Deset laži na internetu koje su prevarile milione korisnika (FOTO)

Intener je mjesto na kojem je lako plasirati laž i potrebno je jako malo truda da ta laž postane uvjerljiva.Mental Floss napravio je listu internetskih deset laži koje su prevarile milione ljudi.

Autor: Mental Floss

1. Za ovu fotografiju tvrdilo se kako je nastala nakon famozne izvedbe pjesme “Happy Birthday” koju je Marilyn Monroe otpjevala predsjedniku SAD-a Johnu Kennedyju za njegov rođendan. Ona je navodno dokazala njihovu romansu. Fotografija je zapravo rad umjetnice Alison Jackson koja je poznata po lažiranju fotografija poznatih osoba koje zamjenjuje s njihovim imitatorima.

Alison Jackson/Snopes
2. Desna fotografija nastala je na protestu protiv Pape Benedikta 16. u Hyde Parku. Domišljati internet korisnik iskoristio je Photoshop i napravio lijevu fotografiju na kojoj Ian McKellen nosi majicu kojom se “hvali” svojim filmskim ulogama.


YouTube

3. Anna Mae Dickinson osobno je sudjelovala u svim velikim tragedijama 20. stoljeća, između ostalog u potopu Titanika, padu Hindenburga i Pearl Harboru. Priča koja se proširila po internetu zapravo nema svoj izvor. Članak o njoj objavljen je u magazinu “New York Intelligencer” koji zapravo ne postoji. Fotografija je stvarna, ali na njoj nije Anna Mae Dickinson već Grandma Moses, američka folk glazbenica koja je bila popularna u 50-tim godinama prošlog stoljeća.


Instapunk

4. Internet kaže kako je ovo fotografija 46-godišnje Jane Todd Crawford kojoj je 1809. godine bez anestezije odstranjen jedan od najvećih tumora ikad zabilježenih u povijesti medicine. 25 dana nakon operacije Jane je sjela na konja, odjahala doma i poživjela još 33 godine. Iako je priča istinita, fotografija nije stvarna. Naime, fotografije nisu postojale 1809. godine. Iako su neki pokušali stvoriti priču kako je fotografija zapravo nastala 1851., to je nemoguće jer je Jane umrla 1842., a doktor koji je zabilježio njezinu priču 1830. godine. Ne zna se tko je žena na ovoj slici.


Pinterest

5. Dječak je ostavio svoj bicikl privezan za drvo i otišao u rat 1914. godine. Nikada se nije vratio po bicikl, drvo ga je “prihvatilo” kao dio sebe i počelo rasti oko njega. Tako kaže teorija, a velika je vjerojatnost da je ovaj bicikl “urastao” u drvo uz asistenciju anonimnih pomagača.


Pinterest

6. Ako vas lopov prisili da mu date svoj novac s bankomata, utipkajte svoj PIN, ali naopačke. Ako je vaš pin 1234, vi utipkajte 4321. Novac će ostati u bankomatu, a automat će dojaviti policiji da vas netko pokušava opljačkati. Svaki bankomat ima tu funkciju. Tako je glasila priča na internetu, a istina je, naravno, drugačija. Postojale su inicijative da se uvede ova funkcija u bankomate, ali nikada nije uspjela.


Pinterest

7. Malena noga djeteta pritišće iznutra majčinu utrobu. Ovo je čudo života! Tako se tumačila ova fotografija. Čak i najmršavije majke imaju naslage masti na unutarnjoj strani trbuha zbog čega je ovakva fotografija fizički nemoguća.


Pinterest

8. Španjolska katedrala u Salamanci izgrađena je oko 1700. godine i u nju je urezan astronaut, vjerojatno zato što su drevni putnici kroz vrijeme u prošlosti posjećivali zemlju. Dio priče je točan, postoji astronaut na crkvi, ali stavljen je tamo 1992. godine tijekom procesa renovacije.


Wikimedia Commons

9. Toreador Álvaro Múnera stoji oči u oči s bikom kojeg mora ubiti. Nakon naglog prosvjetljenja, odlučuje kako neće ubiti bika i staje usred borbe. Álvaro Múnera je uistinu završio karijeru toreadora zbog okrutnosti, ali tek nakon što ga je napao bik i teško ga ozlijedio. Na fotografiji se ne nalazi on, to je toreador Francisco Javier Sánchez Vara.


Snopes

10. 1950. godine čovjeka u viktorijanskom kostimu udario je auto i ubio ga. U njegovom džepu pronađene su stvari koje su pripadale Rudolphu Fentzu, čovjeku koji je nestao 1876. godine. Rudolph je, pričalo se, bio putnik kroz vrijeme. Dokazi za ove tvrdnje ne postoje, a izvor ove priče nalazi se u radovima Jacka Finneyja, pisca sci-fi romana.

Tekst preuzet sa portala Index.hr

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close