Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 7. maj

7. maj (svibanj) (7.5.) je 127. dan godine po gregorijanskom kalendaru (128. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 238 dana.

Događaji

1946 – Osnovana kompanija Tokyo Telecommunications Engineering, koja je kasnije postala poznata pod novim nazivom: Sony.
1993 – srpski nacionalisti-barbari minirali Ferhad-pašinu džamiju u Banjoj Luci

Rođeni

1833 – Johannes Brahms (Hamburg, 7. maj 1833. – Beč, 3. april 1897.), njemački kompozitor
Karijeru je započeo kao pijanistički virtuoz. Robert Schumann mu je pomogao da se afirmira kao kompozitor, predstavivši ga muzičkoj javnosti i zauzimajući se za štampanje njegovih djela. Polazi od klasičnog i baroknog naslijeđa, ali je njegov muzički izraz u osnovi romantičarski. U njegovu opusu nalaze se sve glavne instrumentalne i vokalne vrste, izuzevši opere. Često se inspirirao narodnom muzikom, a osobito se istaknuo na području komorne muzike i solo pjesama. Četiri simfonije, dva klavirska koncerta, violinski koncert u D duru, dvorski koncert za violinu i violončelo u A-molu, Njemački requiem i brojne solo pjesme samo su dio najvažnijeg Brahmsovog opusa, uz komorna djela te crkvena djela kojima je zaokružio bogato stvaralaštvo.

1840 – Petar Iljič Čajkovski (rus. Пётр Ильич Чайковский, Votkinsk, 7. maja 1840. – Sankt Petersburg, 6. novembar 1893.), ruski kompozitor.
Studirao je na petrogradskom Konzervatoriju, a predavao je harmoniju na Konzervatoriju u Moskvi i pisao muzičke kritike. Materijalnu nezavisnost i boravak u inostranstvu omogućila mu je bogata udovica Nadežda von Meck, a njihovo dopisivanje važan je izvor podataka o stvaralačkom radu i estetskim pogledima Čajkovskog. Nastupao je kao dirigent vlastitih djela po Rusiji, Evropi i SAD-u. Javio se u ruskoj muzici istovremeno sa kompozitorima Novoruske škole, tzv. grupom Petorice, a njihovo stvaralaštvo se međusobno dopunjuje. Po svom muzičkom izrazu pripada vremenu kasnog romantizma, a djela su mu bila prožeta ruskim duhom u melodiji i sadržaju njegovih opera.

1861 – Rabindranath Tagore, bengalski pjesnik, slikar, filozof, pedagog i socijalni reformator

1892 – Maršal Josip Broz Tito (Kumrovec, Austro-Ugarska, 7. maj 1892. — Ljubljana, SFRJ, 4. maj 1980.) je bio predsjednik Socijalističke federativne republike Jugoslavije od 1953. do 1980. godine.
Bio je lider Komunističke partije Jugoslavije (kasnije Savez komunista Jugoslavije) od 1937. do 1980, vođa Narodnooslobodilačke borbe naroda Jugoslavije od 1941. do 1945, a kasnije i vrhovni komandant Oružanih snaga SFRJ. Jedan je od osnivača Pokreta nesvrstanih.
U Bosni i Hercegovini Tito se smatra jednom od najznačajnijih historijskih ličnosti, a glavna sarajevska ulica nosi njegovo ime.
Preminuo je u Kliničkom centru u Ljubljani, 4. maja 1980. godine. Njegova sahrana je okupila mnoštvo političkih ličnosti, šefova država i vlada iz svih država svijeta. U to vrijeme pojavljuju se prve sumnje da li će njegovi nasljednici uspjeti da očuvaju Jugoslaviju u kojoj je on uspješno suzbijao nacionalizam i održavao jedinstvo. Nažalost, te sumnje se ostvaruju desetak godina nakon njegove smrti kada etničke podjele i konflikti dovode do krvavog raspada Jugoslavije.
Sahranjen je u Beogradu u mauzoleju nazvanom Kuća cvijeća. Njegova sahrana je bila jedna od najvećih u historiji čovječanstva. Lista priznatih državnika i ličnosti koji su se okupili da odaju posljednju počast Titu je bila impozantna: 4 kralja, 31 državni predsjednik, 22 premijera, 47 ministara vanjskih poslova, uz to poznate ličnosti kao Indira Gandhi, Margaret Thatcher, Willy Brandt i mnogi drugi. Tito je bio jedina poznata osoba koja je pored pape Ivana Pavla II imala pogreb sa preko 100 svjetskih državnika, što predsjednika, premijera, monarha i ambasadora.

1901 – Gary Cooper, američki glumac
1919 – Eva Perón (Evita), argentinska političarka
1946 – Thelma Houston, američka pjevačica i glumica
1956 – Jan Peter Balkenende, holandski političar i državnik

Umrli

1915 – Elbert Hubbard, američki filozof i pisac

Praznici

Dan džamija Bosne i Hercegovine

www.magazinplus.eu – Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close