-TopSLIDEOstali sportoviSportVisoko

Dišalari Ejman najbolji sportista u 2022. godini

Održana manifestacija “Izbor najboljih sportista i sportskih radnika grada Visoko 2022. godine”

Sportski savez grada Visoko, organizovan je tradicionalna manifestacija “Izbor najboljih sportista i sportskih radnika grada Visoko 2022. godine”.

IZBOR NAJUSPJEŠNIJIH SPORTISTA I SPORTSKIH RADNIKA GRADA VISOKO ZA 2022.GODINU

NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTA GRADA VISOKO ZA 2022.GODINU

Dišalari Ejman  (Karate Klub“Visoko“)

Dišalari Ejman, rođen 6. decembra 2000. godine u Sarajevu,trenutno živi u Visokom. Osnovnu školu završio u OŠ “Kulin Ban” u Visokom.   

Završio srednju elektro-tehničku školu, smjer automatika i računarska tehnika JU MSŠ”Hazim Šabanović“u Visokom.

Karate vježba punih 15 godina u karate klubu ”Visoko” Visoko

”Član Karate kluba “Visoko“ od 23.12.2008. godine,

Za zvanje crni pojas 1.DAN, položio 23.12.2017. u Visokom pred komisijom TKA BiH u sastavu;  Redžep Građan 8.DAN, Salih Grbić 8.DAN, Dragan Spasojević 6 DAN i  Mato Dujmović 4. DAN

Trenutno nosi zvanje crni pojas 2. Dan

Višestruki je državni prvak,osvajač evropskih i svjetskih medalja.

Najuspješniji rezultati u 2022. godini su :

9. mjesto u slobodnim borbama u konkurenciji od 40 seniora u  apsolutnoj kategoriji, na 21. Svjetkom prvenstvu u tradicionalnom karateu (ITKF) ,koje se održalo u Kranjskoj gori,Slovenija 15-20.11.2022.

5. mjesto ekipno u slobodnim borbama u konkurenciji od 11 Država u  apsolutnoj kategoriji, na 21. Svjetkom prvenstvu u tradicionalnom karateu (ITKF) ,koje se održalo u Kranjskoj gori,Slovenija 15-20.11.2022.

NAJUSPJEŠNIJA MUŠKA EKIPA(SPORTSKE IGRE)

Košarkaški Klub“Visoko“Visoko

Kao što je poznato, 2022. godina je za visočku košarku bila jako uspješna, a nerijetko se ističe, i istorijska. Naime, KK “Visoko” je 2022. godine izborio plasman u viši rang takmičenja, što predstavlja najveći postratni uspjeh, jer se po prvi put Košarkaški klub “Visoko” plasirao u A-1 ligu! Nakon regularnog dijela u takmičarskoj sezoni 2021/22. A-2 lige grupa Jug, KK ”Visoko” je zauzeo prvo mjesto na tabeli sa 12 pobjeda i samo 2 poraza.

Ne želeći nikoga omalovažavati, činjenica je da su visočki košarkaši, sa veoma skromnim budžetom, uspjeli da ostvare ogroman uspjeh i visočku košarku učine prepoznatljivom na širem području BiH, ali i da izbore rang koji je u ovom trenutku veći u odnosu na neke druge visočke sportske klubove. Uz to, sve ovo je urađeno uz 90-postotni visočki kadar, odnosno momke koji su iz Visokog, čime se ovome daje još veći značaj.

Također, u prošloj sezoni KK “Visoko” je vicešampion Kupa ZDK, nakon što je u finalnom meču u Visokom poražen od ekipe Kaknja.

NAJUSPJEŠNIJA ŽENSKA EKIPA(SPORTSKE IGRE)

Streljački klub „Visoko“

Na seniorskom Prvenstvu BiH održanom 13.03.2022.godine u Sarajevu,ekipa seniorki SK“Visoko“osvojila je prvo mjesto i postali šampioni BiH u diciplini zračni pištolj (60 hitac-10 metara)

NAJUSPJEŠNIJI SPORTISTI PO GRANAMA SPORTA

Emrah Jamaković (RK“Bosna“Vispak“)

Rijad Ahmić (Tkd“Crni Labudovi“)

Taekwondoom se počinje baviti davne 2009.godine i bavi se sve do dan danas.Bio je član Kadetske reprezentacije BiH a to je nastavio i u juniorima i član je juniorske reprezentacije dvije godine zaredom.U 2022.godini nastupa na 9 turnira i osvaja 5 medalja:4 zlatne i 1 srebrenu:

Prvenstvo BiH(599 takmičara iz 47 kluba):Pobijeđene 3 borbe osvojeno 1.Mjesto.-Juniorski prvak BiH

Otvoreni Kup BiH(427 takmičara iz 41 kluba,5 država):Pobijeđena 1 borba,osvojeno 3.Mjesto

Prvenstvo Federacije BiH(294 takmičara iz 32 kluba):Pobijeđene 2 borbe, osvojeno 1.Mjesto.

Fojnica Open(281 takmičara iz 23 kluba):Pobijeđene 2 borbe osvojeno 1.Mjesto i proglašen za najboljeg juniora turnira

Ilidža Open(566 takmičara iz 46 kluba,4 države):Pobijeđene 2 borbe, osvojeno 1.Mjesto.-uz napomenu da je u finalu pobjedio drugorangiranog borca na evropskoj rang listi što nam je dovoljan dokaz o kakvom se potencijalu radi koji ćemo zasigurno iskoristiti u seniorima.

Nastupio je i na svjetskim bodovnim turnirima-Slovenia,Bosnia,Albania na kojim nažalost nije uspio doći do medalje.

-Arnela Bečković (KRG“Ritam“)

Rizvanović Admir(Košarkaški klub“Visoko“)

Admir Rizvanović je rođen 23. maja 2002. godine i već treću godinu nosi dres KK “Visoko”. Prije toga je bio član KK “B.I.G” gdje je bio jedan od najboljih strijelaca Lige mladih ZDK. Nakon toga prelazi u ponovo aktivirani KK “Visoko”, gdje je nerijetko bio i član početke petorke. Može da igra na nekoliko vanjskih pozicija i zasigurno je da je u prošloj sezoni bio jedan od nosilaca igre visočkog tima u bori za A-1 ligu. Posebno se to odnosi na važne play-off mečeve, a vjerujemo da će i godine koje su ispred nas donijeti samo napredak kada je njegova igra u pitanju. Uz sportski dio života, Admir je i uspješan student Pravnog fakulteta u Sarajevu.

