Devet iznenađujućih namirnica koje ublažavaju bol

Šta je zajedničko šolji kafe, tanjiru pasulja i brufenu? Odgovor je pomalo iznenađujući: podjednako smanjuju bol! Najlakši način da smanjite bol jeste da popijete tabletu, ali ništa ne može otkloniti temeljni uzrok boli kao odgovarajuća hrana.

A broj namirnica koje provjereno otklanjaju bol svakodnevno raste. Pogledajte šest čestih bolova i namirnica koje vam mogu pomoći protiv njih.

Bol u zglobovima: Višnje, kurkuma

Istraživanja pokazuju da oko dvadeset kiselih višanja može biti djelotvorno kao uzimanje brufena za smanjenje bola. Druga istraživanja pokazuju da 45 višanja dnevno smanjuju nivo C-rekreativnog proteina, glavnog uzročnika zapaljenja koji se povezuje sa artritisom i to za 25%. Pored toga, istraživanja pokazuju da kurkumin, jedinjenje koje sadrži začin kurkuma, jednako ublažava bol kao i brufen kod osoba sa osteoartritisom koljena, prenosi Minimagazin.

Upala mišića: Đumbir

Ako ste ponovo počeli da vježbate, onda nema sumnje da tu ima prostora za upalu mišića. Dosadašnja praksa je nalagala da se nakon završetka treninga popije andol, ali tome je sada kraj. Pijte čaj od đumbira. Istraživači vjeruju da je za ovakva svojstva đumbira prvenstveno zaslužan njegov aktivni sastojak, gingerol, antioksidant koji ima antiupalna svojstva i koji je učinkovit u otklanjaju bola.

Žgaravica: Pasulj

Istraživanja pokazuju da osobe koje redovno konzumiraju namirnice bogate vlaknima, kao što je pasulj, imaju manje šanse (za 20%) da razviju simptome gastroezofagealne refluksne bolesti (najčešći rezultat ove bolesti je stalna žgaravica i bol prilikom gutanja), najvjerovatnije zato što vlakna brže pomijeraju hranu iz želuca i sprečavaju refluks.

Probavne smetnje: Nana, kokos

Mentol u svježoj nani i čaju od nje djeluje kao sredstvo protiv nadimanja te opušta mišiće, što može pomoći u ublažavanju grčeva koji se povezuju sa povremenim probavnim smetnjama i sindromom iritabilnog kolona. Kod proljeva, preporučuje se da pojedete jednu do tri kašičice narendanog, nezaslađenog kokosa koji ima protuupalna i antibakterijska svojstva.

PMS grčevi: Orašasti plodovi

Vaše tijelo vam možda govori da želi kolače, ali kada sledeći put budete u PMS-u, odlučite se za orašaste plodove. Naime, istraživanja pokazuju da žene koje tokom ovog peridoa unose riboflavin posredstvom hrane, kao što su bademi, imaju manje šanse (i to za trećinu!) da razviju simptome PMS-a, uključujući grčeve. Namirnice bogate vitaminom B6, kao što su pistacije, mogu pomoći u smanjenju razdražljivosti, grčeva i zadržavanju vode u organizmu tokom PMS-a.

Glavobolja: Kafa, sjemenke bundeve

Vaš pulsirajući bol u glavi često je uzrokovan proširenim krvnim sudovima u mozgu. Pića sa kofeinom, kao što je kafa, mogu pomoći u smanjenju krvnih sudova i ublažavanju boli; pića sa kofeinom poboljšavaju djelovanje tableta protiv bolova pa možete smanjiti njihovu dozu. Ali, ako patite od glavobolje nad glavoboljama – migrene – vi vjerovatno imate manjak magnezijuma u organizmu pa bi bilo preporučljivo da ovu hranjivu namirnicu unosite putem hrane. Jedan od odličnih izvora magnezijuma su sjemenke bundeve. Magnezijum pomaže u smiravanju nerava te opušta mišiće koji doprinose bolu nastalom usljed migrene.

(Vijesti.ba)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close