećina bio izvoz upravo u Njemačku.

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close