Dodik: Predstavljaćemo Srpsku, Čović: Vlast u BiH besmislena bez SNSD-a

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD, ako ne bude dio parlamentarne većine u BiH, i dalje baviti politikama koje za cilj imaju da u Sarajevu adekvatno predstave Republiku Srpsku i srpski narod

Lider HDZ-a Dragan Čović rekao je, gostujući u emisiji “Indirektno” na RTRS-u,  da je izvršna vlast u BiH nezamisliva bez SNSD-a koji je u Republici Srpskoj formirao vlast i da nema razloga da se između HDZ-a i SNSD-a ne nastavi partnerski odnos koji traje godinama.

Noć izbora odlučila je ko će u Republici Srpskoj formirati vlast, kaže Dodik. Važno je da je jedna politička koncepcija dobila podršku građana i da ima snagu i sposobnost da se napravi čvrsta većina.

“Republika Srpska ima većinu, u prošlom skupštinskom sazivu smo imali 46 poslanika, a sada imamo 44. SNSD je pobijedio i na nivou BiH, gdje takođe imamo najveći broj poslanika”, rekao je Dodik.

Saradnja SNSD-a sa HDZ-om, kaže Dodik, godinama je korektna i nikada nije bila usmjerena protiv nekog trećeg.

A Dragan Čović ni sinoć nije jasno precizirao s kim bi HDZ trebalo da formira vlast u BiH – sa SDA oko kojeg se okupila opozicija iz Srpske ili sa SNSD-om. Ponavlja, postignuti dogovori moraju se poštovati, a odgovor na pitanje ko će imati većinu u BiH ostavlja za 9. decembar, kada će se, kaže, svi morati izjasniti u vezi s tim.

“Praviti vlast bez onih koji su na nižim nivoima formirali vlast je bepredmetno”, ponovio je Čović.

Potpisani sporazumi, kaže on, daleko su od datih obećanja; tek treba sjesti za sto i sve dogovoriti. Ipak, jedno je, ističe, izvjesno.

“U svakoj varijanti nastojaću da pokažem da je izvršna vlast u BiH besmislena bez SNSD-a koji je formirao vlast u Republici Srpskoj, kao i HDZ i SDA, ako formiraju vlast u Federaciji BiH”, zaključio je Čović, a prenosiRTRS.

SNSD, najavljuje Dodik, u ime Republike Srpske u Sarajevo ide kao predstavnik Republike Srpske i predstavnik srpskog naroda.

“Kao prdstavnici entiteta idemo kao neko ko je formirao vlast u Srpskoj, a kao predstavnici naroda kao neko ko je dobio najveću podršku”, rekao je Dodik.

Republika Srpska nije i neće biti kočnica BiH na putu ka Evropi, kaže Dodik. Čović je optimističan; očekuje da će BiH kandidatski status dobiti za godinu i po.

 

(DEPO PORTAL)

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close