-TopSLIDEKultura

Dogodilo se na današnji dan – 01. juni

1. juni (lipanj) (1.6.) je 152. dan godine po gregorijanskom kalendaru (153. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 213 dana.

Događaji

1215 – Opsada Pekinga završava osvajanjem grada od strane Mongola predvođenih Džingis Kanom
1533 – Anne Boleyn okrunjena za kraljicu Engleske.
1792 – Kentucky postaje 15. država SAD
1796 – Tennessee postaje 16. država SAD
1958 – Francuska. General Charles de Gaulle biva izabran za predsjednika vlade
1964 – Osnovana Palestinska Oslobodilačka Organizacija(PLO)
1967 – Izašao novi Beatles-Album Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
1979 – Poslije devedeset godina ukinuta vladavina bijele manjine u Rodeziji, sada Zimbabve
1980 – CNN počeo sa emitovanjem
1992 – Hrvatska postala članica UNESCO-a.
2006 – izdata 6.06 (Dapper Drake) verzija Ubuntu Linuxa

Rođeni

1265 – (na slici) Dante Alighieri (fon. Dante Aligijeri) (Firenca, 29. maj 1265 – Ravenna, 14. septembar 1321), italijanski pjesnik, prozaist i političar. Politički sukobi ( pristaše pape i pristaše njemačkog cara) u njegovom rodnom gradu, u kojima je i on strasno učestvovao, odveli su ga u progonstvo, iz kojega se više nikada nije vratio. Istakao se već u mladosti kao talentiran pjesnik, i to u krugu tzv. pjesnika novog stila (dolce stil nuovo). Ali glavnu slavu stekao je djelom koje mu je postalo životno i koje je pisao daleko od svog rodnog grada. To je djelo veliki religiozni ep Komedia (Commedia), kojem je poslije Bokačo (Boccacio) dao, zadivljen, oznaku ‘božanstvena’. Danteov izbor da ovo djelo nazove Komedija ne znači da je djelo trebalo da bude komično. Ustvari, riječ komedija odnosi se na jedan od dva klasična stila pisanja – drugi je bio tragedija. Tragedija je bila visokog stila, stila epova, sa radnjama koje su išle od obećavajućeg početka do tragičnog kraja. Komedija je bila drugi stil, stil grotesknih likova, sa radnjom koja je išla od nesretnog početka do sretnog kraja. Danteovo korištenje njegovog domaćeg dijalekta u pisanju Božanstvene komedije pomoglo je da ujedini italijanski jezik.
Dante je svom velikom epu dao oblik vizije opisujući u njemu svoj put u pakao, čistilište i raj. Čitavo se djelo ističe izvanredom simetričnošću. Podijeljeno je na tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj. Svaki od tih dijelova ima po 33 pjevanja, što znači da čitav ep, uključivši i uvodno pjevanje, ima ukupno 100 pjevanja. Strofa u kojem je djelo spjevano ima tri stiha i zove se tercina. Te su tercine povezane između sebe strogo provedenom rimom.
Oblik vizije Dante je našao u književnosti srednjeg vijeka, samo ju je ispunio pravim, istinskim životom i živim, psihološki fino izrađenim likovima. U poslijednje vrijeme teoretičari smatraju da je Dantea, također, inspirisao i opis uspona poslanika Muhammeda a.s. na nebo, kojeg je sigurno pročitao u progonstvu.
Od drugih Danteovih djela spominjemo njegovo mladenačko lirsko djelo Novi život (Vita nuova), u kojem je opjevao ljepotu svoje velike ljubavi Beatriče. Napisao je italijanskim jezikom.
Na latinskom jeziku značajno mu je djelo De vulgari eloquentia, u kojem raspravlja o vrijednosti građanskog italijanskog jezika.

1754 – Ferdinand Este-Austrijski, sin kraljice Marije Terezije i cara Franje I
1765 – Christiane von Goethe, žena Johanna Wolfganga von Goethea
1796 – Nicolas Léonard Sadi Carnot, francuski fizičar
1815 – Oton I, kralj Grčke
1926 – Marilyn Monroe, US-američka filmska zvijezda
1937 – Morgan Freeman, US-američki glumac
1952 – Ahmet Hadžipašić, političar
1973 – Heidi Klum, njemačka manekenka i fotomodel
1977 – Sarah Wayne Callies, američka glumica

Umrli

1660 – Mary Dyer, engleski kveker
1841 – Nicolas Appert, francuski pronalazač
1846 – Grgur XVI, papa
1868 – James Buchanan, 15. predsjednik SAD
1952 – John Dewey, američki filozof, psiholog i reformator obrazovanja
1962 – Adolf Eichmann, njemački SS-rukovodilac
2005 – George Mikan, američki košarkaš

Wikipedia

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close