Dijaspora se uključuje u razvoj bh. ekonomije

Članovi Glavnog odbora Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH sudjelovat će tokom ljeta na dvije biznis konferencije, koje će biti održane u Mostaru 26. jula i u Prijedoru 11. i 12. augusta.

SSDBiH je suorganizator tih biznis foruma, a rukovodstvo organizacije poziva sve potencijalne biznismene koji žive i rade u iseljeništvu, a imaju volju da ulažu u domovinu, da prisustvuju tim skupovima o mogućnosti ulaganja u Bosnu i Hercegovinu.

Svoje mjesto na konferenciji mogu rezervirati svi zainteresirani Bosanci i Hercegovci koji rade u raznim svjetskim kompanijama, a imaju mogućnost i želju da firme u kojima rade spoje s kompanijama iz BiH – navode iz Svjetskog saveza dijaspore BiH.

Sekretar SSDBiH Anes Cerić ističe da su ti skupovi nastavak višegodišnjih aktivnosti Svjetskog saveza dijaspore BiH koje se realiziraju radi uključivanja bh. dijaspore u privredne tokove domovine  uspostavljanjem poslovne suradnje.

“Još 2006. godine organizirali smo biznis forum u Sarajevu na kojem smo okupili naše poslovne ljude iz 18 država u okviru programa “Dani dijaspore”. Također smo organizirali okrugli sto o sličnoj temi u Jajcu 2010. te Velikoj Kladuši 2011. godine. Osim konferencija koje organiziramo u domovini, u saradnji s našim članicama organizirali smo slične skupove i van naše domovine (Holandija, Austrija, Njemačka, Velika Britanija, Hrvatska, Turska, Norveška…). Za jesen u Bihaću planiramo organizirati okrugli sto o sličnoj temi i s istim ciljem”, kazao je.

Cerić ističe da je primarni cilj tih skupova promovirati bh. tržište i stimulirati prije svega dijasporu, a uz pomoć dijaspore i strane investitore, da investiraju u Bosnu i Hercegovinu, konkretno u ovim slučajevima u regije Mostar i Prijedor.

Želimo i povećati svijest o dijaspori kao razvojnom potencijalu, jer trenutno to nije na željenom nivou. U BiH to još nije slučaj iako se dijaspora u mnogim međunarodnim analizama spominje kao potencijalno veoma važan ekonomski faktor. Nadamo se da će konferencije još jednom ukazati na činjenicu da dijaspora može da ima mnogo značajniju i za bh. ekonomiju dugoročno gledano pozitivniju ulogu od novčanih doznaka koje već godinama šalje svojoj rodbini (a što čini više od 21 posto GDP) i prema mišljenju mnogih održava socijalni mir u BiH”, ističe on.

Ciljana grupa konferencija u Mostaru i Prijedoru su bh. poslovni ljudi koji imaju svoje biznise u državama gdje žive i/ili rade u firmama koje su potencijalni strani investitori.

fena

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close