Emir Koljenović (SRK“Visoko“)

Koljenović Emir,rođ.26.11.1981.g. u Visokom,član Srk”Visoko”Visoko od 1986.g.,još u kadetskoj konkurenciji ostvarivao zapažene rezultate,višestruki je osvajač medalja,,na Državnim,Fedaralnim,,kantonalnim i trurnirima,učesnik je na svjetskom prvenstvu u Italilji 2000.g.,trenutno obavlja funkciju sekretara Srk”Visoko”Visoko. Klupsko takmičenje Srk”Visoko” Visoko,dana 19.06.2022.g.na rijeci Fojnici,staza “Sicilija”:

-1-mjesto pojedinačno

-Majstor staze sa ulovom (4.960 poena)

-I (Prvi Kup Grada Visoko),dana 17.07.2022.g. na rijeci  Fojnici,staza “Sicilija” :

-2-Mjesto pojedinačno u sektoru “C” sa ulovom (5.930 poena) u konkurenciji 15 takmičara.

-2-Mjesto ekipno Srk”Visoko”Visoko član ekipe.

-Međunarodni kup “Jelaško ljeto 2022.g.”,dana 28.08.2022.g. na rijeci Usori,staza “Jelah-Tešanj”:

-1-Mjesto pojedinačno

-Majstor staze sa ulovom (2.600 poena),u konkurenciji 75.takmičara.

-Amir Bekan (NK“Bosna“)

Amir Bekan, rođen 22.12.1985.godine u Foči, član je NK „Bosna“. Za prvi tim NK „Bosna“ debitovao je 27.08.2005. u Kaknju pobjedom protiv „Rudara“ od 1:0. U karijeri je nastupao i za FK „Rudar“ iz Kaknja. Za NK „Bosna“ je nastupio u više od 200 prvenstvenih utakmica. Na početku 2022. godine vratio se u NK „Bosna“. Tokom 2022.godine za NK „Bosna“ branio je u svih 30 prvenstvenih utakmica. Osim nastupa za klub nastupao je i za selekciju NS ZDK koja je osvojila 1.mjesto na Kupu regija pobijedivši u finalu NS PŽ Orašje rezultatom 2:0. Bio je član selekcije NS ZDK koja je na kvalifikacionom turniru u Zenici u konkurenciji selekcija iz Škotske, Gruzije i Izraela osvojila 1.mjesto i izborila plasman na završni turnir UEFA Kupa regija.

NAJUSPJEŠNIJI JUNIOR

Kaplan Hamza (Karate klub“Visoko“)

Kaplan (Mahir) Hamza rođen u Zenici 12.07.2005. godine.

Živi u mjestu Smršnica. Osnovnu školu pohađao u “Musa Ćazim Ćatić” Veliko Čajno-Visoko. Trenutno učenik srednje MSŠ “Hazim Šabanović” Visoko.

Karate  počeo vježbati u drugom razredu osnovne škole. Trenutno se bavi tim sportom punih 10 godina.

Član Karate kluba “Visoko” Visokood 2016 godine.

Nosilac sam crnog pojasa 1.DAN.

Najuspješniji rezultati u 2022. godini:

5. mjesto u ko go borbama u konkurenciji od 30 takmičara u juniorskoij kategoriji, na 21. Svjetkom prvenstvu u tradicionalnom karateu (ITKF) ,koje se održalo u Kranjskoj gori,Slovenija 15-20.11.2022.

5. mjesto ekipno u katama u konkurenciji od 10 Država u kategoriji juniori, na 21. Svjetkom prvenstvu u tradicionalnom karateu (ITKF) ,koje se održalo u Kranjskoj gori,Slovenija 15-20.11.2022.

NAJUSPJEŠNIJA JUNIORKA

Hrvat Amina (Tkd“Moštre“Visoko)

Zovem se HRVAT AMINA, rođena sam 02.10.2006. godine. Taekwondo-om se bavim 8 godina, od 01.02.2014. godine. Nosilac sam pojasa 3 POOM crni pojas. Treniram u Taekwondo Clubu Bosna Moštre Visoko. Posjeduje G licencu za internacionalna prvenstva te sam učestvovala na mnogim internacionalnim takmičenjima (Njemačka, Hrvatska, Srbija).

Pored svojih redovnih treninga, trenira i sa mlađim grupama kao trener-voditelj – asistent.

Članica je juniorske taekwodno selekcije BiH i nastupala je u okviru selekcije na europskim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima. Balkanska juniorska sam prvakinaj balkana za 2021 u svjoj kategoriji

U 2022 godine nastupala je na sljedećim domaćim i međunarodnim turnirima i to:

– Prvenstvo Balkana (Alabnija) i osvojila je 2. mjesto i postala juniorska viceprvakinja balkana za2022 godinu u svojoj kategoriji.

– Međunarodni turnir Ulcinj open (Crna gora) 1. Mjesto.

– Državno prvenstvo BiH 1. Mejsto,

– Prvenstvo Federacije BiH 1. Mjesto,

– Kup BiH 2. Mjesto,

– Kup BiH 2. Mjesto,

– Kakanj open 2. Mjesto,

– E/G turnir (Albanija open) 2. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– E/G turnir (Croatia open) 3. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– E/G turnir (Sarajevo open) 3. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– Korčula open 2022 (Hrvatska) 1. Mjesto.

– Ilidža Open 2022 (Ilidža) 1. Mjesto.

NAJUSPJEŠNIJI KADET

Čehajić Ali (Konjički klub“Visoko“)

Takmičar Ali Čehajić je rođen 04.01.2008. godine, a jahanjem se aktivno bavi već 6 godina.

