BiHPolitika

Do novih cesta uz inflaciju namirnica

U SDA ne znaju ima li većine za usvajanje seta zakona o akcizama, Majkić kaže da ne mijenja stav, dok Emrić ističe da nema argumenata za poskupljenja

 

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra neophodnim usvajanje seta zakona o akcizama na naftu koji je nužan preduvjet za daljnji snažan iskorak i ekonomsku stabilizaciju zemlje, kazao je jučer u Sarajevu potpredsjednik SDA Safet Softić. Prema njegovim riječima, usvajanjem ovog seta zakona pokrenuo bi se ciklus izgradnje saobraćajne infrastrukture širom BiH.

– Preuzimanjem vlasti 2015. godine, zatečena je prazna kasa za izgradnju ostalih dionica koridora 5c. Nisu napravljene nikakve pripreme za nove dionice – prostorni plan, eksproprijacija, projekti, kreditna sredstva, čak je ostavljen i dug od 180 miliona KM. Sada kada je dug vraćen, kada su napravljene pripreme za izgradnju koridora 5c cijelom dužinom, neophodno je osloboditi predviđena sredstva međunarodnih kreditora i snažno krenuti u radove na cijeloj dionici koridora 5c te mreže brzih i drugih cesta diljem BiH, kazao je Softić.

Čudna pozicija

On je dodao da oni koji glasaju protiv akciza “u osnovi zaustavljaju ove važne procese za BiH”. Prema njegovim riječima, uvođenje akciza od 15 feninga na cijenu goriva ne bi nužno uticalo na povećanje cijena robe široke potrošnje, “jer su se cijene goriva i ranije smanjivale, a robe nisu”.

– BiH bi i dalje ostala najmanje zadužena zemlja u regionu, s vrlo povoljnom dinamikom otplate međunarodnih kredita. Kroz angažman građevinske operative u sljedećih pet godina u zemlju bi se unijelo skoro milijardu eura i od toga bi svako imao direktnu korist, naglasio je Softić.
Podvukao je da uvođenje akciza može uticati u manjoj mjeri na cijenu goriva.
– SDA pozdravlja oduku Vlade FBiH da poljoprivrednike podrži sa subvencijama za tzv. plavi dizel, kazao je Softić.
Dodao je da najpovoljnija sredstva kojim BiH može graditi ceste jesu sredstva banaka EBRD-a i EIB-a, a da bi zaduživanje išlo postepeno kroz sljedećih deset godina i sav dug bi se vraćao kroz naplatu akcize koja se ustvari direktno uplaćuje na račun JP Ceste Federacije BiH i Autoceste.
– Na više od sto pozicija bilo bi otvoreno novo gradilište – tuneli, mostovi, dionice autoputa ili ceste u vrijednosti od jedne do 100 milijardi eura bi bili građeni diljem BiH u sljedećoj dekadi, kazao je Softić.
Prema njegovim riječima, autoput na koridoru 5c bi skoro u cijelosti bio završen na ovaj način.
– Samo nekoliko dionica, od ukupno 25 kilometara, trebalo bi pokriti drugim sredstvima. Magistralne i brze ceste bi bile znatno unaprijeđene. Bilo bi izgrađeno 89 kilometara novih cesta kao što su ceste Stolac – Neum, Karaula 1, 26 kilometara na raznim pozicijama u Krajini. Treća traka za spora vozila bila bi urađena na 106 kilometara sadašnjih cesta – najviše prema Krajini 72 kilometra, rekao je Softić.
Upitan ima li u Predstavničkom domu PSBiH dovoljno ruku za set zakona o akcizama, Softić je kazao da to u ovom trenutku ne zna.
– Teško je gatati o tim stvarima. Imamo manje-više čudnu poziciju kada su ovi zakoni u pitanju. Ne znamo šta će se promijeniti u glavi ljudi koji o tome odlučuju u srijedu. Da li će biti većine, morat ćemo sačekati sjednicu da vidimo kako će se ko izjasniti. Ne mogu procjenjivati, samo se mogu iskreno nadati da će svi oni koji su poslanici SDA uvažiti obavezujuću odluku Predsjedništva SDA i glasati kako je to Predsjedništvo uputilo prema svojim poslanicima, kazao je Softić.
No, prije sjednice Predstavničkog doma državnog Parlamenta, u ponedjeljak će na sjednici Komisije za finansije i budžet biti razmatrani prijedlozi seta zakona o akcizama.
Član Komisije Jasmin Emrić (A SDA) za Oslobođenje je kazao da je Vijeće ministara BiH dostavilo isti tekst izmjena i dopuna Zakona o akcizama na naftu i naftne derivate.
– Nije ništa mijenjano, nema nekih novih obrazloženja, tako da ćemo mi u skladu sa stavom stranke ponovno biti protiv akciza. Predstavnički dom će se izjašnjavati o mišljenju Komisije. Vidjet ćemo kako će to glasanje izgledati u PD-u. Ako ne bude potvrđeno mišljenje Komisije, onda će se raspravljati o zakonu, pa onda zakon ima mogućnost da uđe u parlamentarnu proceduru. Mi smo protiv povećanja akciza, jer to povlači povećanje cijena, između ostalog, i osnovnih životnih namirnica. Nema uopće projekcija od Vijeća ministara kakav će udar biti na građane ove države, napomenuo je Emrić.
Stavovi da neće biti poskupljenja, prema Emrićevim riječima, trebali bi biti potkrijepljeni argumentima na osnovu čega se daju takve procjene.
– Vijeće ministara u ovu zadnju godinu ništa nije obrazložilo. Jednostavno, kažu, moraju se povećati akcize i tačka. To nije dovoljno, mi smo dovoljno ozbiljni i odgovorni da tražimo objašnjenja, argumente, naglasio je Emrić.
Poslanica SNSD-a Dušanka Majkić kazala je da će ova stranka podržati set zakona.
– Znam kako ću ja glasati. SNSD je poznat kao stranka koja ne mijenja stavove od slučaja do slučaja. Tako da je to izvjesno, a za sve ostale – vidjećemo na sjednici Komisije, kazala je Majkić.

Ostavke bez uticaja

Predsjedavajući Kluba poslanika DF-a i član Komisije Damir Bećirović potvrdio je jučer za Oslobođenje da je zajedno sa još troje stranačkih kolega podnio ostavku na sve stranačke funkcije u DF-u.

– Sve ostalo, naravno, ostaje isto. Nema tu nikakvih igara. Nema tu nikakvih promjena – protiv akciza, protiv svega što dolazi od vladajuće koalicije. Ovo je sve unutar stranke. Radi se samo o stranačkim funkcijama, jer ne podržavamo i ne stojimo iza politike koja se trenutno vodi u TK-u, kazao nam je Bećirović.
Stranačke funkcije napustili su Jasmin Kadić koji je poslanik u Parlamentu FBiH, Lejla Didik Sarajlić i Nedžada Avdić, poslanice u Skupštini TK-a.
– Radi se o tome da se na sjednicama Predsjedništva DF-a jednostavno proizvode atmosfere u kojima nemate normalnu mogućnost da se vodi dijalog i da se donose odluke. Dalje, konkretan povod je bila reorganizacija stranke u TK-u povjerena ljudima koji nikako nisu bili članovi DF-a i koji se na direktan ili indirektan način povezuju sa SDA, kazao je Kadić, dodajući da ostaje član DF-a.

 

Oslobođenje

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close