Dnevnik TV1: Bakir Izetbegović o oslobađanju oca, odnosima sa Tihićem i dešavanjima u SDA, ekonomskim planovima, posjeti Vučića Sarajevu..

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i zamjenik predsjednika SDA Bakir Izetbegović za Dnevnik TV1 govori o obilježavanju 2. maja kao jednog od najdramatičnijih datuma i događaja u historiji BiH, obilježavanju godišnjice Dobrovoljačke ulice, investicijama islamskih zemalja u BiH, posjeti Turskoj, te odnosima i atmosferi u SDA.

TV1: Gospodine Izetbegoviću, danas se navršilo 22 godine od jednog od najdramatičnijih datuma i događaja u historiji Bosne i Hercegovine.  Vaš otac, prvi predsjednik predjedništva Republike BiH bio je uhapšen. Kako ste Vi doživjeli taj događaj, ovaj datum, gdje ste u to vrijeme bili i šta ste konkretno poduzeli?

IZETBEGOVIĆ: Otac mi se javio iz vana, kazao je da taj dan neće sletjeti. Naravno, bili smo zabrinuti jer je to bila napeta situacija, ali smo tada odahnuli. Bio je 2. maj. Predivan i sunčan dan. Opušteni smo krenuli u Sarajevo. Tada sam naišao na historijski momenat kada se počelo pucati. Sa doma JNA je metak, na nekih desetak metara od nas, pogodio jednu stariju gospođu. Odvukli smo je prema robnoj kući “Svjetlost”. Nakon toga smo otišli do jedne kafane gdje su se sve Sarajlije, koje su se našle u blizini, tu sklonili. Počela je pucnjava. Ti ljudi će tu i noć provesti. Sjedio sam za stolom s Mustafom Pamukom koji mi je rekao da ne idem jer mogu poginuti. Zaista su meci pogađali dio oko hotela “Bosna”. Naši momci naoružani osama su istrčali da zaustave taj napad. Poslije će tu biti nekih izgorenih transportera i poslije će šačica tih sarajevskih momaka uspjeti da 20-ak niških specijalaca natjera u neke podrume u zradi “Energoinvesta kod pozorišta. Dakle, krenuo je obračun odlučnih momaka sa neodlučnim agresorima koji su pucali iz daljine. Ja sam se odlučio ipak otići.

Onda me je navečer presjekla vijest kada sam ugledao oca na televiziji kada je, smirenim tonom, kazao da je kidnapovan. Moj otac je puno proveo u zatvoru. Čekao sam ga da izađe i kada smo došli do neke slobode porodične, ali i kao nacija, ponovo se desila takva situacija i bio sam jako zabrinut. Bio je u zarobljeništvu i on i moja sestra Sabina. Bio je policijski čas i ja sam krenuo prema gradu. Sve vrijeme sam gazio staklo jer je grad već bio toliko izbombardovan. U Predsjedništvu je bila velika nervoza. To večer nije donesena nikakva odluka. Donesena je sutradan, a ja sam već od ranog jutra bio u Predsjedništvu.

Nisam bio zadovoljan stavom i pregovaračkim odnosom Predsjedništva. Dakle, oni su tražili, ni manje ni više, nego da Alija Izetbegović bude pušten, da sjedne za predsjednički sto, da se time potvrdi suverenitet BiH, a da tek onda pustimo Kukanjca. Poslije će mi biti nešto jasnije. Mislim da je tu Fikret Abdić, pa i Alija Delimustafić, uticao na takav rigidan stav i visoku pregovaračku poziciju koja je mogla glave doći moga oca i sestru. Počeo sam upadati na sjednice Predsjedništva koje su se permanentno održavale. Tražio sam da se mijenja ta pregovaračka pozicija, a onda mi pružila prilika kada je neko dotrčao i rekao da imamo vezu s Lukavicom. Otrčao sam na drugu stranu i uspio kontaktirati oficira, mislim da se prezivao Gagović, i Aliju Izetbegovića. Njih dvojica su razgovarali samnom. Ja sam dogovorio razmjenu.