Tokom ove sezone je redovno učestvovao na takmičenjima u dresurnoj disciplini i daljinskom jahanju sa svojim pastuhom Pasha, te postao državni prvak u dresrunoj disciplini jahanja i osvajač KUP-a FBiH u daljinskom jahanju.

Naš takmičar Ali Čehajić na grlu Pasha je osvojio:

Disciplina dresurno jahanje:

1. Prvo mjesto-Državno prvenstvo BiH u dresurnom jahanju-kategorija djeca

2. Treće mjesto- KUP FBiH dresurna disciplina jahanja- kategorija djeca

NAJUSPJEŠNIJA KADETKINJA

Kajević Tajma (TKD“Moštre“)

Zovem se Kajević Tajma. Taekwondo-om se bavim 12 godina. Učenica sam devetog razreda OŠ „Kulin Ban Visoko“ Nosilac sam pojasa 3 POOM crni pojas. Treniram u Taekwondo Clubu Bosna Moštre Visoko. Posjeduje G licencu za internacionalna prvenstva te sam učestvovala na mnogim internacionalnim takmičenjima (Njemačka, Hrvatska, Srbija). Pored svojih redovnih treninga, trenira i sa mlađim grupama kao trener-voditelj – asistent.

Članica sam kadetske taekwodno selekcije BiH i nastupala je u okviru selekcije na europskim prvenstvima i međunarodnim takmičenjima.

U 2022 godine nastupala je na sljedećim domaćim i međunarodnim turnirima i to:

– Prvenstvo Balkana (Alabnija) i osvojila je 5. mjesto u svojoj kategoriji.

– Međunarodni turnir Ulcinj open (Crna gora) 1. Mjesto.

– Državno prvenstvo BiH 2. Mejsto,

– Prvenstvo Federacije BiH 3. Mjesto,

– Piramyd Bosna Open 2022 1. Mjesto,

– Kup BiH 2. Mjesto,

– Kup BiH 2. Mjesto,

– Kakanj open 1. Mjesto,

– Korčula open 2022 (Hrvatska) 1. Mjesto.

– Ilidža Open 2022 (Ilidža) 2. Mjesto.

NAJUSPJEŠNIJI MLAĐI KADET

Kenan Zukan (Karate klub“Fudokan“ Visoko)

Kenan Zukan, rodjen 06.10.2009 god. u Zenici, vrlodobar je učenik lX   u OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ Veliko Čajno.Počeo je vježbati 2017 god. u karate klubu“ Fudokan“, i danas je član istog kluba.U proteklom periodu je učestvovao na mnogim regionalnim ,Federalnim ,Državnim , medjunarodnim turnirima i Euro kupu, gdje je ostvario zapažene rezultate.

U protekloj 2022 god.položio je za 3 kyu –  plavi pojas, i ostvario je sljedeće rezultate:

*Državno „Prvenstvo Bosne i Hercegovine 2022“ 27.02. 2022 god. Visoko

 – Kata l mjesto,

– Kihon lll mjesto,

– Ju ipon kumite lll mjesto.

NAJUSPJEŠNIJA MLAĐA KADETKINJA

Lamija Ismić (KRG“Visoko“)

Rođena 13.02.2013. godine u Zenici. Učenica je četvrtog razreda Osnovne škole „Safvet beg Bašagić“ u Visokom i drugo razreda osnovne muzičke škole. 2018. godine počinje trenirati u Klubu ritmičke gimnastike „Visoko“ i već na prvim turnirima iskazuje talent.

„VISOKO 2022“ VISOKO – 1. mjesto u vježbi sa loptom

– „SUADA DILBEROVIĆ“ SARAJEVO – 1. mjesto u vježbi sa vijačom

– „VICTORIA CUP 2022“ SARAJEVO – 1. mjesto u vježbi sa loptom

– „SALINESS CUP 2022“ TUZLA – 1. mjesto u vježbi sa loptom

– „ŽELJO CUP 2022“ VISOKO – 1. mjesto u vježbi sa loptom

– „MONTENEGRO CUP 2022“ BUDVA – 1. mjesto u vježbi sa loptom

– „1. RITAM OPEN“ KISELJAK – 1. mjesto u vježbi sa vijačom

– „TROFEJ NOVOG SADA 2022“ NOVI SAD – 2. mjesto u vježbi sa obručem

– „SRCE ČELIKA“ ZENICA – 2. mjesto u vježbi sa loptom

NAJUSPJEŠNIJI TRENER

-Raif Ahmić (Taekwonodo“Crni Labudovi“)

Raif Ahmié roden 23.4. 1979 u Sarajevu.Glavni je trener TKDK ,,Crni Labudovi” Visoko.

Taekwondoom se bavi od 1994.God.Kao takmicar je ostvarivao znacajne rezultate kao sto su 3.Mjesto na Evropskom Juniorskom prvenstvu i to je bila prva medalja za nezavisnu BiH sa evropskog prvenstva u taekwondou.Svoje prve korake u taekwondou zapoceo je u „Akademiji Zeid” u kojoj je kasnije bio i asistent a 2010. god otvara svoj klub Taekwondo klub „Crni Labudovi” Visoko Raif Ahmic kao trener tog kluba je izveo mnoge reprezentativce BiH i mnoge crne poiaseve.2015. godine je bio selektor kadetske reprezentacije BiH.U 2022.God je dobio 3 nova majstora crnog pojasa 2.Dan. Takoder u 2022.god dva puta se odrzalo polaganje za ucenicke pojaseve. 2022.God TKDK ,Crni Labudovi* Visoko nastupio je na 12 turnira:

Kakanj Open, DrZavno Prvenstvo BiH,Hadzici FriendshipChampionship,Prvenstvo Federacije BiH, Fojnica Open, Otvoreni Kup BiH, Ilidza Open, Otvoreni Kup Federacije BiH, Balkansko Prvenstvo, Slovenia Open. G2, Albania Open G2, Bosnia Open G2/E2 na kojim je osvojeno preko 65 medalja i 10 klupskih pehara.

