-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 16. august

16. avgusta 1995. – Specijalni izaslanik SAD Ričard Holbruk i specijalni predstavnik generalnog sekretara UN-a Jasuši Akaši razgovarali o unapređenju mirovnog procesa. Holbruk je izrazio mišljenje da će novonastala situacija na vojnom polju, uz vjerovatnu upotrebu zračnih udara NATO-a, biti od ključne važnosti za iznalaženje jedinstvenog vojnog i diplomatskog pristupa u pravcu rješavanja sukoba u BiH. Holbruk je zatražio da se, u okviru priprema za intervenciju NATO-a, skloni međunarodno osoblje koje bi VRS mogla uzeti kao taoce.

Događaji:

1919. – Formirana je vlada Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca pod predsjedništvom Ljube Davidovića, sastavljena od predstavika Demokratske stranke (zajednice) i Socijaldemokratske partije. Vlada je ubrzo donijela uredbe o osmočasovnom radnom vremenu i o osiguranju radnika u slučaju bolesti i nesreće.

1944. – Na ostrvu Vis u Drugom svjetskom ratu nastavljeni su pregovori Nacionalnog komiteta oslobođenja Jugoslavije i izbegličke jugoslovenske vlade, koja se obavezala da Narodnooslobodilačkoj vojsci Jugoslavije prepusti svu savezničku pomoć, raspusti oružane snage u inostranstvu i javno se odrekne Draže Mihajlovića i četnika. Pristala je i da u sastav NOVJ bude uključena ratna mornarica bivše Jugoslavije koja se nalazila na Malti pod upravom savezničke flote.

1996 – Ponovno otvaranje Internacionalnog aerodroma Sarajevo za civilni promet

Rođeni:

1815. – Ivan Bosco;
1845. – Gabriel Lippmann, francuski fizičar;
1928. – Atif Purivatra, teoretičar evolucije bošnjačkog nacionalnog identiteta;
1832. – Wilhelm Wundt, njemački filozof i psiholog;
1950. – Neda Ukraden, bosanska/srpska pjevačica etno-popa;
1958. – Madonna, američka pop pjevačica, tekstopisac, producent i glumica;

Umrli:
1921. – Umro je srpski kralj Petar I Karađorđević, kralj Srbije od 1903. do 1918. i potom do smrti Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.
1977 – Elvis Presley, američki pjevač (King of Rock'n'Roll)

16. august (kolovoz) (16.8.) je 228. dan godine po gregorijanskom kalendaru (229. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 137 dana.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close