BiHPolitika

Dodik za kraj godine: Ako ja mogu da trpim zastavu BiH,…

– Ako je neko mislio da je uredu da ubije srpskog svata zbog zastave i mislim da se srpska zastava treba da nalazi gdje smo mi – poručio je Dodik, rekavši da “ako ja mogu da trpim zastavu BiH koja je nametnuta od visokog predstavnika, onda mogu i drugi da prihvate kompromis i zastavu RS”

U sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu održana je velika godišnja konferencija za novinare predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Na početku godišnje konferencije, Dodik se zahvalio novinarima za saradnju u prošloj godini i najavio neke nove projekte u 2019. godini, te rekao da će nastaviti da koračaju krupnim koracima i dalje.


– Kraj godine je vrijeme da se sumiraju važni događaji iz protekle godine i da se najave planovi i projekti za narednu godinu. U protekloj kampanji je bilo i oblika specijalnog rata i nedvosmisleno je da je postojalo miješanje stranog faktora u izborni proces – rekao je Dodik, prenose Nezavisne.


On je dodao da su Opšti parlamentarni izbori obilježili 2018. godinu.


– Bilo je raznih uplitanja u prošloj godini u izborni proces. Kad smo objelodanili da su Britanci uložili veliki novac za uticaj na izbore, svi su napadali nas. Međutim mi u Republici Srpskoj smo se bavili važnim elementima života. Bavili smo se infrastrukturnim projektima -, izjavio je Dodik.


Istakao je da je ova godina bila apsolutno najbolja po pitanju broju zaposlenih uSrpskoj.


– Imamo povećanje zaposlenosti za 2,2 odsto – dodao je Dodik.


On je naglasio da je Srpska, u ovoj godini koja ističe, imala najveće anuitete za povrat zajmova.


– Naš anuitet u narednoj godini biće manji za 240 miliona KM što će omogućiti da naš budžet normalno funkcioniše – poručio je Dodik, te doda da će u 2019. godini cilj biti da prosječna plata bude 1.000 KM.


Dodao je da su u Srpskoj povećane penzije i da će se povećavati i dalje.


– Činili smo sve da završimo započete infrastrukturne projekte i mogu da se pohvalim da smo završili autoput ‘9 januar’, a nastavićemo i raditi na koridoru do Drine. Ovu godinu obilježio je i projekat izgradnje Bolnice Srbije, koju smo otvorili – naveo je Dodik.


Predsjedavajući Predsjedništva BiH je dodo da se mnogo radilo da UKC Republike Srpske poprimi drugu dimenziju.


– Objedinili smo sve klinike na jednom mjestu. Nastavljamo i dalje da radimo kako bi on bio reprezentativan objekat – kaže Dodik.


Podsjetio je da je preko 130 miliona KM implementirano u sve opštine Srpske, te dodao da je Vlada Srbije odobrila Republici Srpskoj preko 20 miliona za realizaciju projekata.


U Sarajevu će me čuvati Policija Srpske


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik odgovarajući na novinarsko pitanje da li je odlučeno ko će ga obezbjeđivati u Sarajevu, odgovorio je da je to odavno jasna stvar, te da će ga obezbjeđivati Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.


– Ukoliko to neko bude osporavao, i ne moram da idem u Sarajevo – podvukao je Dodik.


Oko formiranja Savjeta ministara


Dodik je rekao da je pokušao to da stavi mna dnevni red sjednice Predjedništva BiH, ali da nije bilo saglasnosti.


– Niko nije imao primjedbu na činjenicu da srbin treba da bude predsjedavajući Savjeta minsitara i sve sam ih upoznao sa činjenicu da partije iz RS okupljene oko SNSD-a predlažu Zorana Tegeltiju.


Rekao je da je ostalo da se dogovore oko oraspodjele resora, ali nepristojno je bez predsjedavjaućeg to raditi.


– Mi ne ulazimo ni u kakvu koaliciju na području BiH, mi samo uzmamao ono što nam pripada – rekao je Dodik.


Istakao je da je međunaridni faktor napravio nemoguću situaciju u BiH.

– Ako je neko mislio da je uredu da ubije srpskog svata zbog zastave i mislim da se srpska zastava treba da nalazi gdje smo mi – poručio je Dodik, rekavši da “ako ja mogu da trpim zastavu BiH koja je nametnuta od visokog predstavnika, onda mogu i drugi da prihvate kompromis i zastavu RS”.


Dodik o “Pravdi za Davida”


Dodik je rekao da prati odgovornost ljudi iz policije, ali tu odgovornost može da utvrdi samo tužilac.


– Ako Tužilaštvo utvrdi da policija nje adekvanto  radila, oni trreba da  kažu je li  policija prekršil proceduru – rekao je Dodik.


Poručio je kao on nije taj koji može da smijeni ružioce.


– Tražiti od mene da se smijene tužioci,  ja nisma taj koji bira i mijenja tužioce, ja deeset godina pokušavam da smjenim tužioce,  da istjeram strance, ali ne mogu – rekao je Dodik.

(Nezavisne)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close