-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 14. februar

14. februar (veljača) (14.2.) je 45. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 320 dana (321 u prestupnoj godini).

Događaji:
– Danas se po katoličkom kalendaru slavi Sveti Valentin. Valentinovo, dan Svetog Valentina se obilježava 14. februara kao dan zaljubljenih. U Sjevernoj Americi, Evropi, kao i u drugim dijelovima svijeta, to je tradicionalni dan kada zaljubljeni jedni drugima izražavaju ljubav putem ljubavnih pisama, cvijećem i poklonima. Valentinovo je dobilo ime po svetom Valentinu, zaštitniku zaljubljenih, koji je bio episkop i mučenik, a živio je u 3. vijeku. Pogubljen je 269. godine odsjecanjem glave u doba kad je Rimskim Carstvom vladao car Klaudije II.
– Danas se po pravoslavnom kalendaru slavi Sveti mučenik Trifun.

1804. – Početak Prvog srpskog ustanka
1912. – Arizona postala 48. savezna država Sjedinjenih Američkih Država
1918. – Sovjetski savez usvojio Gregorijanski kalendar
1945. – Oslobođen Mostar
1989. – Uspostavljena je prva telefonska veza preko satelita.

Rođeni:

1404 – Leon Battista Alberti, italijanski humanist, pjesnik, slikar, kipar, arhitekt, pravnik i matematičar
1602 – Pier Francesco Cavalli, italijanski kompozitor
1895 – Max Horkheimer (14. februar 1895, Zuffenhausen kod Štutgarta; 7. juli 1973 Nürnberg), njemački filozof i sociolog, osnivač i vodeći mislilac Frankfurtske škole, kao i Kritičke teorije društva.
1928 – Vincente T. Blaz, guamski političar
1957 – Yasmina Reza, francuska dramatičarka

Umrli:

1405. – Timur Lenk, mongolski vladar
1779. – James Cook (Džejms Kuk) (27. oktobar 1728 – 14. februar 1779) bio je britanski istraživač i moreplovac. U njegove najznačajnije istraživačke poduhvate spadaju tri glavna putovanja preko Tihog okeana tokom kojih su otkrivene i utvrđene njegove obale. Cook je, između ostalog, izrađivao i mape svijeta.
Smatra se da je Cook svojim istraživanjima doprinio Britanskoj imperiji više nego svi ratovi koje je ona vodila u historiji.
Poznato je i to da je Cook bio jedan od prvih kapetana koji se služio iskustvima svojih prethodnika da bi preduprijedio bolesti kao što je skorbut i da bi podigao nivo zdravlja posade. Pritom je tjerao ili lukavstvom navodio posadu da jedu kiseli kupus kako bi iz njega dobili što više vitamina C i tako se borili protiv te podmukle bolesti, koja je inače mahom odnosila živote članova posada istraživačkih brodova. Također je održavao strogu higijenu na svojim brodovima. Smrtno je stradao na svom trećem putovanju tokom sukoba sa domorocima na Havajima.

www.magazinplus.eu – Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close