Dogovorena koalicija SDA i SBB-a na svim nivoima vlasti

Izetbegović i Radončić razgovarali u zgradi Predsjedništva BiH

Ovaj sastanak je ustvari nastavak razgovora o stabilizaciji prilika u BiH i jačanju unutarbošnjačkog dijaloga, te mogućeg koaliranja dvije najjače bošnjačke stranke.

Lider SBB-a Fahrudin Radončić obratio se okupljenim novinarima nakon održanog sastanka sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem.

Na novinarsko pitanje o čemu je razgovarano i šta je konkretno dogovoreno, Radončić je odgovorio: “Konkretno je dogovoreno da se ide u koalicioni savez SDA i SBB-a na svim niovima. Mislim da ti razgovori nisu u onoj poznatoj fazi pregovora, već imamo vrlo kvalitetnu fazu dogovaranja kako da deblokiramo procese, kako da dobijemo efikasnu vlast i kako da se počnemo baviti ekonomskim i drugim reformama, NATO integracijama, evropskim integracijama i ja očekujem da nakon današnjeg sastanka prvom polovinom sljedeće sedmice sjednu delegacije i naprave koalicioni sporazum”.

Upitan, kada već govori o formiranju koalicije na svim nivima, da li to podrazumijeva i rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, Radončić je pojasnio: “Ja mislim da je u ovom trenutku najvažnije da konsolidiramo stanje u FBIH, vidjeli ste da smo mi vrlo brzo donijeli desetak zakona za petnaestak dana, donijet ćemo još 10 ili 15 vrlo važnih zakona, odnosno nacrte usvojiti u FBiH. Idemo na stabiliziranje kantona i naravno nakon toga ići će se i na državni nivo”.

Upitan da li SBB ulazi u sva četiri ministrarstva u Vladi FBiH, Radončić je rekao da danas nije razgovarano o tim pitanjima.

– U politici postoje stvari koje se u principu podrazumijevaju. Mi imamo veći koalicioni kapacitet od DF-a, druga smo najjača stranka u FBiH, DF je treći, prema tome to je očekivani epilog oko kojeg se nećemo svađati – pojasnio je Radončić.

Dodao je da se nada kako će koalicija između SDA i SBB biti potpisana već iduće sedmice.

 

Podsjećamo, glavni odbori SBB-a i SDA dali su “zeleno svjetlo” za nastavak razgovora stranačkih lidera o mogućem koaliranju u vlasti.

Autor: M. Aš.
avaz.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close