-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Direktna poruka Miloradu Dodiku: “Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vrijeme da reagujemo”

DIREKTNA PORUKA MILORADU DODIKU: “Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vrijeme da reagujemo”

Strik je poručila kako su došli u Sarajevo da vide situacije kakav jeste i da razgovaraju sa što više predstavnika kako bi razmotrili najbolje korake za budućnost.

Zajednička pres-konferencija zastupnika u Evropskom parlamentu Tineke Strik i dr. Dietmara Köster, autora godišnjeg izvještaja za BiH, održana je danas u Sarajevu.

Strik je poručila kako su došli u Sarajevo da vide situacije kakav jeste i da razgovaraju sa što više predstavnika kako bi razmotrili najbolje korake za budućnost.

– Dvije teme koje su se provlačile, su postojeća politička situacija i prijetnja koja postoji o povlačenju iz državnih institucija. Saznala sam da se ljudi zaista boje onoga što bi se moglo desiti. Druga tema se tiče budućih koraka koje se tiče inkluzivnijeg društva. Te dvije situacije su nešto gdje EU mora biti vidljivija kako bi usmjerila BiH – kazala je Strik.

Ističe kako je uvjerenja da EU mora biti mnogo strožija i snažnija u odgovoru na istupe Milorada Dodika.

– Izostanak odgovora je i sam po sebi odgovor. Zagovornik sam nedvosmislenog djelovanja EU. Krajnje vrijeme je da EU zauzme stav – poručila je ona.

Napominje da je naredne sedmice sastanak Vijeća za evropske poslove i da je BiH jedna od tema.

– Nadam se da ćemo osigurati većinu za sankcije za gospodina Dodika i ostale. Imamo instrumente i mislimo da je krajnje vrijeme da reagujemo. EU može i mora osigurati snažniju podršku – kazala je.

Naglašava da je ključno da naredne godine “imamo slobodne i fer izbore i da građani pokažu kakvo društvo žele”.

– Primjetila sam da povjerenje u EU nije veliko. Razumijem i žalim zbog toga, ali vjerujem da je pravo vrijeme da EU pokaže snažniji angažman. Razumijem da su svi vidjeli šta je urađeno sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Uradili su sve i ispunile uslove, ali nisu dobili početak pregovora. EU ima svoj dio zadaće koji mora odraditi – poručila je.

Što se tiče crvenih linija, ističe da je jasno da one podrazumijevaju sve aktivnosti koje idu u pravcu raspada države.

– Takvi iskoraci su napravljeni sa odlukom o formiranju Agencije za lijekove RS. Sankcije treba donijeti u momentu kada dođe do usvajanja svih opcija za prenos nadležnosti, kad već nisu donesene ranije. Kada govorimo o blokadi institucija, nije samo Dodik tu, tu su i drugi. FBiH nema vladu. Odlučnije djelovanje može osigurati više pritiska da se svi vrate za sto i traže rješenje – poručila je europarlamentarka iz grupacije Zelenih (Nizozemska) Tineke Strik, piše Oslobođenje.

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close