Deset državnih preduzeća za 6 godina izgubilo 8,395 milijardi KM kapitala!

Podaci sa Sarajevske berze, do kojih je istraživanjem došao “Dnevni avaz”, govore da je Federacija BiH u posljednjih šest godina samo u deset preduzeća u kojima ima svoj udio vlasništva izgubila čak 8,395 milijardi maraka kapitala!

Ogroman gubitak kapitala, odnosno brojka do koje smo za odabranih 10 preduzeća, preciznim izračunom, došli upoređujući godišnja stanja državnog kapitala, tačnije, iznosi 8.395.880.312.

Pad dionica

Prema podacima sa Sarajevske berze, najveći pad kapitala imala je „Elektroprivreda BiH” (EPBiH), i to čak 4,963 milijardi KM. Kapital EPBiH, naime, 2007. godine iznosio je 5,6 milijardi, a danas je on 728,5 miliona maraka.

Najrapidniji pad kapitala „Elektroprivrede” desio se kada su kadrovi SBiH s Harisom Silajdžićem na čelu zagospodarili ovom kompanijom. Tako je 2008. godine, za vrijeme mandata Vahida Heće i Amera Jerlagića, kapital prepolovljen, pa je iznosio 2,4 milijarde KM.

Za samo godinu, preduzeće, tada s Jerlagićem na čelu, uspjelo je srozati kapital kompanije na 784,9 miliona, dakle za više od tri puta!

I druga, mostarska „Elektroprivreda HZHB” (EP HZHB), u posljednjih šest godina izgubila je kapital u vrijednosti od 1,7 milijardi KM. Zvuči gotovo nevjerovatno, ali EP HZHB je od 2007. do 2009. izgubila čak 1,6 milijardi KM kapitala. Danas on iznosi svega 235,5 miliona.

Kapital nekadašnjeg privrednog giganta “Energoinvest” Sarajevo kadrovi SDA srozali su za 610,9 miliona KM. On je, naime, još 2007. iznosio 658,12 miliona, a danas svega 47,14 miliona KM, Još drastičnije zvuči pad dionice “Energoinvesta”, koja je 2007. godine iznosila 37,27 KM, a danas bijednih 2,67 KM.

 

 

Pregled podataka SASE o padu kapitala preduzeća

 

“Bosnalijek” je u posljednjih šest godina izgubio 324,5 miliona maraka kapitala. Njegova vrijednost je sa 434,7 miliona pala na 110,2 miliona KM, koliko danas iznosi.

Kapital Fabrike duhana Sarajevo (FDS) danas iznosi 83,3 miliona KM, a 2007. vrijedio je 386,08 miliona KM, što predstavlja pad od 302,7 miliona maraka. Najdrastičniji pad zabilježen je 2009., kada je kapital FDS-a iznosio tek 85,9 miliona KM.

Protekli šestogodišnji period je i za “Sarajevo-osiguranje” obilježen kontinuiranim padom kapitala. Još 2007. on je iznosio 241,4 miliona maraka, a danas 26,7 miliona KM.

Kapital “Hidrogradnje” u posljednjih šest godina smanjen je za 146,2 miliona maraka. Prema podacima Sarajevske berze od 28. marta ove godine, kapital “Hidrogradnje” iznosio je tek 10,4 miliona KM.

I državna preduzeća “Unis” te “Unionbanka” rapidno su gubili kapital. “Unis” je tokom godina izgubio 45,7 miliona maraka, a “Unionbanka” 76,4 miliona. Kapital je srozan i u kompaniji “Šipad Export-Import”. On je 2007. iznosio 11,4 miliona KM, a danas tek nešto više od milion.

Skrivanje od javnosti

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić cijeni da je jedan od razloga pada kapitala državnih preduzeća taj što su početni bilansi u velikom broju slučajeva precijenili početni kapital pojedinih firmi. Međutim, Hurtić tvrdi da je za pad vrijednosti kapitala najveći krivac neefikasnost.

– Još jednom se pokazalo da država nije najbolji vlasnik. Iz političkih razloga mnogim preduzećima nije omogućeno da se restrukturiraju pa je njihova privatizacija kasnila, a vremenom postala neinteresantna za investitore. Radno zakonodavstvo je također onemogućilo restrukturiranje jer preduzeća, zbog lošeg gazdovanja i poslovanja, nisu imala sredstva da se poveže radni staž i isplate plaće i otpremnine velikom broju radnika koji su bili višak – kazao je Hurtić.

 

 

Hurtić: Država nije najbolji vlasnik  

 

On je naveo da su preduzeća bilježila kontinuirane gubitke, jer nisu bila u mogućnosti da mobiliziraju obrtni i investicioni kapital, a bili su opterećeni starim dugovima.

– Jedino rješenje jeste restrukturiranje, koje bi uključilo dugove prema državi i radnicima, a naredni korak bi bio privatizacija. Na ovaj način mogla bi se spasiti većina ovih preduzeća kao i jedan broj radnih mjesta, u suprotnom, nastat će i veće štete – ocijenio je on.

Mirza Ustamujić, poslanik Saveza za bolju budućnost BiH u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta, istakao je da se ovakvi podaci svjesno prikrivaju od javnosti, jer “kvazimenadžerima i upravama ne pada na pamet da obznane da su im tržišne vrijednost kompanija u dionicama umanjene”.

 

 

Ustamujić: Podaci se skrivaju od javnosti

 

– Naravno, ovakvi parametri jedino nisu bitni u našoj zemlji, pa se i one „najuspješnije” kompanije poput „BH Telecoma” ocjenjuju za izvanredne rezultate i finansijsku dobit od 140 miliona KM. Postavlja se pitanje šta je s ostalim kompanijama poput „Željeznica FBiH”, gdje su revizori utvrdili da je tržišna vrijednost umanjena u periodu 2004-2010. za nešto više od 500 miliona KM – upitao je Ustamujić.

Grobari ekonomije

– Trend uništavanja i pljačkanja državnih kompanija je očigledan i odvija se u kontinuitetu godinama, samo su neki rezultati vidljivi, a neki nam se još sakrivaju pod pojmom „najuspješnijih kompanija”. Vlade i njihova menadžerska „rješenja” su grobari bh. ekonomije, koji s nedostatkom vizije prate trend „uništi i privatiziraj” – ocijenio je Ustamujić.

Uništavanje ‘BH Telecoma’

Ustamujić se pita i da li nedavni prijedlog Agencije za privatizaciju FBiH o privatiziranju dijela „BH Telecoma” govori da je i ona dotakla dno.

– Vjerovatno nije još, ali je blizu, jer je vrijednost dionice “BH Telecoma” prije šest godina bila gotovo 90 KM, a danas je tek nešto više od 20 KM. Tako pretpostavljam da nas menadžeri „BH Telecoma” neće dalje uvjeravati o stvaranju novih vrijednosti i historijskom uspjehu kompanije, čija je vrijednost u ovom periodu umanjena gotovo 4,5 puta ili nekoliko milijardi KM – kazao je on.

AUTOR: AMIL DUČIĆ
avaz

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close