Dodik za četiri godine inkasirao 8 miliona eura!

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uspio je u periodu od četiri godine da uveća svoju imovinu za 7,8 miliona eura, otkriva Kurir! Dodik je 2006. imao kuće, stanove, kola i ušteđevinu od oko pola miliona, a četiri godine kasnije imovina je narasla na 8,3 miliona eura, pokazuju podaci iz imovinskih karti koje je predao Centralnoj izbornoj komisiji BiH juna 2006. i jula 2010. Dodik je baš u tom periodu (2006-2010) vršio funkciju premijera RS.

Bio „sirotan“

U imovinskoj karti iz 2006, u koju je Kurir imao uvid, Dodik je prijavio četiri nekretnine (stan i porodičnu kuću u Laktašima i dva stana u Beogradu), nasljeđe od 300.000 KM (150.000 eura), automobil, dionice, dok je na ime supruge upisao kola, poslovni prostor u Laktašima i 100.000 KM (50.000 eura) nasljeđa. Prema toj imovinskoj karti, njegovi sin i kćerka nisu imali nikakvu imovinu, niti prihode, te je ukupna vrijednost kojom je porodica Dodik tada raspolagala iznosila oko 510.000 eura.

Samo četiri godine kasnije bogatstvo Dodikovih drastično je naraslo. Prema imovinskoj karti iz jula 2010, Dodik je uz postojeće nekretnine prijavio još jednu kuću u Beogradu i naveo da, osim premijerske plate, ima prihode od iznajmljivanja te kuće i zarade od poljoprivrede. Neznatno je izmijenjena i imovina njegove supruge Snježane, dok su im djeca Igor i Gorica postali pravi biznismeni milioneri.

Naime, Dodikov sin Igor, iako bez ikakvih prihoda, prema imovinskoj karti iz 2010. naprasno ima gotovinski iznos na tajnom računu kod Hipo banke u Banja Luci – i to 5, 4 miliona eura (10.804.881 konvertibilnih maraka), ali i preduzeće „Frut eko doo“, čija je vrijednost oko 1,3 miliona eura, kao i automobil od 25.000 eura. Pitanje je kako je Dodik mlađi bez prihoda uspio da ušteka milione eura? Istovremeno, Dodikova kćerka Gorica Dodik Trišić ima firmu „Triniti medija & konsalting“ u vrijednosti od oko 46.000 eura i račun u banci sa 37.000 eura.

Kao mađioničar

Dodik je, dakle, tada imao imovinu vrijednu 8,3 miliona eura. U prevodu, uspio je da se za četiri premijerske godine obogati za cijelih 7,8 miliona eura! Kojom ekonomskom vještinom, pošto je naveo da su mu legalni godišnji prihodi oko 120.000 eura?

Izvori Kurira iz RS kažu da se sumnja da je Dodik stekao bogatstvo sumnjivim poslovima i zloupotrebom službenog položaja i ne isključuju mogućnost da bi se uskoro mogao naći pod lupom istražnih organa.

Dodik: Ne vidite dobro, uzmite naočare

Na molbu da objasni kako je uspio za četiri godine da uveća svoju imovinu za gotovo osam miliona eura, predsjednik RS Milorad Dodik odmah nam je uzvratio: „Ne vidite dobro, uzmite naočare“.

– Nisam uvećao imovinu, precizni su podaci. Moja imovina nije tolika u čitavom iznosu, a kamoli da je toliko uvećana. Sve što imam navedeno je u imovinskom kartonu i nikakvo uvećanje nije postojalo. Na primjedbu da se upravo iz zvaničnih imovinskih karti vidi da je imovina uvećana – kuća u Beogradu, Dodik odgovara:

– Kuću sam kupio na kredit veoma legitimno i stavio hipoteku. Izdao sam u zakup i tako omogućavam vraćanje anuiteta. Što se tiče računa, greška je bila u pitanju. Na računu nije bilo 10 miliona KM, već 10.000. Igor je trebalo da plati račun za fakultet u Italiji. Intervenisali smo i to je Izborna komisija registrovala. Ne nosim papire u džepu, mogu sutra da vam dostavim dokaze – izvod iz banke i izvještaj Centralne izborne komisije da je greška ispravljena – rekao je Dodik.

Ipak, pet minuta poslije završenog razgovora, novinara Kurira pozvala je „saradnica iz kabineta predsjednika Dodika“ i kazala da je dobila nalog od predsjednika da nam odmah dostavi dokumentaciju. Papiri su i stigli za minut, a Dodik je opet pozvao samo da provjeri da li su nam dokazi dostavljeni (?!).

Međutim, papiri dokazuju da Dodiku „greška“ nije smetala pune tri godine pošto je, prema odgovoru CIK-a, ispravljena 10. januara 2013. na osnovu izvoda iz banke od 16. novembra 2012. Zanimljivo je da je banka u 2012. iznijela stanje na računu Igora Dodika iz 2010. godine.(Kurir)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close