PolitikaRegion

Dodik nakon sastanka sa Vučićem: Više nema prepreka za potpisivanje SSP-a

Nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da su konstatovali da su međusobni odnosi veoma dobri te da su razgovarali i o ključnim političkim pitanjima u regionu.

Mir i stabilnost u regionu

“Zaključili smo da je od ključnog značaja za dalji napredak sveukupne ekonomije Srbije od ključnog, vitalnog interesa da sačuvamo mir i stabilnost u regionu”, rekao je Vučić.

On je dodao da je u tom smislu veoma zadovaljan što je Milorad Dodik jučer razgovarao sa ministrom Njemačke Christianom Schmidtom te da je siguran da su bili dobri rezultati tog susreta.

“Ja ne krijem, izrazio sam želju i molbu, naravno, konačna odluka je na Dodiku i RS, da saslušaju savete i uvaže argumente i Nemačke i EU i mislim da bi bilo dobro za ceo region i ne samo Republiku Srpsku da se potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, jer bi to govorilo i o opredeljenosti našeg naroda zapadno od Drine za ulazak u EU”, dodao je Vučić.

Navodeći da je Dodik najveći politički autoritet u Republici Srpskoj, Vučić je kazao da ga je zamolio za postizanje potpunog jedinstva srpskog naroda u tom bh. entitetu, da će Srbija koliko može pomoći, ali da su joj mir i stabilnost ključni ciljevi kojih će se držati u narednom periodu.

Upitan za to što su u posljednje vrijeme narušeni odnosi sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, Vučić je rekao da lični odnosi nisu najvažniji i dodao:

“Moj odnos je odnos odgovornosti i ozbiljnosti i ćutao sam, nisam odgovarao na desetine uvreda koje su stizale pred 21. godišnjicu srebreničkog masakra, ali šta da radite. Mislim da to nije odraz moje slabosti, već odraz moje odgovornosti i ozbiljnosti i snage Srbije. Tako ću nastaviti da se ponašam. Naša vrata su uvek otvorena i za razgovor i za saradnju.”

Predsjednik RS-a Milorad Dodik naveo je da nakon razgovora sa ministrom Njemačke više nema prepreka za potpisivanje SSP-a i u tom smislu zahvalio se Vučiću na pomoći u organizovanju jučerašnjeg sastanka, na kojem je sa Schmidtom razgovarao o tome kako nadoknaditi određene štete vezano za gubitke u adaptaciji sporazuma.

“Imali smo odličan sastanak i mislim da treba vjerovati Njemačkoj i omogućiti da se dalje krećemo ka evropskim integracijama i BiH, a time i Republika Srpska. Mislimo da je to pravi način, da jednoj maloj zajednici kakva je BiH u cjelini pomogne, da lakše se adaptira i prilagodi na evropskim kretanjima”, kazao je Dodik.

Ne zaboraviti žrtve

Govoreći o tome da će Srbija i Republika Srpska i ove godine zajedno obilježiti operaciju Oluja i sjećanje na žrtve logora Jasenovca, Dodik je rekao da sva ta obilježavanja imaju za cilj da se ne zaborave žrtve ni na jednoj strani.

“Političke kvalifikacije koje smo mogli da vidimo od strane raznih udruženja u Srebrenici, vezano za to da se insistira isključivo na tome, da se određeni događaj proglasi genocidom, a da nije dovoljno da neko izjavi saučešće ili žal zbog toga što se desilo, govori o političkoj strani tog procesa i sama Srebrenica je potpuno ispolitizovana u tom pogledu i mislim da polako gubi dimenziju u kojoj treba svi da se poklanjamo žrtvama, jer ima previše političkog i politikantskog u nastojanju da se samo jedna istina isfavorizuje u tom pogledu“, dodao je Dodik.

On je dodao da politika Srbije i Republike Srpske nikada nije usmjerena protiv interesa ili na štetu drugih naroda u regionu te da su oba rukovodstva u kontinuitetu izražavala žaljenje za zločine koji su počinjeni bilo kada u ime srpskog naroda.

AA

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close