BiHPolitika

‘Die Welt’: U BiH vlada liberalni islam…

BRISEL S BRIGOM POSMATRA ‘ERDOGANIZACIJU BALKANA’

Njemački ‘Die Welt’: U BiH vlada liberalni islam. Hoće li se to promijeniti zbog uticaja Turske?

 

Na popisu stanovništva 2013. godine 50,7 posto stanovništva se izjasnilo da su islamske vjeroispovijesti. Time je BiH prvi puta u povijesti postala država većinskog muslimanskog stanovništva

 

U njemačkom listu „Die Welt“ opširno se piše o uticaju Turske u Bosni i Hercegovini.

 

“Turska državna organizacija za razvoj „TİKA” je uložila 70 miliona eura u ovu osiromašenu zemlju. Organizacija ima svoje sjedište u Sarajevu, samo pet minuta hoda od Careve džamije. Ova organizacija je implementirala preko 850 projekata u BiH. ‘Želimo samo pomoći i sprovesti naše projekte neovisno o etničkoj pripadnosti ili religioznim uvjerenjima ljudi’, govori Omer Faruk Alimci, voditelj organizacije. Ali Turska nije ni u prvih pet kada je riječ o poslovnim partnerima i drugim investitorima u BiH. To se s jedne strane može i drugačije shvatiti: Turska dosta polaže na islam, jer zemlji ekonomski ne mogu puno ponuditi.

 

Iz Brisela ovakvu situaciju promatraju s brigom, jer regija u budućnosti treba da pristupi Evropskoj uniji”, piše autor teksta Krsto Lazarević i nastavlja:

 

“U BiH vlada liberalni islam. Hoće li se to promijeniti zbog uticaja Turske?

 

Ultranacionalistička stranka BPS je jednostavno kopirala logo AKP-a i preuzela neke sadržaje ove stranke. Na popisu stanovništva 2013. godine 50,7 posto stanovništva se izjasnilo da su islamske vjeroispovijesti. Time je BiH prvi puta u povijesti postala država većinskog muslimanskog stanovništva. Mnogi od njih su razočarani. Prema njihovom mišljenju, Zapad dijeli odgovornost za masakr u Srebrenici.

 

Jedan čovjek upravo od toga pokušava profitirati. On je u maju posjetio Sarajevo i tamo održao predizborni skup. Sa kritikama u Sarajevu, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, nije morao računati. Bošnjački član Predsjedništva BiH i najmoćniji bosanski političar u zemlji ga je na predizbornom skupu predstavio tako što je rekao da ga je ‘Bog poslao na zemlju’ i time uzdrmao sekulariste, Srbe, Hrvate i prozapadne snage u zemlji.

 

Alija Izetbegović i Erdogan su obojica pod utjecajem učenja ‘Muslimanske braće’, sjedili su u zatvoru zbog svog angažmana na polju političkog islama i obojica su stvorili moćne partije u čijem je centru politički islam – AKP u Turskoj i SDA u BiH.

 

Na turskoj državnoj televizija TRT trenutno se prikazuje i serija pod nazivom „Alija”, u kojoj se slavi život Alije Izetbegovića, bez da se suzdržava od uznemirujućih istorijskih činjenica.

 

Koliko je duga Erdoganova ruka, na svojoj koži je osjetio i učitelj Mehmed Bajraktarević, koji je radio kao voditelj dječjeg hora “Sultan Fatih”. Njega je pozvao turski veleposlanik i javio mu da više neće upravljati ovim horom, jer je optužen da je pripadnik Gullenovog pokreta, kojeg Erdogan krivi za pokušaj državnog puča 2016. godine.”

 

“Od tada Bajraktarević nema posla”, zaključuje autor teksta.

 

(Dw.com)

 

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close