Dakle, mimo Predsjedništva sam dogovorio razmjenu. Nikada ovo do sada nisam pričao. Bio sam nezadovoljan njihovim odnosom i ja sam dogovorio razmjenu. Čak sam onako, laički, postavljao i neke uslove, da moraju dići cerade, da ne smiju biti naoružani, da može biti najviše šest ljudi. Vjerovatno postoje snimke tih razgovora. Onda su oni krenuli s tom ogromnom kolonom. Bio sam bolestan. Imao sam sepsu. U martu sam bio smrtno bolestan, a u aprili je već bilo bolje, kada sam otišao čekati oca koji je bio u zgradi u kojoj je bio Kukanjac, nakon nekih sat vremena počela me tresti groznica. Tada sam odveden i nisam bio svjedokom dešavanja. Znam da me zabavljalo to kako su ti hrabri momci pomalo amaterski ponašli. Bili su jedan iza drugog naoružani. Ne dao Bog da su zapucali. Oni ispred bi sigurno bili pogođeni od onih koji su im stajali iza leđa. Sutradan, kada je otac oslobođen i kada je došao na posao, Ejup Ganić je rekao da sam, izgleda, ja imao bolju procjenu.

TV1: Zanimljiva je šokantna smirenost Alije Izetbegovića utokom tog događaja. Je li zaista bio tako smiren kao što je to izgledalo?

IZETBEGOVIĆ: Ja sam gledao i prije i poslije toga u raznim situacijama koje bi čovjeka trebale izbaciti iz takta i ono što je njega karakteriziralo je to da je nervozu praznio na sitnicama. Nervirale su ga sitnice. Krupne stvari su ga uvijek činile hladnim. To je vjerovatno liderska crta. Jako je dobro djelovao u kriznim situacijama. Nisam vidio da se gubi i kada bi dolazile i najgore vijesti.    

TV1: Sutra je godišnjica Dobrovoljačke ulice. U raznim se interpretacijama ovog događaja falsificirao broj stradalih tog dana. Vidjeli smo prilog maloprije u kojem general Kukanjac jasno kaže da je tog dana poginulo 6 osoba. Kako gledate na sutrašnje obilježavanje i pomenuto falsificiranje istine?

IZETBEGOVIĆ: Mislim da je JNA napravila veliku grešku. Nakon što su bombardovali grad cijelu noć, ranjavali ljude, kidnapovali predsjednika države, a onda su krenuli naoružani do zuba u ogromnoj koloni da napuste Sarajevo. Mislim da je to bila velika greška i da su krivi za ono što se poslije desilo. Hag je rekao da su bili legitimni cilj u takvoj situaciji i to nisu trebali učiniti. Sarajlije su poslije čak udomile neke od tih vojnika koji su uhvaćeni. Naravno da bi bilo bolje da se sve to nije desilo, a u ovom času možemo pomoći jedni drugima da dopustimo da se na dostojanstven način to sve obilježi.

TV1: Da prođemo malo i kroz aktuelne teme ovih dana – jedna od njih je i najavljeni dolazak Aleksandra Vučića, novog premijera Srbije, u Sarajevo. Hoće li doći do posjete i šta su očekivanja od posjete?

IZETBEGOVIĆ: Aleksandar Vučić će, mislim, doći 13. maja. Trebao je doći 12. na poziv premijera Vjekoslava Bevande ali je odlučio doći 13. jer ću ja biti odsutan 12. Imat ću priliku vidjeti Vučića koji intenzivno šalje dobre poruke u odnosu na BiH i našu prošlost. On je jako podržan od srpskog naroda i mislim da je to šansa za pravljenje boljih odnosa BiH i Srbije. Ovaj trougao – BiH, Srbija i Hrvatska najvažniji je u regionu i ako tu dobro funkcioniraju stvari onda će čitavom regionu biti bolje. I ja ću se potruditi da tu stvari idu na bolje. Mi živimo skupa, bez obzira na to šta je bilo, i oslonjeni smo jedni na druge i ne možemo jedni bez drugih. Vučić je čovjek koji je doživio katarzu u tom smislu i ja ću ga rado podržati na tom putu.

TV1: U kontekstu pominjanja Srbije ima jedna zanimljiva stvar, a to je da se već duže vrijeme provlači teza da su arapski investitori više okrenuti Srbiji nego BiH. Je li to tako i ako jeste zašto je to tako? 

