Kultura

Dogodilo se na današnji dan – 03. maj

3. maj (svibanj) (3.5.) je 123. dan godine po gregorijanskom kalendaru (124. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 242 dana.

Događaji

1494. – Kristofer Kolumbo je otkrio Jamajku. Nazvao ju je St. Iago.
1765. – U Filadelfiji je osnovan prvi medicinski fakultet u SAD-u.
1845. – Macon B. Allen je prvi crnac koji je primljen u advokatsku komoru u SAD-u.
1919. – Prvi putnički let avionom u SAD-u bio je na relaciji Njujork – Atlantik Siti.
1937. – Margaret Mičel je dobila Pulicerovu nagradu za roman “Prohujalo sa vihorom”.
1946. – Međunarodni vojni sud u Tokiju otpočeo je sa radom.
1952. – Na Severni pol je sletio prvi avion.
1956. – Na Antarktiku je otkriven još jedan planinski vijenac.
1997. – Gari Kasparov otpočinje šahovski meč sa IBM-ovim super komjuterom “Deep Blue” .
2008 – U Mijanmaru poginulo preko 22.000 ljudi nakon snažnog ciklona

Rođeni

1469 – Niccolò Machiavelli (Firenca, 3. svibnja 1469. – Firenca 21. ili 22. lipnja 1527.), talijanski književnik i političar.
Humanistički odgojen, bio je čovjek prakse i izvorni mislilac. Godine 1498. Machiavelli stupa u službu firentinske republike kao tajnik za vanjske i unutarnje poslove i rat. Iako u politici nikada ne postaje ličnost prvog plana, bavljenje tim poslovima omogućuje mu da izravno upoznaje ljude, njihove odnose – probleme rata i mira. 1512. godine u Firenci su Medici ponovo na vlasti, pa Machiavelli gubi službu, konfirniran je, zatvoren i mučen. Otada se posvećuje uglavnom književnom radu. Poput mnogih suvremenika, i on poseže za antičkim uzorima, ali kao genijalan predstavnik renesanse nadahnjuje se u prvom redu “efektivnom istinom o stvarima”, a ne teološkim i etičkim konstrukcijama. Svoje nove misli najbriljantnije izlaže u raspravi “Vladar” u kojoj naizgled govori o potrebi čvrste, apsolutne monarhije. No, pažljivom čitatelju neće izmaći da Machiavelli u “Vladaru” kroz savjete vladaru (Il Principe) koji osniva novu državu zapravo postavlja temelje tzv. građanske vladavine. Budući realist, on je svjestan da su republike poput onih koje su postojale u srednjovjekovnoj Italiji stvar prošlosti (iako predviđa njihovo uskrsnuće kojem će buduće generacije svjedočiti).
Zbog toga je preokupiran zaštitom građanskih prava naspram vladaru, odnosno zaštitom pravnog poretka u kojem bi se ta prava afirmirala. On u “Vladaru” zapravo daje preporuke za uspješnu vladavinu, naglašavajući da uspješan vladar mora izbalansirati oprečne težnje u društvu-težnje velikaša naspram težnjama puka, s tim da je ključ opstojnosti vladavine u oslanjanju na potporu puka, koja se može ostvariti jedino zaštitom imovine i časti građana. Iako je jedan od najčitanijih političkih mislilaca novog vijeka, Machiavellievi čitatelji najčešće su bili odvučeni u krivom pravcu, bilo zbog okrutnih metoda koje katkad legitimira kao uobičajeni (čak, neophodni) dio političkog poretka, bilo zbog njegovog “glavnog junaka” Cesarea Borgie u kojem Machiavelli vidi oličenje političke virtu dok se povjesničari uglavnom slažu u opisu Borgie kao podivljalog psihopata. No, sam Rousseau, veliki “prorok demokracije i egalitarnosti”, je jednom prilikom rekao da je “Machiavelli veliki republikanac koji je imao odreda loše i neupućene čitatelje”.

1886 – Marcel Dupré, francuski kompozitor i književnik
1898 – Golda Meir, izraelska političarka
1913 – Heinz Kohut, američki psihoanalitičar i osnivač autopsihologije
1931 – Aldo Rossi, italijanski arhitekt
1934 – Georges Moustaki, grčki kantautor i pjevač francuskih šansona

Umrli

1481 – Mehmed II. zvani el Fatih (Osvajač) (Edirne, 30. ožujka 1432. – 3. svibnja 1481.), osmanski sultan.
Mehmed II.
Mehmed II. je rođen u Edirneu, tada glavnom gradu Osmanske države, 29. ožujka 1432. godine. Njegov otac je bio sultan Murat II, a majka Huma Hatun. Kada je imao 11 godina poslan je u Amaziju da pohađa školu i stekne iskustvo što je bila praksa i ranijih sultana. Još u mladosti, mladi prijestolonasljednik Mehmed II. se okitio visokim znanjima o vjeri, povijesti, zemljopisu, inženjerstvu, pjesništvu, književnosti. Takođe je naučio i nekoliko jezika: arapski, perzijski, grčki, srpski i talijanski.
Mehmed II. postaje sultan prvi put 1444. godine poslije abdikacije svog oca Murata II. To prvo razdoblje vlasti završava iste godine kada mu se vojnici bune poslije poraza od križarske vojske i vraćaju na vlast Murata II. Njegov otac sultan Murat II. po drugi put abdicira 1451. godine.
Mladi sultan prvo na redu je imao osvajanje Konstantinopola koji pada u Turske ruke 1453. godine. Osvajanje Konstantinopola je omogućilo Mehmedu II. da okrene svoju pažnju ka Anadoliji. Mehmed je pokušao stvoriti jedinstvenu vlast u Anadoliji osvajajući Turske države zvane Bejlik i Grčko carstvo Trebizonda na sjeveroistoku Anadolije, ujedinjujući se sa Zlatnom hordom sa Krim.
Mehmed II. je na Istok išao do Beograda, gdje je pokušao zauzeti grad John Hunyadija na Opsadi Beograda 1456. Mađarski činovnici su uspješno odbranili grad i Osmanlije su se privremeno povukle, ali su na poslijetku oni zauzeli cijelu Srbiju.
Srbija je osvojena 1459. godine, Bizant to jest Morea njegova posljednja provincija 1460. godine zajedno s Atenom nakon čega se rat prebacuje u Aziju. Novi vojni cilj postaje Trapezuntsko Carstvo koji je u stvarnosti posljednji slobodni teritorij starog Bizanta. Da bi se ono osvojilo 15. kolovoza 1461. godine sultan uz put osvaja nekoliko malenih turskih kneževina. Po povratku u Europu on osvaja Bosnu 1463. godine i ne zamara se kasnijom tamošnjom mađarskom ofenzivom želeći s njima izbjeći sukob.
U drugom dijelu svoje vladavine Mehmed II. osvaja Krim, dijelove Albanije i otok Eubeju. Uz sve te pobjede užasno po njega pada poraz u Moldaviji 1475. godine.
Mehmed II. se smatra za nacionalnog heroja u Turskoj.
Ahdnama Mehmeda Fatiha data bosanskim franjevcima smatra se najstarijim pisanim dokumentom o ljudskim pravima.
U njegovo vrijeme je djelovao i veliki vezir bosanskog podrijetla Ahmed-paša Hercegović, a školovao se sa Adni Mahmud-pašom Anđelovićem.

1987 – Dalida, francuska pjevačica i glumica italijanskih korijena

 

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close