U 2022.godini je izveo 3 reprezentativca BiH, dva kadeta i jednog juniora.Takodjer je nekolicinu svojih boraca poceo voditi na svjetske bodovne turnire i s njima je nastupio na Balkanskom prvenstvu i na taj nacin promovisao Grad Visoko kao i nasu drzavu u naiboliem svjetlu

NAJUSPJEŠNIJI SENIOR (Sport za osobe sa invaliditetom)

Džafić Dževad

Rođen 17.11.1957.ggodine u Visoko, nastanjen u naselju Buci br.50.

Penziner i dugogodišnji sportista šahista sa mnogo osvojenih medalja tokom cijelog svog života.

Aktivan je član Saveza za sport i rekreaciju invalida Grada Visoko od poslije agresije na BIH.

Predstavljao je ovaj Savez na mnogim šahovskim turnirima i prvenstvima na kojima je osvajao zapažene rezultate sa dostojnim predstavljanjem grada Visoko.

Dževad je majstorski kandidat u šahu.

Bio je pripadnik Armije RBIH cijeli period odbrane od Agresije i kao oficir na dužnosti operativca Manevarskog bataljona teže je ranjen i priznati je RVI 30% Trajno.

U 2022.godini kao predstvanik ovog Saveza imao je sledeće sportske rezultate:

I mjesto pojedinačno i ekipno na Kantonalnom prvenstvu u šahu za OSI-Olovo

I mjesto pojedinačno i ekipno na Federalno prvenstvu u šahu za OSI-Fojnica

III mjesto pojedinačno na 8. Memorijalnom turniru u šahu za OSI „Meša Kadrić“ Breza

NAJUSPJEŠNIJA SENIORKA (Sport za osobe sa invaliditetom)

Sudžuka Mujesira

Rođena 12.09.1959.godine u Visoko gdje je i stalno nastanjena.

Diplomirani pravnik u zasluženoj penziji.

U sportu je cijeli svoj život. U mladosti se bavila aktivno rukometom.

Učestvovala je na t.z.“Bankarskim igrama“ na kojima je sa svojom ekipom nekoliko godina bila najuspješnija.

Aktivna je članica i takmičarka Saveza za sport i rekreaciju OSI Grada Visoko i kao takva predstavljala nas je na ssportskim zakmičenima, turnirima i prvenstvima u kuglanju i pikadu na kojima je uvijek ostvarivala zapažene rezultate.

U 2022.godini učestvovala je na više sportskih takmičenja u sportskim disclinama u pikadu i kuglanju za osobe sa invaliditetom

U 2022.godini ostvarila je sljedeće rezultate:

-I mjesto i zlatna medalja pojedinačno i ekipno na 26 Državnom prvenstvu u kuglanju održanog u Visokom.

-I mjesto i zlatna mdalja pojedinačno na Regionalnom turniru u kuglanju za OSI održanom u Visokom, „Manifestacija „Visočko ljeto 2022“.

-I mjesto i zlatna medalja ekipno na XXI Kantonalnom prvenstvu u Pikadu održanom u Zavidovićima.

-I mjesto pojedinačno na Drugom otvorenom turniru u pikadu za OSI Grada Visoko.

Na nedavno održanom izboru sportiste OSI za nivo Federacije BIH za 2022 godinu ženska ekipa u kuglanju ZDK čiji je član Mujesira dobila je priznanje kao najuspješnija ženska sportska ekipa OSI u 2022.godini.

NAJUSPJEŠNIJI SPORTSKI RADNIK (invalidi)

-Goralija Senad

Senad Goralija sin Abdulaha rodjen 1967. godine u Kalićima kod Visokog gdje je i nastanjen.

Školovan na više adresa i različitih zanimanja, a trenutno obavlja poslove iz oblasti ekonomske struke.

Kao osoba sa invaliditetom blagovremeno shvatajući značaj sporta za osobe sa invaliditetom (OSI) u svakodnevnom životu uključuje se u organizacije koje baštine tu djelatnost.

Kroz Udruženje za sport OSI Visoko daje svoj doprinos u radu i jačanju organizacije da bi uslijedio i ulazak u Upravni odbor SS OSI ZDK te u posljednjem mandatu 2019.- 2023. obnaša i poziciju predsjednika SS OSI ZDK i funkciju dopredsjednika federalnog saveza OSI BiH.

Komunikativan, susretljiv i sa vizijom razvoja kako rekreativnog tako i vrhunskog sporta za OSI angažovan u više komisija i odbora gdje doprinosi obezbjeđenje neophodnih sredstava i uslova za upražnjavanje sportskih aktivnosti za ovu populaciju stanovništva.

Pored rukovođenja radom Saveza aktivno sudjeluje i kao takmičar na istim , gdje postiže dobre rezultate u sportskim disciplinama kao što su kuglanje, streljaštvo, pikado…..

U toku 2022. godine na čelu organizacionog odbora i pored skromne materijalne podrške predviđenih sredstava, uspjeva organizovati kalendarom planirana kantonalna takmičenja, učešće reprezentativaca ZDK na više državnih i KUP takmičenja ( ribolov, šah, boćanje, stoni tenis…) što kao rezultat na kraju godine imamo 10 učesnika ZDK u proglašenju najboljih u Federaciji BiH na manifestaciji održanoj krajem 2022. godine u Sarajevu.

SPORTSAK NADA

Nejra Muslija (Krg“Ritam“)

Muratović Adis (karate klub“Fudokan Visoko)

Adis /Samira/ Muratović, rodjen 26.06.2011 u Zenici, peti je razred  OŠ „Safvet beg Bašagić“ Visoko,odličan učenik.Počeo je trenirati sa 5 god. U karate klubu „Seiken“ kod trenera Zahirović Munevera, a od 2020 god.vježba u karete klubu Fudokan.

 U protekloj 2022 god.položio je za 4 kyu – zeleni ll pojas, i ostvario je sljedeće rezultate na tekmičenjima u BiH, Regionalnim turnirima i Euro kupu Slovenija/učestvovalo 10 zemalja EU/:

*Euro kup Slovenija 16.11.2022 god.

– Kata lV mjesto.

*Državno „Prvenstvo Bosne i Hercegovine 2022“ 27.02.2022 god. Visoko

-Ju ipon kumite ll mjesto.

