Dodik: ‘Bošnjaci u pravilu ruše svaku vrstu dogovora!’

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da i neimenovanje Srđana Rajčevića za generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) govori o tome da se na nivou Bosne i Hercegovine ne može održati nijedan dogovor te optužuje bošnjačke političare da su za to odgovorni.

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici nije razmatralo potvrđivanje imenovanja Rajčevića za generalnog direktora RAK-a.
Dodik je večeras u izjavi za RTRS naveo da je prilikom formiranja Vijeća ministara dogovoreno da direktor RAK-a bude iz reda srpskog naroda, ali da i pored provedene procedure, bošnjački političari to “žele da blokiraju“.
Ponovo je ustvrdio da “Bošnjaci u pravilu ruše svaku vrstu dogovora“ te da je u BiH na sceni “sukob koncepcija“, pri čemu tvrdi da za RS najvažniji politički proces ostaje pravo na autonomiju.

Entitetski predsjednik je ponovo dao podršku Izraelu da brani svoju zemlju i narod te dodaje da želi da u tom dijelu Bliskog istoka što prije prestane sukob i da ne podržava stradanje bilo kojeg pojedinca, ni Izraelca ni Palestinca.
To što se predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nije sastao s rezidentnim ambasadorom Izraela za BiH Davidom Cohenom zbog granatiranja Gaze i velikog broja ubijenih Palestinaca, Dodik je prokomentirao riječima da je važnija Izetbegovićeva poruka da “očekuje da će muslimani jednog dana toliko ojačati da će morati reagovati i Njemačka i SAD kako treba”.
– Možete li misliti na kojem mjestu smo mi, kada oni poručuju takvim velesilama da moraju da poštuju to što muslimani misle – ustvrdio je on.
Dodik ponovo tvrdi da se u RS ne trebaju uzimati olako izjave premijera Republike Turske Redžepa Taipa Erdogana o BiH te da za to treba da postoji i posebna strategija.

(FENA)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close