logo
bios

“Dobit ćete bosanski azil”: Novi dokazi o nezakonitim postupcima hrvatske policije

Objavljeno prije 9 mjeseci . u sri, maj 15th, 2019

To je već dugo javna tajna. Sada je novinar emisije  Rundschau švicarskog javnog servisa SRF objavio video-snimak koji jasno pokazuje da hrvatska policija ilegalno deportira izbjeglice i migrante preko tzv. zelene granice u susjednu Bosnu i Hercegovinu. 

Video snimci su nastali krajem aprila na napuštenoj graničnoj dionici u šumi na sjeverozapadu BiH. Na snimcima se mogu vidjeti pripadnici hrvatske policije koji prate grupu od 30-ak ljudi s ruksacima. 

Na granici s BiH zvaničnici ih tjeraju da krenu putem koji vodi u susjednu zemlju.  Tokom dva dana snimanja švicarski novinari primijetili su četiri grupe sa 70 nezakonito protjeranih ljudi, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Afganistana.

Prisilno protjerani iz Hrvatske

Žrtve su za Rundschau izjavile da ih je hrvatska policija prisilno vratila u BiH.

“Pokupili su nas u šumi, stavili sve u kombi i odvezli do granice. Vožnja je trajala oko dva sata. Onda su uništili naše mobilne telefone i s palicama nas poslali u BiH”, rekao je jedan mladić iz Pakistana.

granica_SRF_02.jpg - undefined
Printscreen

Novinari dodaju da je od izbjeglica i migranata čak otet i novac koji su posjedovali.

Afganistansku porodicu s malom djecom takođe su pokupili policajci u šumi. Najstarije dijete kaže da su plakali od straha kada su policajci u njih uperili oružje.

Kada je porodica zatražila azil u Hrvatskoj, zvaničnici su se nasmijali i rekli im da će dobiti “bosanski azil”.

Hrvatska poriče, aktivisti za ljudska prava potvrđuju nezakonite postupke

“Deportacije su nezakonite i krše EU i međunarodno pravo. Eventualna repatrijacija migranata uvijek zahtijeva službenu proceduru, objašnjava András Léderer iz Mađarskog helsinškog komiteta (HHC) za Rundschau i dodaje:

“Nije bitno da li su izbjeglice ušle ilegalno ili ne. Svaki slučaj je morao biti provjeren pojedinačno. Ne možete izbaciti ljude iz države usred šume ili u polju”, kaže Léderer.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske brani se od optužbi za ilegalno vraćanje migranata. 

granica_SRF_03.jpg - undefined
Printscreen

“Policajci direktno na granici vraćaju strance koji nemaju dozvolu za ulazak u EU. Službenici djeluju u skladu sa Šengenskim zakonima o granicama. Niko nije spriječen da traži azil u Hrvatskoj”, napisala je Uprava policije i demantirala da su njihovi pripadnici pretukli i opljačkali migrante. Niko ne bi bio spriječen da traži azil u Hrvatskoj.

Ali, za Léderera iz HHC-a, jasno je da su postupci hrvatski vlasti u suprotnosti sa Sporazumom o granicijer se repatrijacija ne obavlja u prisustvu bh. vlasti. Europska komisija u Briselu nije htjela komentirati slučaj, čak je odbijen zahtjev Rundschaua za intervju s komesarom EU za migracije.

Radiosarajevo

Copyright 2016 Magazin Plus d.o.o. Sva prava zadržana.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.

Programiranje: Magazin plus
Na vrh