Dodijeljene novinarske nagrade “Srđan Aleksić”: Fahrudinu Benderu i Danki Savić nagrade za najbolje reportaže

Helsinški parlament građana Banja Luka i Fondacija CURE večeras su u sarajevskom hotelu Grand upriličili treću dodjelu novinarskih nagrada “Srđan Aleksić”.

Ova svečanost je organizovana u sklopu dvodnevne konferencije “Profesionalni i etički standardi u izvještavanju o marginalizovanim grupama”. Na konkurs je stiglo 10 televizijskih i radijskih priloga i 21 web i novinski tekst, a odlukom žirija nagrade za profesionalno izvještavanje o marginalizovanim grupama u BiH ove godine dobilo je pet novinara.

U kategoriji štampanih medija dvije prve nagrade su pripale Fahrudinu Benderu, novinaru Oslobođenja iz Bihaća i novinarki Slobodne Bosne Danki Savić.

Prva nagrada u kategoriji web poratala dodijeljena je Mladenu Lakiću, novinaru portala novinar.me, a druga Đorđu Vujatoviću, sa web portala RTRS-a. Nije bilo dodjele nagrada za radijske priloge, a drugu nagradu za TV prilog dobila je Enisa Alibalić, novinarka RTV Tuzlanskog kantona.

Svi nagrađeni tekstovi i prilozi na afirmativan i angažovan način skreću pažnju na probleme sa kojima se svakodnevno susreću marginalizovane grupe u našem društvu, kao što su osobe sa invaliditetom, pripadnici LGBT populacije, povratnici i ratni veterani. Oslobođenje je posebno ponosno na profesionalno izvještavanje novinara Fahrudina Bendera koji je u svojoj reportaži na satiričan način prikazao prijateljstvo Zdrave i Hame, ratnih veterana koji su bili na suprotnim stranama.

– Nagrada je dokaz da vrijedi raditi i sjećati se ovih ljudi, posvetiti im pažnju i pokazati  kroz novinarske tekstove da oni nisu izgubili svoj glas. Nadam sa da je ovo moj skromni doprinos Oslobođenju, elitnom listu čiji su novinari uvijek bili najviše nagrađivani, istakao je Bender.

Ovu nagradu će od naredne godine dodjeljivati Mreža za izgaradnju mira BiH, i to 21. septembra na Međunarodni dan mira.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close