Dogodilo se na današnji dan – 7. februar

7. februar (veljača) (7.2.) je 38. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 327 dana (328 u prestupnoj godini).

Događaji

1900 – U Engleskoj je osnovana laburistička stranka.
1935 – Čarls Darou (Charles Darrow) izmislio je igru “Monopol”.
1949 – Džo Di Mađio postao je prvi bejzbol igrač u historiji sa zaradom od 100.000 dolara godišnje. Igrao je za tim “New York Yankees”.
1964 – Bokser Kasijus Klej postao je musliman i uzeo ime Muhamed Ali.
1964 – Britanski bend Bitlsi otpočeo je svoju prvu turneju po SAD. Na njujorškom aerodromu “Kenedi” dočekalo ih je oko 3.000 obožavalaca, a dva dana kasnije, kada su nastupali u jednom živom TV šouu, posredstvom direktnog prijenosa posmatralo ih je 40% ukupnog stanovništva SAD.
1965 – Američka avijacija napala je civilne i vojne objekte Demokratske Republike Vijetnama, tj. Sjevernog Vijetnama. Na taj način oružana intervencija u građanskom ratu Južnog Vijetnama (SAD su vladi u Sajgonu pružale obilatu vojnu i tehničku pomoć, suprotno ženevskim sporazumima o prekidu vatre iz jula 1954.) prerasla je u međunarodni oružani sukob, tj. u rat između SAD i Narodne Republike Vijetnama.
1971 – Žene su dobile pravo glasa u Švicarskoj.
1992 – Na sastanku šefova država i vlada održanom u holandskom gradiću Mastriht potpisan je Ugovor o osnivanju Evropske unije, koji je stupio na snagu 1. januara 1993.

Rođeni

1693 – Ana, carica Rusije;

1812 – (na slici) Charles Dickens poznati je engleski književnik koji je svojim djelima ostavio jedno veliko naslijeđe svima nama da uživamo. Dickens je ostao poznat kao slikar engleskog srednjeg i nižeg građanskog staleža i osnivač socijalnog romana. Njegova djela odražavaju sklonost humoru i satiri, ali i primjesama romantičnog i sentimentalnog.
Od njegovih djela svakako treba izdvojiti “Oliwer Twist”, “David Copperfield”, “Posmrtni spisi Pickwickova kluba”, “Veliko očekivanje”, “Cvrčak na ognjištu”, “Život i pustolovina Martina Chuzzelwita”, “Božićna priča” i “Staretinarnica”. Naravno da je najpoznatiji Oliwer Twist uz čiji smo tužni život svi suosjećali.
Charles Dickens rodio se 7. veljače 1812. godine u Landportu kao drugo od osmero djece, roditelja Johna i Elizabeth Dickens. Njegov otac bio je službenik u mornarici. Vrlo brzo nakon Charlesova rođenja cijela se obitelj preselila u ulicu Norfolk, a nakon toga u Kent. Njegovo odrastanje i sve ono što je proživio igrajući se sa svojim prijateljima, iskoristio je kao inspiraciju za svoja djela, koja će kasnije postati svojevrsni klasik.
Nakon što se cijela obitelj preselila u Kent nastupili su malo teži uvjeti života i praktički su se svi morali angažirati da zarade neke novce, pa tako i sam Charles koji je već kao dijete znao za surovu stvarnost. Radio je na raznim mjestima, u tvornici gdje je cijelo vrijeme u glavi zamišljao određene likove i avanture kroz koje su prilazili.
Nakon što mu je otac umro, majka je dobila određeno nasljedstvo, ali je to nije spriječilo da Dickensa i dalje drži zaposlenog u tvornici koji je tada spoznao svu relanost koliko je težak život radnika iz radničke obitelji. Naime gnjev koji je proizlazio iz te cjelokupne situacije pod kojima je radnička klasa živjela, postala je glavna tema njegovih djela, a najviše se moglo vidjeti u njegovom autobiografskom romanu, “David Copperfield”.
Kasnije se uspio zaposliti u odvjetničkom uredu Ellis i Blackmore kao pripravnik, da bi ubrzo nakon toga krenuo raditi kao slobodni novinar. To je bio samo početak njegove velike karijere kao pisca. U tom je periodu upoznao Mariu Beadnell čiji roditelji nisi odobravali vezu, stoga su je poslali na školovanje u Pariz.
Godine 1836. prihvatio je posao urednika novina gdje je ostao tri godine, a istovremeno je radio na poznatom romanu “Oliwer Twist”. Te iste godine u travnju, oženio se s Catherine Thomson Hogarth s kojom je imao desetero djece. Umro je 9. lipnja 1870. godine;

1870 – Alfred Adler, austrijski psiholog;
1875 – Walter Courvoisier, švicarski kompozitor;
1906 – Henry Pu Yi, posljednji kineski car;
1927 – Juliette Gréco, francuska šansonjerka;
1953 – Hasija Borić, bosanskohercegovačka glumica i režiserka;
1954 – Dieter Bohlen, njemački muzičar i producent (“Modern Talking”);
1978 – Ashton Kutcher, američki glumac;

Wikipedia

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close