Općine BiHPolitika

Dodjela koncesije za izgradnju hidroelektrana ‘Podlugovi’ i ‘Ljubinići’ u Ilijašu

(Patria) – Vlada Kantona Sarajevo svojim je zaključkom ovlastila Ministarstvo privrede za pregovore s privrednim društvom “Sarajevo International” d.o.o. Sarajevo u postupku dodjele koncesije za izgradnju hidroelektrane “Podlugovi” i „Ljubinići“ na području općine Ilijaš.

Ministar privrede KS Haris Bašić ovim je povodom rekao da mu je zadovoljstvo što su prvi put u Kantonu Sarajevo došli do ove posljednje faze u postupku dodjele koncesija vezanih za hidro-energetske projekte.

“Nakon svih provedenih procedura i proglašenja javnog interesa započinjemo pregovore s investitorom.  Riječ je o značajnim investicijama, vrijednost izgradnje ove dvije male hidroelektrane je 30 miliona KM. Vjerujem da ćemo pregovore završiti pozitivno, na zadovoljstvo prije svega Kantona i lokalne zajednice, ali i investitora”, kazo je Bašić.

Rok za pregovore je šezdeset dana, nakon čega će Ministarstvo izvijestiti Vladu o rezultatima provedenog postupka.

Vlada je već ranije, na sjednici održanoj 27.6.2019. godine, na osnovu Zakona o koncesijama, te samoinicijativne ponude za dodjelu koncesija privrednog društva “Sarajevo International” d.o.o. i provedenog postupka, donijela odluke o postojanju javnog interesa za dodjelu koncesije za izgradnju i korištenje ove dvije hidroelektrane.  U skladu s odlukama o postojanju javnog interesa, postupci dodjele koncesije provode se putem pregovora s privrednim društvom.

Prema idejnim rješenjima, obje hidroelektrane projektovane su na rijeci Bosni. Kod hidroelektrane “Podlugovi” projektovana instalisana snaga je 3,82 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,15 GWh, a kod hidroelektrane “Ljubinići” projektovana instalisana snaga je 4,26 MW i godišnja proizvodnja električne energije 18,75 GWh.

Koncesioni periodi su određeni u trajanju od po 30 godina.

nap.ba

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close