Depeše WikiLeaksa potvrđuju tvrdnje sudije Harhoffa?

Danski dnevnik Information piše da sve ukazuje na to da američka diplomatska prepiska koju je ranije objavio WikiLeaks potvrđuje tvrdnje danskog sudije Frederika Harhoffa da je predsjednik Haškog tribunala Theodor Meron pomagao ciljeve američke administracije pri oslobađanju visokorangiranih osumnjičenih.

List podsjeća da je sudija Harhoff tokom prošle sedmice u pismu upućenom njegovim kolegama i informaciji objavljenoj u danskim medijima iznio tvrdnju da je Meron vršio pritisak na sudije da oslobode vodeće hrvatske i srpske oficire.

Sve ukazuje na to da prepiska u depeši američkog State Departmenta iz Haaga, koje je objavio WikiLeaks, podržava njegove tvrdnje, uključujući i dokument iz 2003. godine kada je dokumentovan sastanak između Merona i neimenovanog američkog ambasadora.

Tokom sastanka Meron se navodno zalagao kod američke vlade da glasa za okončanje mandata tadašnjeg glavnog tužioca Tribunala Carle Del Ponte, opisujući je kao “prvenstveno, medijsku osobu, koja je uglavnom zainteresovana za svoj legat”.

U depeši se navodi da je Meron od američke vlade tražio da bude protiv obnove mandata Del Ponteovoj i izrazio je rezervisanost u jednogodišnje produženje njenog mandata.

Kritike danskog sudije Harhoffa i dijela njegovih kolega uslijedile su nakon oslobađajućih presuda Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću.

Oni tvrde da su ove presude, baš kao i one izrečene ranije hrvatskom generalu Anti Gotovini i srpskom generalu Momčilu Perišiću, uslijedile pod pritiskom zapada, prije svega SAD-a.

U svim slučajevima, akteri su oslobođeni krivice za “udruženi zločinački poduhvat”, koji do ustanovljenja Haškog tribunala nije ni postojao kao pravna kategorija.

SRNA

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close