IZETBEGOVIĆ: Želim Vučiću da privuče što više investicija, pa i iz arapskog svijeta i mislim da će, jer pametno vodi politiku, u tome imati uspjeha. Međutim to nije tačno. Volio bih da ima milijarde investicija u Srbiju. To bi i za nas bilo olakšanje. U Srbiji je do sada investirano 117 miliona dolara. U BiH je skoro milijardu i po maraka kapitala koji dolazi iz islamskih zemalja. Samo investicije Turaka u Lukavcu i Maglaju su oko 180 miliona eura, plus 100 miliona eura turskog kredita koji je otvorio oko 4 hljade radnih mjesta, pa kada dodate ono što TIKA – imala je 130 raznovrsnih projekata prošle godine. I nei drugi investitori…u Sarajevu Gazi – Husrev begova biblioteka, pa BBI, pa Al – Shidi, pa hotel “Meriot”, pa dvije zgrade na Marijin dvoru koje rade Arapi, pa Bosnal, Unisovi neboderi, pa željezara u Zenici… Investicije Saudijske Arabije učetiri klinička centra, pa u Univerzitetsku biblioteku… To je blizu milijardu i po maraka. BiH je privukla kapitala iz islamskih zemalja kao sve ostale bivše republike Jugoslavije.

TV1: Kako je dogovarati i pregovarati, pa i dovesti investitore u BiH, te kakva je percepcija javnosti? 

IZETBEGOVIĆ: Ja sam ili doveo ili pomogao u sklanjanju blokada za ove investicije koje sam pobrojao. Nisu mi baš sjajna iskustva. Dosta loše reguje čaršija na dovođenje investitora. Te investicije su zaposlije hiljade ljudi, platile stotine miliona poreza. Daju ovome gradu novu dimenziju. Nije to na takav način kod nas praćeno. Uvijek bude nekih prigovora i blokada koje je trebalo otkloniti. Nažalost i raznovrsnih špekulacija i tračeva.

TV1: Za desetak dana najavljena je i Vaša posjeta Turskoj. Šta se može očekivati od te posjete i s kim ćete se sastati?

IZETBEGOVIĆ: Sastat ću se s predsjednikom države Gulom i sa premijerom Turske Erdoganom. Tu je obavezno i ministar vanjskih poslova Davutoglu, a vjerovatno i predsjedavajući Parlamenta. Bit će tu vjerovatno i nekih sastanaka sa turskim biznismenima. Cilj je, pored potvrde izvanrednih odnosa dviju zemalja, da se da novi impuls razvoju ekonomskih odnosa. Turska je donijela strategiju da svi oni koji investiraju u BiH će biti oslobođeni poreza. Tu je i taj turski kredit po veoma povoljnim kamatama. Tu je i Kozgeb koji prestavlja hiljade njihovih malih i srednjih preduzeća i koji će slično uraditi i u BiH, da fermentira proces otvaranja malih i srednjih preduzeća. Sve to treba upakovati u jednu konačnu uspješnu priču.

Turci su, od ove milijarde i po investicija, učestvovali s barem pola. Zašto ne bismo i to uduplali. Turski biznismen ima veoma dobar razlog da dođe u BiH. Ima popuste, stimulacije, povoljan turski kredit, a i drugi kroz Egzim banku. Ako budemo otvarali prostor i ako im ponudimo nešto zaista vrijedno, možemo uduplati investicije. Primjer je taj turski kredit. Četiri hiljade radnih mjesta ili gazdinstava. Revolvirat će se još osam godina. Može li to izaći na nekih 15 hiljada radnih jesta. Nama je cilj u sljedećih osam godina – sto hiljada radnih mjesta u BiH. Tada više ova država neće imati probleme koje sada ima. Turci će nam pomoći, kada ništa više od ovoga do sada ne bi uradili, sa nekih 15 posto. Zašto ne bismo to podigli na 25 ili 30 posto. To su prijatelji naše zemlje i ja mislim da može mnogo bolje ali i uz podršku naših političara.

