-TopSLIDEBiHPolitikaRegion

Diplomatski skandal Milorada Dodika

DIPLOMATSKI SKANDAL MILORADA DODIKA: Demantirao zvanične navode ruskog ministarstva vanjskih poslova o razlozima posjete Lavrova Bosni i Hercegovini

Iako su danas u saopštenju ruskog ministarstva vanjskih poslova zvanično putem Twittera objavljeni razlozi posjete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini u kojima je navedeno da će daljnji razvoj saradnje BiH i Rusije na polju politike, trgovine, ekonomije i kulture, kao i na humanitarnim pitanjima biti će tema razgovora tokom posjete, Milorad Dodik je za medije u RS-u ponudio svoje objašnjenje. 

Dodik je danas novinarima u Šipovu rekao da je “njemu važno što Lavrov dolazi u RS”, iako se u zvaničnoj najavi ruskog ministarstva objavljenoj na Twitteru uopće ne spominje manji bh. etitet.

“A to što dolazi u BiH je neko formalno pokriće”, rekao je Dodik i naveo da će Lavrov, tokom posjete BiH, kratko boraviti u Predsjedništvu. Dodao je i da će se suština razgovora i sastanak rukovodstva RS sa Lavrovom “održati u Istočnom, odnosno Srpskom Sarajevu”.

Domaći mediji su već ranije objavili zvanični protokol posjete ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova Bosni i Hercegovini. Navedeno je da Lavrov dolazi u dvodnevnu posjetu našoj zemlji. Nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, Lavrov će se isti dan sastati sa ministricom vanjskih poslova Biserom Turković na radnoj večeri. 

Dan kasnije Sergej Lavrov razgovarat će sa predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u zgradi Predsjedništva, a zatim tokom dana sa delegacijom Rusije biće održan i sastanak sa delegacijom Ministarstva vanjskih poslova BiH predvođenom ministricom Biserom Turković. 

Nakon potpisivanja Plana konsultacija ruskog i bh. ministarstva i okončanja zvanične posjete, Lavrov će se uputiti u Administrativni centar Vlade RS u Istočnom Sarajevu, gdje će održati privatni sastanak sa Miloradom Dodikom.

Dezinformacije koje je danas ponudio Dodik medijima u RS-u predstavljaju još jedan u nizu diplomatskih incidenata koje je, na svoju štetu, priredio Milorad Dodik, a ovaj put se to odnosilo čak i  na njemu bliske ruske zvaničnike.

(S. B.) 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close