– -Škrgić Faris (RK“Bosna“ Vispak)

– –Zukić Arslan (TKD“Crni Labudovi“)

Arslan Zukić rodjen je 25.10.2011 u Zenici.clan je TKDK ,,Crni Labudovi*” Visoko od 2021.Godine.Ucenik je osnovne skole Alija Nametak Buci 5. je razred.

U 2022.Godini nastupio je na 4 turnira i osvojio 3 medalje: 1 zlatnu i 2 srebrene Hadzici Friendship Championship(407 takmicara iz 32 kluba,4 drzave):Pobijedene 2 borbe osvojeno 1.Mjesto.

Fojnica Open(281 takmicar iz 23 kluba): Pobijedena 1 borba, osvojeno 2.Mjesto.

Prvenstvo Federacije BiH (294 takmicara iz 32 kluba): Pobijedena 1 borba, osvojeno 2.Mjesto.

Nastupio i na Ilidzi Open na kojem je ostao bez medalje.

Džana Limo (Krg“Pirueta“)

Džana Limo rođena je 15.08.2012. godine u Zenici. Odlična je učenica IV razreda osnovne škole “Safvet beg

Bašagić” u Visokom. Ritmičkom gimnastikom se bavi od septembra 2017. godine.

Omiljeni turnir joj je „Gracija cup“ Zlatibor, na kojem je učestvovala u novembrz 2022.god. i osvojila svoj prvi pehar.

Njeni najbolji rezultati za 2022. godinu su:

• Prijateljski turnir u ritmičkoj gimnastici „Princess cup“- 2.mjesto i srebrna medalja;

• 40. Međunarodni svibanjski turnir u ritmičkoj gimnastici u Zagrebu- 7. mjesto;

• Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Željo cup“- 2. mjesto i srebrna medalja;

• 10. Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Visoko 2022“- 1. mjesto i zlatna medalja;

• Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Gracija“ Zlatibor- 1.mjesto i zlatna medalja i pehar;

• Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Srce Čelika“- 1.mjesto i zlatna medalja;

SPORTSKI NOVINAR

Krajišnik Neven (RTV Visoko)

Neven Krajišnik rođen je 13. marta 1979. godine u Sarajevu. Novinarsku karijeru započeo je na tadašnjem lokalnom Radiju I-EM, gdje je radio od 1997. do 2000. godine i gdje je imao funkciju voditelja i urednika zabavnog programa. Nakon toga prelazi na Radio Q, gdje se zadržava narednih devet godina. U maju 2009. godine radio mijenja sa televizijom, te prelazi na CATV “Vi-Net” i kao novinar radi na internom kanalu, koji se kasnije registruje kao Televizija “Vi-Net”, a u jednom periodu vršio je i dužnost direktora CATV “Vi-Net”.

Također, od 2006. godine je dopisnik iz Visokog za kantonalne novine “Naša riječ”. Od osnivanja portala visoko.co.ba 1998. godine radi kao jedan od novinara-saradnika, kao i za nekoliko sportskih portala iz BiH i Srbije. Tokom 2005. godine bio je član redakcije sportskog časopisa “Kladioničar”, a te godine je bio jedan od izvještača sa Evropskog prvenstva u košarci koji je održano u Srbiji i Crnoj Gori. Treba naglasiti da je bio i komentator za Q radio sa utakmica NK “Bosna” Visoko u periodu od 2002. do 2005. godine, a već 17 godina je član redakcije časopisa ZE-DO Sport iz Zenice, koji je svojevrstan bilten najuspješnijih sportista i sportskih radnika ZDK-a u protekloj godini, a gdje afirmativnim pričama, biografijama predstavlja dobitnike nagrada iz Visokog i njihove uspjehe. Već dvije godine je i komentator košarkaških utakmica za RTV Visoko, a ujedno obnaša i funkciju člana Upravnog odbora Košarkaškog kluba “Visoko” iz Visokog te svojim novinarskim znanjem prati sva dešavanja u klubu i prezentuje ih javnosti putem oficijelne FB stranice kluba.

NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO

Hadžimehmedagić Zakir(Planinarsko društvo“Visočica“)

Član Planinarskog društva Visočica od 1970. godine.Ljubitelj prirode od djetinjstva,vrlo rano je i postao član PD Visočica .Prvi susreti bili su obilazak Igmana,Bjelašnice,Peruna,Budoželja.Ti obilasci su bilu u društvu starijih planianara i to je ostavilo pozitivan utisak,tako dsa planinu voli do današnjeg dana.Učestvovao je u nizu sletova,Transferzala po cjeloj BiH i bivšoj Jugoslaviji.U BiH je obišao skoro sve vrhove i izletišta. Najznačajni usponi su:Prokletije,Durmitor,Šarplanian,Velebit,Biokovo,Triglav,najviši vrh Balkana Musalu u Bugarskoj.Za obilazak planaina u BiH je dobio bronzanu,srebrenu i zlatnu značku i niz priznanja od Planinarskog saveza BiH, i mnogo priznanja od matičnog društva.Sve protekle godine bio je aktivan član u radu društva i jedan period kao član Uo.Učestvovao je u qakcijama održavanja planinarskih objekata,planinarskih staza,markiranja,pošumljavanja i td..Svoju ljubav i pravilan odnos prema prisodi nastoji prenjeti na članove sekcije“Stakleni grad“.Najveća nagrada jednom ljubitelju prirode je susret sa planinom i druženje sa ljudima koji to isto vole.

Genjac Jakub – posthumno (Košarkaški klub „Visoko“)

Jedan od ljudi koji su zadužili visočku košarku je i rahmetli Jakub Genjac. Ovaj poznati bh. košarkaš i sportski radnik rođen je 3. septembra 1967. godine u Mostaru, a tokom godina ostvario je sjajnu internacionalnu karijeru. Nakon što je sa košarkom započeou Visokom, nastupao je i za klubove Čelik iz Zenice i Kvarner iz Rijeke, gdje je stekao status legende, a također svoje nastupe bilježio je i u dresovima klubova iz Irana, Kosova, Slovenije, kao i još nekoliko hrvatskih klubova. Po okončanju igračke karijere, trenirao je košarkaške klubove iz Visokog i Kaknja, gdje je također stekao legendaran status, nakon što je kakanjski tim uveo u elitni rang bh. košarke.

