BiHPolitika

Dodika treba zaustaviti

REAKCIJE 
Analitičari o blokadama i ucjenama iz RS

Dodika treba zaustaviti

Kukić: Sve dok mu se ne pokažu mišići, on će istom logikom „korak po korak“ ići svaki put dalje

Došlo je vrijeme da se Milorad Dodik zaustavi u rušilačkom pohodu na državu BiH, kazao je za „Dnevni avaz“ Danijel Server (Daniel Serwer), američki analitičar i profesor na Univerzitetu „John Hopkins“. 

Krajnje vrijeme

– Smatram da je krajnje vrijeme da se učini sve što je potrebno kako bi se spriječio Dodik u svom cilju, a to je da RS bude nezavisna. To bi trebalo uključivati sankcije protiv njega lično, od kojih neke već postoje. Također, trebalo bi razmotriti i promjene u unutrašnjem aranžmanu vlasti unutar BiH kako bi se njegova moć odlučivanja ograničila – kazao je Server. 

Naš sagovornik osvrnuo se i na nedavni sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika u Beogradu i istakao da je zapravo srbijanski predsjednik na vrućoj stolici.

– Vučić ima problem, jer, jednostavno, ne smije potkopati entitet RS, a da ga Srbi ne dožive kao izdajnika. Istovremeno, ne može podržati Dodikove ambicije o nezavisnoj RS a da ne naudi putu Srbije ka EU. Zato smatram da je za njega put Srbije ka Evropskoj uniji bitniji od Dodika i RS. Želio bih da vidim da se Vučić jasno odluči za EU. A zašto to do sad nije učinio, morate pitati njega – poručuje Server.

I mostarski univerzitetski profesor Slavo Kukić slaže se da se trenutni Gordijev čvor teško može raspetljati bez aktivnijeg uključivanja administracije SAD. 

Jalovi izleti

Kaže da je ohrabren izjavom američkog ambasadora u BiH Erika Nelsona (Eric) da će svako ko podriva Dejton snositi posljedice, ali…  

– Ne vjerujem na riječi sve dok na javnoj sceni ne vidim puno pragmatičniji angažman, prije svega OHR-a, kako bi s političke scene u BiH bili isključeni svi oni koji onemogućavaju integriranje bh. društva i države. Povremeni jalovi izleti, naprotiv, bili bi vjetar u leđa Dodiku, koji godinama uporno slijedi logiku „korak po korak“, da može ići dalje jer mu se ništa neće dogoditi, da će sve ostati na verbalnim upozorenjima. Sve dok mu se ne pokažu mišići, on će istom logikom „korak po korak“ ići svaki put dalje. Uostalom, na to upućuje i njegova rečenica „Goodbye BiH“ – kazao je Kukić.

Kriza će otići kada odu Dodik i SNSD

Izjava predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će krize nestati kada nestane BiH, ukazuje na to da Dodik sve dublje tone u opasne političke iluzije. Kazali su to jučer u saopćenju zvaničnici SDA. 

– Njegovi svađalački odgovori na vrlo jasne i odlučne poruke međunarodne zajednice i garanata Dejtonskog sporazuma, pokazuju da je Dodik spreman da bosanske Srbe ponovo odvede u politički konflikt s najvećim svjetskim silama i u stanje političke i ekonomske izolacije. Uzimajući u obzir ono što je jasno svima, osim samom Dodiku – da je on već deceniju glavni generator političke krize, jedina je istina da će krize nestati kada on i SNSD odu s političke scene u BiH. BiH će sigurno biti, a samo je pitanje vremena do kada ćemo se sjećati Milorada Dodika i SNSD-a – kazali su iz SDA.

avaz

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close