-TopSLIDEKultura življenjaLifestyleShowbiz

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. – Sevdalinka

Đorđe Balašević (11. maj 1953 – 19. februar 2021) bio je jugoslavenski i srbijanski kantautor, pjesnik, pisac i glumac. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. započeo je solističku karijeru. Ukupno je objavio 14 albuma. Glumio je u nekoliko TV-serija, za koje je pisao i muziku.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je oženjen Oliverom i imao kćerke Jovanu i Jelenu, te sina Aleksu.

Balašević je preminuo u 68. godini života od posljedica zaraze korona virusom.

Počeo je da piše pjesme još u osnovnoj školi, a sanjao je da postane fudbaler.

Odrastao u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića, gimnaziju je napustio u trećem razredu, jer nije volio matematiku, fiziku i hemiju, ali je uspio da maturira kao vanredni učenik i položio je prijemni ispit za studije Geografije, prenosi N1.

Godine 1977. pristupa akustičarskoj grupi “Žetva” sa kojom iste godine snima hit pjesmu “U razdeljak te ljubim”, bio je i u grupi “Rani mraz” sa kojom nastupa na festivalu u Opatiji sa pjesmom “Prva ljubav”.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član “Ranog mraza”, postigao je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao je popularan među jugonostalgičarima.

Tokom ratnih godina povukao se iz javnosti. Krajem 1993. godine snima album “Jedan od onih života” koji izlazi u vrijeme teške ekonomske krize, a pjesme su inspirisane ratnim tragedijama, dok poslije malo duže pauze 1996. godine objavljuje album pod nazivom “Naposletku”.

Godine 2000. Balašević objavljuje politički album pod naslovom “Devedesete” na kojem je ostala zabilježena pjesma “Živeti slobodno” koja je ujedno i predstavljala himnu tadašnjih petooktobarskih promjena u kojima je i Balašević imao aktivno učešće.

Krajem 2001. godine snima album “Dnevnik starog momka” koji je posvetio svojoj supruzi Olji i na kojem svaka od 12 pjesama nosi naziv jednog ženskog imena, a kombinacijom početnih slova tih imena dobija se pravo značenje ovog albuma “Olja je najbolja”.

Balašević 2004. godine snima izuzetno dobar album koji nosi naziv prve grupe “Rani mraz”.

OPŠIRNIJE:
In Memoriam: Đorđe Balašević 1953. – 2021.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close