Posljednjih godina svog života bio je prvi čovjek košarkaškog kluba za mlade u Visokom, a dugi niz godina bio je jedan od vrijednih sportskih radnika u našem gradu. Također, kako smo istakli, obnašao je i ulogu šefa stručnog štaba Košarkaškog kluba “Visoko”, a jedan je od inicijatora obnove rada ovog kluba, odnosno njegovog novog pokretanja, a čiji početak takmičenja nažalost nije dočekao. Upravo u njemu u čast KK “Visoko” je svoj novi rad započeo u A-2 ligi i sada stigao do prvoligaškog ranga, a sigurno je da Jakub jedan odnajzaslužnijih što košarka u našem gradu ponovo živi. Jakub Genjac je preminuo 26. marta 2020. godine.

DONATOR-PRIJATELJ SPORTA

WAP2DIGITAL

-Ugarak produkt d.o.o.

-Raming company d.o.o.

-Alma RAS –Manners

-Fah Leather

-IVZ Visoko

SPORTSKI RADNIK

Kajević Edin

G- din Kajević Edin je rođen 01.01.1981. godine u Visokom. Osnovnu školu završava u Visokom a srednju mašinsku školu u Sarajevu.

Od svoje 11 godine počinje se baviti taekwondo sportom te isti trenira preko 25 godina. Majstor je Taekwodnoa i nosilac titule crni pojas – 5 dan. Svoje prvo takewodno znanje i medalje za Visoko i BiH osvojio je još prije 20 godina trenirajući u Taekwondo akademiji Zejid Sarajevo. U 1998 godni postaje najperspektivniji trener Taekwondo akademije Zejid Sarajevo, te u periodu do osnvanja kluba obavlja posao trenera u navedeno.

U 2009. godini tačnije 18.05.2009. godine osniva „Taekwondo Club Bosna Visoko“ nastojeći da okupi mlade i omladinu s područja Općine Visoko te tako kroz sport promoviše svoj grad te klub počinje uzlaznom putanjom ka ciljevima za koji je osnovan

U 2017 godini oborio je dva ginisova rekorda i to :

Dana 25.03.2017. godine u Visokom Majstor tekvondoa iz Visokog Edin Kajević Kaja uspio je stići Pakistanca Muhameda Rašida i postaviti novi Ginisov rekord u razbijanju punih limenki laktom. Dosadašnji rekord je iznosio 77 limenki u minuti, a Kajević je uspio razbiti 84 limenke za svega 51 sekundu.

-Eldin Neimarlija

Eldin Neimarlija je rođen 26. jula 1984. godine i već nekoliko godina se nalazi na mjestu glavnog trenera KK “Visoko”. Nakon svoje aktivne košarkaške karijere, odlučno se predao trenerskom poslu, a u koji ga je uveo rahmetli Jakub Genjac, te su zajedno radili na ponovnom oživljavanju visočke košarke. Počeo je sa treniranjem mladih ekipa KK “B.I.G”, gdje je sa tim selekcijama veoma uspješno predstavljao naš grad u Ligi mladih ZDK i pod čijom palicom je stasalo nekoliko odličnih mladih igrača (Bečirhodžić, Rizvanović, Muhić…).

Jedan od od inicijatora za reaktiviranje KK “Visoko”, gdje je odmah preuzeo ulogu glavnog trenera.

Nakon dvije sezone, sa svojim timom je ostvario najveći postratni uspjeh visočke košarke, odnosno plasman u A-1 ligu. Također je dva puta sa KK “Visoko” bio i vicešampion Kupa ZDK. Radeći sa zaista skromnim budžetom, Neimarlija je sa svojim igračima pokazao da se kvalitetan rad itekako isplati, a Visoko je ponovo stavljeno na košarkašku mapu BiH.

Hadžić Aida

Ime i prezime: Aida Hadžić

Datum rođenja:8. december 1962

Mjesto rođenja: Sarajevo

Država: Bosnia and Herzegovina

Adresa: Dolina 5; Sarajevo

Obrazovanje:

1. Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Sarajevo

2. Viša trenerska licenca ritmičke gimnastike Fakultet sporta u Ljubljani (u trajanju 2 godine)

3. Na postdiplomskog studija (Master program), rad na završnom ispitu na temu “Zastupljenost žena u upravljački tijelima menadžmenta u sportu u odnosu na preporuke EU”

4. Nacionalni I međunardoni sudija u ex Jugoslaviji i BiH

5. Menadžer olimpijskih sportskih organizacija (International Olympic committee) MOC Karijera: • 1987 Zaposlena u Klubu ritičke gimnastike “Bosna Gym” kao glavni trener i sportski direktor.

6. Međunarodni sudija najvećeg ranga FIG (Međunarodne gimnastičke federacije) BREVE licenca.

7. Licenca Međunarodnog olimpijkog komiteta “Menadžment sportskih manifestacija”

Sportska karijera :

• Prvakinja BiH u ritmičkoj ginastici (seniorke): 1978, 1979, 1980, and 1981

Trenerska karijera:

• 1990 – 2 mjesto, seniorke, exYU

• 1986 – 3mjesto, kadetkinje, ex Yu

• 1983 – 2013 trener najuspješnijh takmičarke BiH

• 1996 – trener reprezentacijena Evropskom juniorskom prvenstvu u Oslu-Norveška

(grupne vježbe)

• 1992 – 2009 Selektor ritmičke gimnastike BiH

• Trener najuspješnije ekipe Kantona Sarajevo 1996 .godine

• Trener najuspješnijih juniorki i seniorki BiH, prvenstvo BiH 2014

Suđenja i turniri u 2022. godini

– Evropsko prvenstvo Tel Aviv Izrael

-FIG turnir Crna Gora

– Međunarodni turnir Slovačka

– Međunarodni turnir Mađarska

– Međunarodni turnir Hrvatska

-Međunarodni turnir Srbija

U augustu održava petodnevne ljetne pripreme u klubu krg“Visoko“ u periodu od 1.8.2022. do 5.8.2022. u sali Partizan.

