Do kraja godine ukrašće nam milijardu maraka! I to sve po zakonu…

Ovakvu crnu prognozu iz “Tendera” argumentuju podatkom da su netransparentne javne nabavke u zemlji u prvih šest mjeseci ove godine dostigle rekordnih 72,2 procenta

(Piše: Ljiljana Kovačević – zurnal.info)

Realna je opasnost da od četiri milijarde konvertibilnih maraka, koliko se godišnje ukupno utroši u javnim nabavkama u BiH, do kraja ove godine oko milijardu maraka završi u privatnim džepovima, upozorili su iz banjalučkog Udruženja građana “Tender”.

Ovakvu crnu prognozu iz “Tendera” argumentuju podatkom da su netransparentne javne nabavke u zemlji u prvih šest mjeseci ove godine dostigle rekordnih 72,2 procenta.

TRI KOBNE IZMJENE

Istraživanje “Tendera” je pokazalo da je  u tom periodu 72,2 posto javnih nabavki provedeno netransparentno,  putem direktnih sporazuma, konkurentskih zahtjeva i pregovaračkih postupaka bez objave, kojima se cijene uobičajeno uvećavaju od 20 do 60 posto u odnosu na iste koje ponuđači nude u otvorenim postupcima.

Iz ovog udruženja su upozorili da će pogoršavanju koruptivnog stanja u javnim nabavkama doprinjeti tri najnovije “neprimjerene” izmjene i dopune aktuelnog Zakona o javnim nabavkama (ZJN), koje je, na prijedlog vodećih političkih partija, prije sedam dana po hitnom postupku usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

U tim izmjenama je izostavljena obaveza Ureda za žalbe da donesena rješenja po žalbama ponuđača javno objavljuje na web stranici javnih nabavki, što je jedinstven slučaj u Evropi i ima za cilj da prikrije od očiju javnosti konkretne ugovorne organe i ponuđače koji krše odredbe ZJN-a, kao i manjkavosti i nezakonitosti samih rješenja, tvrdi Igor Vukajlović, tehnički sekretar “Tendera”.

Prema njegovim riječima, enormno podizanje novčanih naknada za podnošenje žalbi, od 500 do 25.000 KM, neminovno će za posljedicu imati smanjenje broja podnesenih žalbi, a time i manju borbu protiv korupcije.

Vukajlović je upozorio da vladajuća politička elita u državi nema namjeru da u dogledno vrijeme rješava ključne probleme koji omogućuju enormnu korupciju u javnim nabavkama.

Krajnje formalnim, neracionalnim i besmislenim izmjenama i dopunama ZJN, samo se baca prašina u lice domaćoj i svjetskoj javnosti da se politička, zakonodavna i izvršna vlast u BiH “ozbiljno“ bave rješavanjem problematike javnih nabavki. U suštini, na taj način samo se prolongira donošenje nužnog novog, efikasnog, antikoruptivnog, reformskog ZJN-a, koji je Tender prije tri mjeseca, stavljajući ga na raspolaganje navedenim strukturama i BH javnosti, naveli su iz ovog Udruženja.

Vukajlović smatra da vlasti u BiH neće usvojiti antikoruptivni zakon o javnim nabavkama sve dok iz EU ne bude izvršen direktan pritisak da to učine. Prema njegovim riječima, jedno od rješenja, koje bi spriječilo da BiH i narednih godina u procesu javnih nabavki gubi enormna sredstva, je da visoki predstavnik nametne novi, antikoruptivni ZJN.

REZANJE UDOBNE GRANE

Predsjedavajući Predsjedništva UG “Tender” Ivan Stokić ocijenio je da je priča političara o borbi protiv kriminala i korupcije deklarativna.

Kada bi tu nešto promijenili, odsjekli bi sebi granu na kojoj sjede. Oni jednostavno nemaju nikakvog interesa da se bilo šta učini u tom segmentu, kazao je Stokić.

UG “Tender” uputilo je dopis Narodnoj skupštini RS, u kojem se traži studiozniji i primjereniji pristup rješavanju pitanja borbe pritiv korupcije u javnim nabavkama, od onog koji je naveden u Nacrtu Strategije borbe protiv korupcije u RS od 2013. do 2017. godine.

 

Iz Udruženja su upozorili da je prioritet donošenje novog reformskog ZJN, usklađenog sa direktivama EU u javnim nabavkama i najboljim zakonskim rješenjima koja su u ovoj oblasti primijenile Hrvatska i Srbija.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close