Devet potpuno neverovatnih činjenica o spermi

Svi smo čuli te brojne glasine o spermi, da ananas poboljšava ukus, da vruća kupka ubija spermatozoide, o damama koje su alergične na semenu tečnost. Pogledajte šta je od toga nauka potvrdila, a šta ne

(Telegraf.rs / Njezna)

Sperma je svakako veoma važan deo naših života, budući da od nje donekle zavisi naše potomstvo. Zato je dobro znati što više o toj temi. Saznajte neverovatne činjenice o spermi.

SPERMATOZOIDI SU BRZI

– Zapamtite, kod prve ejakulacije najveća je koncentracija sperme – tvrdi Hari Fiš, urolog i klinički profesor reproduktivne medicine na medicinskom fakultetu univerziteta Kornel.

Foto-ilustracija: Profimedia

SPERMA SE ZADRŽAVA DUŽE NEGO ŠTO MISLITE

Sperma u telu žene ostaje uglavnom oko 48 sati nakon seksualnog odnosa, međutim, može da se zadrži i do pet dana.

– Ovo zavisi od toga koliko je cervikalna sluzokoža prijateljski nastrojena prema spermatozoidima – tvrdi Fiš. Cervikalna sluzokoža štiti spermu i pomaže joj da se zadrži u telu duže tokom ovulacije, kada je žena najplodnija.

PREVIŠE SEKSA ILI MASTURBACIJE NEĆE SMANJITI BROJ SPERMATOZOIDA

– Ne brinite, muškarci nemaju ograničen broj spermatozoida koji može da se potroši – tvrdi Keri Vombah, endokrinolog iz reproduktivnog centra Južne Kalifornije u Los Anđelesu. Česta ejakulacija može smanjiti samo obilnost ejakulata, ali normalan broj spermatozoida ostaje netaknut.

Foto-ilustracija: Profimedia

TOPLOTA MOŽE DA SMANJI BROJ SPERMATOZOIDA

Sperma se menja u zavisnosti od godišnjeg doba. Broj spermatozoida je navodno najniži leti, a najviši tokom zimskih meseci, jer izlaganje visokim temperaturama utiče na njihov broj. Pregrevanje može da bude uzrokovano i lap topom, ili jednostavnom toplom kupkom.

– U đakuziju, u kome je temperatura 40 stepeni celzijusa ili više, broj spermatozoida se znatno smanjuje – upozorava Fiš. Ovo stanje može da se zadrži čak mesecima nakon izlaganja toploti. Zato, ako pokušavate da napravite bebu, preskočite tople romantične kupke. I zapamtite, ovo ne znači da je u kadi nemoguće zatrudneti. To nije kontracepcija!

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos

NIJE DOKAZANO DA ANANAS POBOLJŠAVA UKUS SPERME

Nažalost, naučnici nisu ovo još testirali. Seme sadrži fruktozu zbog čega je sperma pomalo slatkasta, ali ne postoji prava studija kada se radi o ukusu. Ipak, ako i dalje tvrdite da je od ananasa ukus sperme bolji, nemamo ništa protiv toga da iseckate jedan.

MUŠKI I ŽENSKI SPERMATOZOIDI SU JEDNAKI

Spermatozoidi imaju ili X ili Y hromozome, a tvrdnja da je jedan tip otporniji ili da brže pliva od drugog je samo mit.

Foto-ilustracija: Profimedia

ALERGIJA NA SPERMU JE JAKO RETKA

Čitali smo o ženama koje su alergične na spermu, što kod njih izaziva upale i crvenilo, ali i dr Fiš i dr Vombah se slažu da je ovo izuzetno retka stvar.

-Ja bih pre istražio druge faktore, poput vaginalne infekcije – kaže Fiš. Ukoliko se ipak ispostavi da jeste alergični, kondom će sprečiti iritaciju.

TRNOVIT PUT DO EJAKULACIJE

Potrebno je oko dva i po meseca da se pripremi sperma koju muškarac izbaci tokom jedne prosečne ejakulacije. Ona se formira u testisima a zatim se kreće ka epididimisa. Sperma zatim putuje semenovodom i u semenim vezikulama se meša sa tečnostima tako da formira seme. Na kraju, prostata dodaje malo tečnosti pre same ejakulacije.

Foto-ilustracija: Profimedia

ZDRAVLJE MUŠKARCA UTIČE NA KVALITET SPERME

– Sperma je zdravija kod muškaraca ispod 40 godina, a sigurno da je zdravija kod momaka koji ne puše, ne jedu premasnu hranu itd – kaže Vombah.

Dakle, ako razmišljate o proširenju porodice imajte to na umu.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close