SPECIJALNE NAGRADE

Šefik Hasić(Kickbox „Džerzelez“ Kiseljak“)

Šefik je rođen 23.07.2004 godine u Sarajevu,a stalno je naseljen u mjestu Tramošnjik u Visokom.Kik boksom se bavi od svoje 13. godine,u prošloj godini je učestvovao na tri Državna prvenstva i na nekoliko turnira,a nejveće učešće je na Svjetskom juniorskom prvenstvu.

Najuspješniji rezultati u 2022. godini su:

Svjetsko juniorsko prvenstvo,Lido de Jesolo(Italija) 30.09. – 08.10.2022,disciplina KICK LIGHT osvojeno 3.mjesto.

Državno prvenstvo Sarajevo 11.06.2022 disciplinas KICK LIGHT osvojeno 1.mjesto.

Šabanović Kanita („Spid“ Sarajevo)

Kanita Šabanović rođena je 24.08.2011. godine u Sarajevu,Uplivačkom klubu“Spid“Sarajevo trenira od 2016. godine .Bilježi odlične rezultate kako na domaćim,tako i na međunarodnim takmičenjima.Velika je nada u poaraplivanju i nadamo se da će u skorije vrijeme predstavljati BiH na Paraolimpijadi.

U 2022. godini najuspješniji rezultati su:

Regionalno prvesntvo Zadar Hr 30.04.2022. godine 8 zlatnih medalja

7.Međunarodni plivački miting 04.06.2022.Brestanica pr Krškom,Slovenija 1 Srebrena Medalja 200 slobodno plivanje.

Podgorica open 2022 03.09.22. Crna Gora 3 zlatne i 2 srebrne medalje.

Melika Ždralović (KRG“Pirueta“)

Melika Ždralović je rođena 25.12.2008. u Sarajevu. Pohađa deveti razred u Osnovnoj školi „Safvet beg Bašagić“ u Visokom i odlična je učenica. Melika je sa 5 godina razvila ljubav i ambicije prema ritmičkoj gimnastici. Svoje prve korake počela je 2014. godine u Klubu ritmičke gimnastike (KRG) “Pirueta” gdje je svoj talent pokazivala iz dana u dan. Tokom pethodnih godina ponosno je predstavljala svoj klub, a u protekloj godini učestvovala je na Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u Tel Avivu, te time uzela titulu prve gimnastičarke iz Visokog i ZE- DO kantona koja je uzela učešće na ovom prestižnom prvenstvu. U trenažnom procesu se uvijek isticala sa svojim radom i aktivnim treninzima, što je rezultovalo njenim rezultatima. Na turnirima je plijenila pažnju svojom gipkošću i nejvjerovatnom elegancijom, ritmom i pokretima. Njeni najbolji rezultati za 2022. godinu su: • 14. Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Gazela“ Pula- 3. mjesto i bronzana medalja (traka); • Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Victoria cup“- 1. mjesto i zlatna medalja (traka), 3. mjesto i bronzana medalja (lopta); • Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Željo cup“- 1. mjesto i zlatna medalja (obruč),1. mjesto i zlatna medalja (lopta), 1. mjesto i zlatna medalja (čunjevi); 1. mjesto i zlatna medalja (vijača- grupna vježba), . mjesto i zlatna medalja (loptagrupna vježba); • 8. Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Banja Luka open“- 2. mjesto i srebna medalja (lopta), 3. mjesto i bronzana medalja (obruč); • Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Srce Čelika“- 1.mjesto i zlatna medalja (traka); 2. mjesto i srebrna medalja (obruč); • Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Gracija“ Zlatibor- 1.mjesto i zlatna medalja (obruč), 1.mjesto i zlatna medalja (lopta); • Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Ritam open“- 1.mjesto i zlatna medalja(obruč), 1.mjesto i zlatna medalja(lopta), 1.mjesto i zlatna medalja (traka); • 9. Međunarodni turnir u ritmičkoj gimnastici „Pirueta cup“- 1.mjesto i zlatna medalja (višeboj), 1.mjesto i zlatna medalja (obruč), 1.mjesto i zlatna medalja (čunjevi) DODATNO: DIPLOMA za učešće na 38. Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u Izraelu (jun, 2022) SPECIJALNA NAGRADA za uspjeh i predstavljanje KRG „Pirueta“ Visoko na 38. Evropskom prvenstvu u ritmičkoj gimnastici u Tel Avivu (decembar, 2022) PRIJEM kod Gradonačelnika Mirze Ganić. PRIJEM kod Premijera Mirnesa Bašića

Hodžić Adnan 

rođen 01.06.1990. godineTrenutno nastupa za Fustalclub Ljuti krajišnici iz Linza u 1. Ofb fustal ligi (Bundes liga) i drugi je strijelac lioge.Uživa veliko povjerenje kako trenera tako i suigrača i nosi kapitensku traku.Klub je u jako dobroj situaciji da zaigtra Ligu Sampiona,tako da bi Visoko moglo dobiti svog čovjeka u elitnom Evropskom takmičenju.

 Sara Bečarević (Krg“Visoko“Visoko)

Sara Bečarević je rođena 16.12.2007. godine i trenutno pohađa deveti razred u OŠ“Mehmedalija Mak Dizdar“ Dobrinje. U Klubu ritmičke gimnastike „Visoko“ trenira već pet godina. Svoje prve elemente ritmičke gimnastike je naučila u OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“ Donje Moštre, nakon samo nekoliko mjeseci njenog treniranja prebačena je u napredniju grupu gdje trenutno trenira u sali Partizan. Za nju invaliditet ne predstavlja nikakvu prepeku u životu i ponosi se što je drugačija od ostalih djevojčica koje se bave ritmičkom gimnastikom. Sara je jedina gimnastičarka sa invaliditetom u Bosni i Hercegovini.
Njen najveći san se ostvario baš u 2022. godini a to je odlazak na Svjetsko prvanstvo. Sara je u septembru otputovala u pratnji svoje trenerice Amine Lepić-Mlivić na 39. Svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici u Sofiju gdje je nastupala sa svojom vježbom. Ona je jedina gimnastičarka iz Visokog koja je uzela učešće na Svjetskom prvenstvu. Sara je dobitnica specijalne nagrade OK BiH za promociju sporta i olimpijskih vrijednosti na Izboru sportiste godine 2022 u organizaciji Olimpisjkog komiteta BiH. Gdje god se pojavi ostvari zapažene rezultate i pored jake konkurencije.

