BiHPolitika

Dennis Hearne: “Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Tačka”!

Prvi zamjenik Visokog predstavnika u BIH

Ustavom se definiše Bosna i Hercegovina kao država, odnosno pravni sljednik Republike BiH, koja je priznata 1992. godine, a njime se uređuje modifikovana unutrašnja organizacija ove zemlje, uključujući i postojanje entiteta, rekao je za Nezavisne novine Dennis Hearne, prvi zamjenik Visokog predstavnika u BIH.

Hearne kaže da se Ustavom definišu i institucije Bosne i Hercegovine i nadležnosti države. U njemu se navodi da institucije BiH mogu da preuzmu i dodatne nadležnosti i da se po potrebi mogu osnovati nove institucije za vršenje tih nadležnosti.

-Ja bih takođe da istaknem i to da se Aneksom 4 Mirovnog sporazuma osniva Ustavni sud, koji je nadležan za rješavanje sporova između države i njenih entiteta, a čije su odluke svi dužni da poštuju, rekao je Hearne, i naglasio tri važne stvari:

– Prva stvar je da je Dejtonski mirovni sporazum kakvog imamo danas, uključujući I Aneks 4, tj. Ustav, isti kao i “originalni Dejtonski sporazum”. Njega nije mijenjao ni visoki predstavnik niti bilo ko drugi. Ustav može da mijenja Parlamentarna skupština BiH, slično kao i u drugim demokratskim sistemima. Ovo je urađeno jedanput, donošenjem Amandmana 1 koji se odnosi na Distrikt Brčko. Ustav se ne može mijenjati bez saglasnosti delegata koji dolaze iz Republike Srpske. Mišljenje da je Dejton mijenjan, ili da su od Republike Srpske uzurpirane neke nadležnosti, je pogrešno.

Druga stvar je da Dejtonskim mirovnim sporazumom nije predviđena mogućnost otcjepljenja entiteta od BiH, putem referenduma ili na neki drugi način. Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od BiH. Tačka. Međunarodna zajednica, uključujući i susjedne države, potpuno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Neće biti ponovnog crtanja mapa.

Takođe želim da naglasim da prema Dejtonskom mirovnom sporazum sve strane imaju obavezu da sarađuju sa visokim predstavnikom. Žao mi je što moram da ponovo naglašavam ove stvari 22 godine nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma jer to ukazuje da neki političari u ovoj zemlji možda nisu potpuno privrženi sporazumu koji je donio mir ovoj zemlji i njenim građanima u oba entiteta.

(SB)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close