Deset znakova koji otkrivaju psihopatu

Psihopati su odlični manipulatori. U vezi s takvom osobom osjećat ćete se kao da ludite, hodate po jajima, previše razmišljate o onome što ćete reći ili napraviti.

Prema istraživanju dr. Ronalda Schoutena i dr. Jamesa Silvera, autora knjige “Almost a Psychopath”, jedna od deset osoba ima karakteristike psihopata, pa nije ni čudno, kažu, da mnogi ljudi padaju u njihove zamke. Psihopati ignoriraju moralne i zakonske standarde te ih ništa ne sprečava da dobiju ono što žele, a iznimno su sebični, umišljeni i skloni riziku.

Često lažu do te mjere da je to patološki te finansijski i emocionalno iskorištavaju ljude s kojima su bliski. Ako ste miroljubivi, zbog njihova utjecaja odjedanput ćete se svađati sa svima, a njemu se opravdavati jer će vas natjerati da mislite kako uvijek nešto radite krivo. Žene psihopati idu toliko daleko da se ljute i kad muškarac razgovara s rođakinjom. Psihopati u vezi često vrlo napadno govore o vjernosti jer se boje da ćete ih ostaviti. Iscrpit će vas i muškarac kojeg stalno treba uvjeravati da je u vezi sve uredu. Zakasnite li na spoj nekoliko minuta i dočekaju vas pitanja poput: “Nisi li trebao biti ovdje prije dvije minute”, vjerovatno ste u nezdravoj vezi.

A ako se vaš dečko ili vaša djevojka oko vas ponaša drukčije nego s roditeljima ili prijateljima, razmislite o tome je li veza vrijedna vašeg vremena.

10 znakova kako prepoznati psihopatu

U jednom trenutku su šarmantni, a u drugom polude.
Osjećate se kao da neko kontrolira sve što radite.
Govori vam koliko vas voli, ali vi to jednostavno ne osjetite.
Psihopati lažu o svemu, od toga gdje su do laganja o prošlosti.
Pod neprestanim ste pritiskom da radite ono što ne želite.
Nikad se ne kaje kad povrijedi vas ili druge.
Kada nešto pođe po zlu, uvijek će okriviti vas ili druge.
Vi uvijek sve plaćate: stanarinu, piće, a on kaže da će drugi put.
Tjera vas da prekomjerno pijete alkohol ili uzimate droge.
Ne razlikuju dobro od zla u bilo kojem aspektu života.

Česte poruke, pozivi 
i uhođenje znak su 
da ste s psihopatom

Emocionalno nestabilni muškarci često će vas i uhoditi. Zvat će vas usred noći i stalno slati SMS-ove. Ako se dogovorite s prijateljima, on će se nepozvan pojaviti u kafiću, na poslu ili u teretani. A kad se posvađate u jednom trenutku, vikat će, a u sljedećem plakati i moliti da ga ne ostavite. Ovakvu vezu što prije treba prekinuti.

Zbog prijetnje: ‘Ako me ostaviš, ubit ću se’ treba prekinuti

Prijeti li vam djevojka da će se ubiti ili ozlijediti ako je ikad ostavite, trebali biste potražiti način kako prekinuti vezu na najbezbolniji način. Iako se možda neće stvarno ozlijediti, prijetnje poput: “Ako me ikad ostaviš, ne znam što ću” ne ostavljaju mnogo mjesta za normalan razgovor.

Psihopati će uništiti sve vaše želje i snove

Fizičko zlostavljanje znak je da ste s psihopatom preko kojeg ne biste smjeli prijeći. No psihičko je još gore, kažu dr. Schouten i dr. Silver.

– Vrijeđanje sprečava da u vezi rastete kao osoba, a to je psihopatima najdraže – dodaju. Žele uništiti vaše snove i ambicije kako nikad ne biste bili u boljoj životnoj situaciji od njih.

Ne zanimaju ih vaši problemi i loši dani

Prepoznajte ih i po tome što su neodgovorni – finansijski i emocionalno. Umjesto da o problemima razgovaraju i rješavaju ih, moto njihova života je: “Sutra ću o tome razmišljati”. Isto tako, nikad neće suosjećati niti s jednim vašim problemom. Pokušate li mu ispričati o lošem danu na poslu, prekinut će vas i reći da ga uopće ne zanima.

(24sata.hr)

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close