Njeni rezultati iz 2021.godine su:

– „ŽELJO CUP 2022“ VISOKO – 1. mjesto u vježbi sa obručem

– „VICTORIA CUP 2022“ SARAJEVO – 1. mjesto u vježbi sa obručem

– „SRCE ČELIKA“ ZENICA – 1. mjesto u vježbi sa obručem

– „VISOKO 2022“ VISOKO – 1. mjesto u vježbi sa obručem

– „ 1. RITAM OPEN“ KISELJAK – 1. mjesto u vježbi sa obručem

-Fahrudin Adilović(Tkd“Bosna“Moštre)

Zovem se Adilović Fahrudin i učenik sam prvog razreda Franjevačke klasične Gimnazije Visoko. Treniram u Taekwondo Clubu Bosna Visoko i treniram aktivno 10 godina. Juniorski sam reprezentativac Taekwondo selekcije BiH. Posjedujem G licencu za takmičenja i internacionalna prvenstva te sam učestvovala na mnogim internacionalnim takmičenjima. Nosilac sam crnog pojasa 1 dan.

U 2021 godini ostvario sam sljedeće sportske rezultate.

U 2022 godine nastupala je na sljedećim domaćim i međunarodnim turnirima i to:

– Prvenstvo Balkana (Alabnija) i osvojio je 3. mjesto za 2022 godinu u svojoj

kategoriji.

– Državno prvenstvo BiH 1. Mejsto,

– Prvenstvo Federacije BiH 1. Mjesto,

– Kup BiH 1. Mjesto,

– Kup BiH 1. Mjesto,

– Kakanj open 1. Mjesto,

– E/G turnir (Albanija open) 2. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– E/G turnir (Podgorica open) 2. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– E/G turnir (Sarajevo open) 3. Mjesto (Olimpijski bodovni turnir).

– Korčula open 2022 (Hrvatska) 1. Mjesto.

– Ilidža Open 2022 (Ilidža) 1. Mjesto.

Amir Perviz (Aeroklub“Izet Kurtalić“)

Rođen 4.8.1969 u Sarajevu. Živio i školovao se u Ljubljani, Istanbulu i Sarajevu. Završio Drugu gimnaziju u Sarajevu. Studirao građevinski fakultet u Sarajevu i Ljubljani a ekonomski u Mariboru. Radni vijek  proveo u Ljubljani i Sarajevu radeći u raznim firmama isključivo u realnom sektoru.

U klub se učlanio 14.3.2006. U prve tri godine letio a od 2008 pa do 2019 je bila pauza zbog poznatih okolnosti.

20.9.2019 započinje teoretsku obuku a od 12.6.2020 i praktičnu. Polaže teoretski ispit u BHDCA 14.2.2022. Obuku završava 29.10.2022 i na kraju polaže PPL ispit 2.11.2022 pred ispitivačem Zlatkom Zemljićem. Ima ukupno oko 100 sati naleta.

GRADSKI NOGOMETNI SAVEZ GRADA VISOKO

NAJUSPJEŠNIJI KLUB

OFK DIJAMANT

Osnovan 1975 godine kao omladinski fudbalski kliub.Osamdesetih godina je bio prestao sa radom ali se 2010 ponovno aktivirao te do današnjeg dana bilježi uspješne rezultate.Iza sebe ima 4 osvojene titule GNL Visoko,jedon osvojen Memorijalni turniođir u Buzić Mahali  te više drugih i trećih mjesta na raznim turnirima.Klub se može i pohvaliti sa dvije međunarodne utakmice u Njemačkoju u kojima je ostavrio obje pobjede.Tokom 2012. godine izgrađen je stadion u mjestu grđevac,a trenutno je u stanju izgrdnja i svlačionice,prošle godine osnovana je i Škola sporta OFK Dijamant koja trenutno broji preko drideset polaznika koji se takmiče u omladinskoj GN Ligi.Na kraju jesenjeg dijela GNL Visoko OFK Dijamant zauzima 3.mjesto na tabeli.

NAJUSPJEŠNIJI TRENER

-Mehmed Porča

Rođen 15.02.1973.godine,trener je OFK“Dijamant“ u klubu je od samog njegovog osnivanja.U početku je nastupao kao igrač,a kasnije kao trener.U toku 2022 godine OFK „Dijamant“ zauzima 3. mjesto u GNL. U prethodnim sezonama OFK „Dijamant“ je zauzimao mjesta pri dnu tabele i kvalitetnijim ekipama je sluzio za popravljanje gol razlike.Ove godine stvari su se iz temelja promjenile i ofk“Dijamant“ je postao ravnopravan protivnik svim ekipama u GNL Visoko.Največe zasluge za prporod ekipe pripadaju treneru Mehmedu Porči.

NAJUSPJEŠNIJI STRIJELAC

-Kemal Česa

Rođen 23.11.1989. godine član jw NK“Graćanica“.Karijeru je započeo u NK“Omladinac“ gdje je bilježio znatne uspjehe.U toku 2022 godineKemal česa je dao najveći doprinos uspjesima NK“Gračanica“ kojem se pridružio u drugoj plusezoni te je prvi strijelac ekipe

U prvenstvu GN Lige postigao je 10 golova i najbolji je strijelac lige.

SPORTSKI RADNIK

Abdulaziz Mihaljević

Rođen 1995.godine ,predsjednik je FK Napredak 1995 koji se takmiči u GNL Visoko.Dugogodišnji je spotrski radnik.Klub napredak 1995 cijelu prošlu sezonu je uspješno vodio,a ogroman doprinos dao je prilikom organizacije Novogodišnjeg malonogometnog turnira“Memorijal Midhat Mido Ahić 2022“ godine.Kao član Organizacionog odbora turnira dobio je pohvale od velikog broja sportskih radnika.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close