Pariz: Potpisivanje Daytonskog mirovnog sporazuma

Na današnji dan 1995. godine u Parizu je potpisan Opći okvirni sporazum za mir u Bosni i Hercegovini, poznatiji kao Daytonski mirovni sporazum, iako bi se trebao zvati Pariški.

Mirovni sporazum za BiH, parafiran 21. novembra 1995. godine u Dejtonu, u američkoj državi Ohaju, poslije tronedeljnih pregovora, potpisan je 14. decembra iste godine u Parizu.

Sporazum su, u prisustvu tadašnjeg državnog sekretara SAD Vorena Kristofera, potpisali Slobodan Milošević, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović u Jelisejskoj palati u Parizu.

Potpisnici su se obavezali da međusobne odnose regulišu prema Povelji UN, Završnom helsinškom aktu i drugim dokumentima OEBS-a, kao i na međusobno poštovanje suvereniteta i rješavanje nesporazuma na miroljubiv način.

Dejtonskim sporazumom Bosna i Hercegobina je podjeljena na dva entiteta: Republiku Srpsku i Federaciju BiH.

Francuska je čuvar originala Daytonskog sporazuma.

U BiH Daytonski sporazum nikada nije službeno preveden niti je ratificiran u parlamentu. Nikad nije objavljen u Službenom glasniku BiH.  Potpisan je bez znanja građana BiH, ni legalno Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine koje je po važećem Ustavu Države jedino imalo pravo donijeti „Odluku“ o potpisivanju Daytonskog sporazuma nikada nije donijelo takvu Odluku, niti Parlamentarna skupština Republike Bosne i Hercegovine. Ovlašteni tumač još uvijek je Ured visokoga predstavnika (OHR), a budući da je ured pred gašenjem, došlo je u pitanje funkcioniranje institucija.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close