TV1: Vi ste i zamjenik predsjednika Stranke demokratske akcije. Pa da prođemo malo kroz aktuelna dešavanja.  Ponovo se pojavljuju špekulacije o nejedinstvu u SDA, o tome da postoji spor između Vas i predsjednika Sulejmana Tihića. Možete li nam pojasniti malo o čemu se radi i precizirati je li Tihić znao i bio za smjenu Bakira Alisaphića sa pozcije Kadrovske komisije SDA?

IZETBEGOVIĆ: Moji odnosi sa Sulejmanom Tihićem, s kojim sam se danas čuo, su jako dobri. Nema nikakve sjenke na ti odnosima. A neće je ni biti. Postoji strah kod jedne garniture ljudi unutar SDA da bi eventualnim daljim slabljenjem Tihića oni mogli doći u poziciju u kojoj će biti nadvladani od neke ekipe koja je bila uz mene na bivšim kongresima. Sad je na meni da dokažem da neće biti tako i zaista ću se potruditi da se tu ne osjeti ko je kada bi za koga. Rivaliteti se ne smiju pretvoriti u osvete. Ima izvanredno sposobnih ljudi koji nisu bili za mene. Ja ih respektujem. To su ljudi koji su u SDA od prvog dana i bez kojih ne bi bilo dobro da stranka ostane.

Ja ću se potruditi da im dokažem da nema mjesta njihova bojazan da će pasti u drugi plan. Bez potrebe su uključili crveno svjetlo zbog smjene Alispahića iz Odbora za sigurnost, a zatim i iz Kadrovske komisije. Ljudi koji su 24 godine u SDA i bez kojih nikako ne bi bilo dobro ostati, koji su ukorijenjeni u narodu, ne mogu se porediti s Alispahićem. Mislim da ni člansku kartu SDA nije imao. Dok su oni radili na slozi SDA, on je radio na neslozi. Pa i sam odnos i nepoštovanje procedura u Kadrovskoj komisiji…ne ide da on predlaže sebe ili svoje sinove i slično. Ne ide da širi razdor u SDA kroz intervjue, nevladine organizacije i internet portal koji kontrolira.

TV1: Je li ovim kraj smjenama u stranačkim strukturama SDA?

IZETBEGOVIĆ: Što se mene tiče jeste. Ne možete vi reći ne smije biti preglasavanja. To je metod kojim se radi. Uvijek se radi većinom glasova. Ali kod osjetljivih pitanja, posebno kadrovskih, zaista ću se potruditi da preglasavanja ne bude, da bude konsenzusa ili 90 postotne podrške.

TV1: Kako danas funkcionira vrh stranke u odsustvu Tihića, kakvo je njegovo zdravlje, kada ste zadnji put razgovarali?

IZETBEGOVIĆ: Što se tiče stranke ona dobro funkcionira. Ovdje smo imali jedan momenat koji će trebati sanirati. Dajem riječ da nikako ne dolazi u obzir neka prevaga. Nije tačna ni tvrdnja da je neka linija koja je bila uz mene krenula na drugu stranu. Asim Sarajlić je predložio Alispahićevu smjenu, a Sarajlić je jedan od najbližih saradnika Sulejmana Tihića. Alispahića će zamjeniti Alija Fitozović koji je već osam godina u Glavnom odboru SDA. Čovjek koji živi u Šamcu i na dnevnoj bazi ima priliku sresti Sulejmana Tihića. Predsjedniku Tihiću sam kazao koji problem imamo, nisam dobio reakciju od njega, ali je pokazao razumjevanje. Onda sam mu kazao šta smo uradili. Prekinuo me dok sam govorio i rekao dobro, neka ste to uradili. Nema govora o tome da Tihić nije bio upoznat ili da je bio protiv. Čuo sam se s Tihićem, trebali bi se i vidjeti ovih dana. Nadam se da bi on već u maju mogaodoći u Sarajevo. Završio je posljednje terapije i mislim da će biti bolje, a i da će se s njegovim dolaskom ove stvari postaviti na svoje mjesto.

POGLEDAJTE VIDEO

http://www.tv1.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/dogadjaji/16320-gost-bakir-izetbegovic-predsjedavajuci-predsjednistva-bih.html

(TV1)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close