Depoziti rasli: Unatoč poplavama građani nisu povlačili sredstva iz banaka

U prvoj polovici 2014. godine unatoč katastrofalnim poplavama koje su u svibnju/maju zadesile BiH nije bilo smanjenja depozita stanovništva na mjesečnoj razini, kako su očekivali ekonomski analitičari. Podaci pokazuju su oni u šestom mjesecu čak malo i povećani.

Gledajući na godišnjoj razini podaci Centralne banke BiH za prvo polugodište ove godine pokazuju nastavak rasta depozita ukupnih depozita domaćih sektora koji su u ovom razdoblju iznosili su 14,5 mlijardi KM. Oni su veći su za 7,8% u odnosi na isto razdoblje prošle godine, dok su u odnosu na mjesec ranije ipak zabilježili smanjenje (‐0,6% m/m).

Iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH (DEP) navode da je ovo smanjenje na mjesečnoj razini uzrokovano smanjenjem depozita nefinancijskih poduzeća (‐3,1% m/m) i depozita opće vlade (‐3,2% m/m), navodi se u analizi DEP-a. Na godišnjoj razini vidljivo je također da svi sektori bilježe rast.

Što se tiče kredita za prvo polugodište 2014. godine oni su iznosili 16,9 mlijardi KM i zabilježili su rast od 4,5% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći doprinos rastu ukupnih kredita dali su krediti plasirani sektoru stanovništva, a potom slijede krediti dani općoj vladi i nefinancijskim poduzećima, navode iz Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

ekapija.BA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close