-TopSLIDEBiHKolumnePolitika

Dodik ruši Dejton: EU posmatra, a OHR ga plaši uzburkanom vodom

Evropska unija u kratkom je vremenu postigla saglasnost o mogućem uvođenju sankcija premijeru Kosova Albinu Kurtiju, no već godinama za takvo što se ne može naći saglasnost u odnosu na Milorada Dodika.

Makar je to opravdanje koje nam nude iz zvaničnog Brisela. Na tome da je vrijeme da EU uvede sankcije Dodikovom režimu, duži period insistira član Predsjedništva BIH Denis Bećirović.

– Najava Narodne skupštine entiteta RS, da će razmatrati antidejtonske izmjene zakona prema kojima se u Službenom glasniku entiteta RS neće objavljivati odluke Ureda visokog predstavnika u BiH, novi je opasni pokušaj rušenja Dejtonskog mirovnog sporazuma – navodi član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Bude li, prema njegovim riječima, usvojen najavljivani antidejtonski prijedlog to će biti unilateralno rušenje Aneksa 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma i napuštanje tog međunarodnog sporazuma. Negativne posljedice ovog bezumnog pokušaja, kako je dodao, teško je sagledati, a još teže će biti kontrolirati anarhiju koja će neminovno nastati ako se ovaj antidejtonski čin ne zaustavi.

O opasnostima popustljive politike Evropske unije prema proruskim separatistima iz bh. entiteta RS sve glasnije govore i brojni poslanici Evropskog parlamenta koji su, između ostalog, u januaru 2023. usvojili rezoluciju kojom direktno pozivaju EU da uvede sankcije Miloradu Dodiku. Evropski poslanici s opravdanim povodom i snažnim argumentima pozvali su ministre vanjskih poslova EU da podrže nametanje čvrstih sankcija Miloradu Dodiku i svim drugim osobama u vodstvu RS-a koje su odgovorne za kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Vrijeme je da i najviši zvaničnici EU odgovore na pitanje kako je moguće da i dalje toleriraju Dodikovu destruktivnu politiku i neefikasno djeluju dok se pred njihovim očima razara Dejtonski mirovni sporazum i ugrožava mir i sigurnost na Zapadnom Balkanu. Bez uvođenja najoštrijih sancija Dodikovom režima EU rizikuje da postane njegov saučesnik u destabilizaciji ovog dijela Evrope – istakao je Bećirović.

S druge, zainteresirane strane, visoki predstavnik Christian Schmidt tek šturo pojašnjava kako se ovim nacrtom ne može i neće ostvariti tako pogrešno smišljen cilj.

Dodaju da „neobjavljivanje i nepoštivanje odluka visokog predstavnika stavlja Republiku Srpsku, njene institucije i one koji u njima rade, u položaj kršenja njihovih obaveza prema Općem okvirnom sporazumu za mir“.

– Službenici koji činjenjem ili nečinjenjem zanemare svoje zakonske dužnosti, kao i ove obaveze, snose ličnu odgovornost za svoje odluke i za posljedice takvih odluka. „Oni trebaju biti svjesni da će ploviti u uzburkanim vodama“, rekao je visoki predstavnik.

No uzburkana voda ne znači ništa. To je tek floskula. Od visokog predstavnika se očekuje da navede konkretnu mjeru koju će poduzeti. U suprotnom, ovakav stav samo može ohrabriti Dodika i njegov režim da nastave putem kojim su krenuli.

D.N

(Vijesti.ba)

Foto: Vijesti.ba

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close