Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 24. septembar

Događaji:
622. – Muhamed  s. a. w. s. prelazi iz Meke u Medinu (Hidžra), gde osniva prvu opštinu novih vjernika. Sedamnaest godina kasnije, kalifa Omer odredio je ovu godinu za početak muslimanske ere.
Pod prijetnjom smrću i nekoliko pokušaja atentata i sve većim pritiscima na njegove sljedbenike (koji su već prije pobjegli u Abesiniju), Muhammed s. a. w. s. 622. godine bježi iz Meke u Medinu sa svojim najboljim prijateljem Ebu-Bekrom.

Dolazak u Medinu postaje historijski događaj za muslimane uopće iz više razloga. Jedan od njih je taj što su u mirnim uvjetima tadašnje Medine, koja im je ponudila gostoprimstvo, mogli propovijedati i širiti svoju vjeru i izučavati je. I za sam grad Muhammed s. a. w. s. imao je veliki značaj: pomirio je dotad zavađena arapska plemena koja su imala dugu historiju međusobnog ratovanja. Napisan je i prvi Medinski ustav, koji uređuje međusobne odnose Arapa i Jevreja, kojih je u gradu bilo dosta.

1941. – Užički partizanski odred je u Drugom svjetskom ratu oslobodio Užice, koje je potom više od dva mjeseca bilo sjedište Užičke republike (jedine slobodne teritorije u porobljenoj Evropi) i Vrhovnog štaba Narodnooslobodilačkog pokreta Jugoslavije – do 30. novembra 1941, kad je palo u njemačkoj ofanzivi.

1941. – Na konferenciji u Londonu vlade ŠSR, Australije, Kanade, Velike Britanije, Novog Zelanda, Južnoafričke unije i izbegličke vlade Čehoslovačke, Grčke, Belgije, Luksemburga, Holandije, Norveške, Poljske, Jugoslavije i Francuske potpisale su Atlantsku povelju. O sadržaju Povelje u osam tačaka – koja je bila politički program o borbi protiv Sila osovine u Drugom svjetskom ratu – prethodno su se dogovorili predsjednik SAD Frenklin Ruzvelt i britanski premijer Vinston Čerčil i taj dokument kasnije je poslužio kao osnova Povelje UN.

Rođeni:

1725 – Arthur Guinness, osnivač istoimene irske vrste piva
1739 – Grigori A. Potemkin, ruski vojskovođa
1884 – İsmet İnönü, turski državnik
1896 – F. Scott Fitzgerald, američki književnik
1920 – Zulfikar Džumhur, bosanski putopisac, slikar i karikaturista
1942 – Linda McCartney, američka muzičarka i supruga Paula McCartneya
1949 – Pedro Almodóvar, španski režiser

Umrli:
768. – Umro je franački vladar Pipin Mali , koji je Karolinzima donio kraljevsku krunu i vojnim pobjedama pripremio teren za svojeg sina, Karla Velikog.

1227. – Kao monah Simon umro je prvi srpski kralj Stefan Nemanjić Prvovenčani, drugi sin velikog župana Stefana Nemanje, za vrijeme čije vladavine je Srbija zadobila i državnu i crkvenu samostalnost.

24. septembar (rujan) (24.9.) je 267. dan godine po gregorijanskom kalendaru (268. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 98 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close