Djeca i religija – šta je stvarnost a šta fikcija?

Djeca koja su u ranoj mladosti izložena religiji imaju velikih poteškoća da razdvoje stvarnost od fikcije, tvrdi nova studija objavljena u žurnalu „Kognitivna nauka“, piše “Huffington Post”.

Autor: Huffington Post

Istraživači su djeci starosti 5 i 6 godina iz javnih i parohijskih škola predstavili tri različita tipa priča – religioznu, naučno-fantastičnu i realnu, u pokušaju da otkriju koliko dobro su u stanju da identifikuju narative sa nemogućim elementima.

Studija je otkrila da su, od 66 učesnika, djeca koja su išla u crkvu ili su pohađala parohijsku školu znatno slabije bila u stanju da identifikuju natprirodne elemente, poput životinja kao govore, kao izmišljene.

„Djeca izložena religiji u znatno manjem broju su bila u stanju da likove iz natprirodnih priča identifikuju kao izmišljene u poređenju sa sekularnom djecom“, izjavili su istraživači.

Poričući raniju hipotezu da se djeca „rađaju kao vjernici“, autori sugerišu da „religiozno učenje, posebno izlaganje pričama o čudesnim događajima, stavljaju djecu u stanje da znatno lakše prihvataju nemoguće.

Sudeći po istraživanju koje je 2013. godine sproveo Galup, skoro 83 odsto Amerikanaca sebe smatra religioznim, dok još veća grupa – njih 86 odsto – vjeruje u postojanje Boga.

Primjera radi, više od četvrtine Amerikanaca, 28 odsto, vjeruje da Biblija zaista prenosi riječ Boga i da je treba bukvalno shvatiti.

Izvor B 92

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close