Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 11. mart

11. mart (ožujak) (11.3.) je 70. dan godine po gregorijanskom kalendaru (71. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 295 dana.

Događaji

1991 – Monika Seleš je pobjedivši Štefi Graf dospjela na prvo mjesto liste najboljih deset teniserki svijeta, čime je okončala 186-nedjeljno prvo mesto Štefi Graf.
1997 – Pola Makartnija je engleska kraljica Elizabeta II proglasila vitezom, tako da je postao ser Pol.
2004 – U terorističkom napadu u Madridu poginulo 200 ljudi.
2011 – Potres od 9.0 stepeni je pogodio sjeveroistok Japana, 130 km od grada Sendai, izazvavši cunami, uzrokujući smrt preko 13.000 ljudi. Također, potres je izazvao oštećenja na nuklearnoj centrali, izazvavši drugu po veličini nuklearnu katastrofu u historiji čovječanstva.

Rođeni

1544 – Torquato Tasso (Sorrento, 11. ožujka 1544. – Rim, 25. travnja 1595.), talijanski pjesnik.
U dvanaestoj godini ostaje bez majke. Pravo je studirao u Bologni i Padovi . Od 1565. je u službi kardinala d'Estea. Mučen opsesijom grijeha, uvjeren da se udaljio od crkvenog učenja, prijavljuje se inkvizitoru u Ferrari. Zatvoren je u samostan, ali bježi i putuje po Italiji. Godine 1575. dovršava svoje najpoznatije djelo “Oslobođeni Jeruzalem” koje je pisao gotovo deset godina i po kojem je čuven. U njemu je prikazao mentalitet renesansnog čovjeka, umjetički nemir i ljubav za baštinu helenskog svijeta. Autor je velikog broja lirskih pjesama s brojnim sukobima: svjetala i tame, dobra i zla, poroka i vrlina. Uvriježena je legenda o Tassovoj naklonosti pjesnikinji Cvijeti Zuzorić, kojoj su navodno posvećena tri soneta i pet madrigala. Napisao je i pastirsku igru Aminta, 1573. godine. Budući da su još za života nastale brojne legende vezane uz njegov život i društevnu poremećenost, Johann Wolfgang Goethe je 1790. napisao dramu Torquato Tasso.

1911 – Alba de Cespedes, italijanska književnica

1927 – Dr. Himzo Polovina (rođen 11. marta 1927. u Mostaru, u kvartu Donja Mahala, a preminuo 5. augusta 1986) je bio poznati bosanskohercegovački prikupljač pjesama, interpretator, tekstopisac, kompozitor, odličan poeta i doktor – specijalista neuropsihijatar.
Mnogi smatraju da je on najprominentniji pjevač i sakupljač sevdalinki svih vremena. Polovinin sakupljački i interpretativni rad starogradske (malovaroške) pjesme se karakteriše kao autentično muzičko nasljeđe Bosne i Hercegovine. Njegovo duboko razumijevanje i znanje duha sevdalinki ostavilo je veliki trag u bosanskoj kulturi.

1937 – Jovan Divjak, bosanski general i pisac
1952 – Douglas Adams, britanski pisac
1976 – Thomas Gravesen, danski nogometaš
1982 – Thora Birch, američka glumica

Umrli

1955 – Alexander Fleming, britanski biolog
1982 – Salih Alić, bosanskohercegovački pjesnik
2006 – Slobodan Milošević (Požarevac, Srbija, 20. augusta 1941.- Den Haag, Holandija, 11. marta 2006.), bivši predsjednik Srbije i Savezne republike Jugoslavije, predsjednik Socijalističke partije Srbije.
Po obrazovanju pravnik, Milošević je veći dio profesionalne karijere prije političke afirmacije proveo kao bankar (neko je vrijeme bio i predstavnikom “Beobanke” u New Yorku). Politički je uspon počeo ranih osamdesetih, kao proteže Ivana Stambolića, šefa srbijanske komunističke partije (SK Srbije). U zimu 1986. Stambolić je podržao Miloševića u izboru za predsjednika srbijanskih komunista. Umro od srčanog infarkta u zatvoru Suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije u Den Haagu.

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close