LifestyleZdravlje

Dobri razlozi zašto trebate puštati vjetrove

NE SUZDRŽAVAJTE SE

DOBRO ZA ZDRAVLJE, DOBRO ZA DUŠU: Sedam jako dobrih razloga zašto trebate puštati vjetrove

Vjetrovi, prdež, pezdec, “tihomir” i “zvonimir”, puštanje goluba, stati na žabu… kako god da ih nazvali ne postaju ništa ljepši i mirisniji, ali svakako drastično utječu na zdravlje.

(net.hr)

Vjetrovi su potpuno prirodna i neizbježna pojava, točnije nusproizvod probavljavanja hrane. Svi na svijetu puštaju vjetrove i bilo bi prilično alarmantno da povremeno ne “stanete na žabu”. Zato je portal Littlethings napisao 7 razloga zašto trebate – da ne uljepašavamo – prdjeti.

GLASNO, SMRDLJIVO, RAFALNO…: Evo što vjetrovi otkrivaju o vašem zdravlju

1. Smanjuje napuhnutost

Ne stanete u omiljene traperice i osjećate se kao da ste dobili barem pet kilograma? Ako izuzmemo oticanje, glavni krivac je nakupljanje plinova u probavnom traktu. A taj plin želi van. Dopustite mu i osjećat ćete se lakše.

2. Dobro je za zdravlje crijeva

Nikad ne treba dugo trpjeti. Naravno da ćete se povremeno sudržati od toga da puštate vjetrove kad ste u dizalu sa svojim šefom, ali predugo držanje u ekstremnim slučajevima može naštetiti crijevima. No mnogo je vjerojatnije da će plin na kraju izaći, htjeli vi to ili ne.

3. Služi kao alarm

Ekstremni, neuobičajeni mirisi, bolovi dok puštate vjetar ili prevelika učestalost mogu biti znak cijelog niza poremećaja – od neopasne intolerancije na laktozu ili trenutne tjeskobe i stresa do raka crijeva.

4. Miris je dobar za vas

Vjerovali ili ne, ono što zaudara u vjetrovima može biti dobro za vas. Vodikov sulfid koji proizvodimo u malim količinama (i koji daje prdežu note trulog jajeta) otrovan je u velikim dozama, no u malim (kakve udišemo) usporava propadanje stanica te smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

5. Pomaže vam uravnotežiti prehranu

Različita hrana proizvodi različite plinove, pa vam vjetrovi mogu pomoći otkriti čega jedete previše, a čega premalo. Primjerice, ako rijetko puštate vjetrove znači da jedete premalo vlakana i hrane poput leće, graha i kelja. Previše crvenog mesa može rezultirati iznimno neugodnim oporim mirisom.

6. Znak je dobre crijevne mikroflore

Unatoč svemu što pokazuju komedije, mršavi, zdravi ljudi češće puštaju vjetrove. Glavni razlog je taj što ista hrana koja potiče razvoj crijevne mikroflore je ujedno i ona hrana koja potiče vjetrove: kelj, kupus, klice… Ukratko, što vam probava više i bolje radi, više ćete proizvoditi vjetrova.

7. Olakšanje…

Ovo ne treba pretjerano objašnjavati… Malo što je tako dobar osjećaj.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close