Denis Bećirović kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva ispred SDP-a?!

U subotu će se održati sjednica Glavnoga odbora SDP-a na kojoj će čestitari stisnuti ruku Denisu Bećiroviću i zaželjeti mu pobjedu na oktobarskim izborima u srazu s Bakirom Izetbegovićem, Fahrudinom Radončićem, Mirsadom Kebom, Mustafom Cerićem i ako se pojavi još poneki kandidat…

Izvor: Dnevni list

Uistinu je ovoga tjedna bilo burno u SDP-u. Lider i ministar vanjskih poslova Zlatko Lagumdžija te ministar obrane Zekerijah Osmić jedva su preživjeli i sačuvali “živu glavu” u Zastupničkome domu državnoga Parlamenta pred odmazdom SBB-a i SDA koji su “u ime tisuća prosvjednika” od zastupnika “osvetnički” tražili njihove smjene. Spasili su ih partneri iz SNSD-a i HDZ-a BiH što će opet biti u izbornoj kampanji adut Bakiru Izetbegoviću i Fahrudinu Radončiću da svom silinom udare na partnerstvo Zlatka Lagumdžije s mrskim Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem.

Paralelno s tim mukama Lagumdžija je imao prilično iznenadni i ozbiljni problem s Denisom Bećirovićem, ambicioznim i vrlo žilavim Tuzlakom, kojem je namijenio status kandidata za bošnjačkoga člana Predsjedništva BiH. Dnevni list doznaje da je Bećirović revoltiran nekim odnosima iza zatvorenih vrata ultimativno odbio stranačku poslušnost i kandidaturu. Još do prije nekoliko dana to se doimalo kao svršena stranačka kombinatorika unatoč neskrivenom komešanju samoga Bećirovića i njegovom, do jučer, stidljivom opiranju toj kandidaturi.

Zastupnik u državnome Parlamentu Mehmed Bradarić, je u srijedu čak i potvrdio kako je Denis Bećirović uistinu kandidat za bošnjačkoga člana Predsjedništva i dodao da SDP neće imati kandidata za hrvatsku poziciju u državnom Predsjedništvu, da bi na koncu poručio ono najvažnije i najzanimljivije, da će Bećirović sigurno i pobijediti preostale bošnjačke kandidate. Nestvarno djeluje da Bradarić nije bio upućen u sva dramatična zbivanja, ali razvoj situacije doista ukazuje da su se mnoge stvari u SDP-u možda odvijale u krugu Zlatka Lagumdžije i samo nekolicine najbližih suradnika.

Poput bolnoga šamara procurilo je, naime, iz vrha Lagumdžijine stranke kako aktualni zamjenik predsjedatelja Zastupničkoga doma Parlamenta BiH Denis Bećirović ipak nikada službeno nije dao pristanak na kandidaturu i spekulira se da je za njegovo opiranje, a onda i odbijanje glavni razlog, kako navodno sumnja Bećirović, prilično neozbiljan, na granici s formalnim, pristup SDP-a i samoga Zlatka Lagumdžije tom dijelu izbornoga procesa. Bećirović, naime, nije prepoznao tu koheziju, tu potrebnu glad za pobjedom, nego se pomalo vidio u ulozi nekakvoga žrtvenoga janjca koji će u biti pokriti obećanje da ovoga puta SDP neće udariti na poziciju hrvatskoga člana Predsjedništva BiH, a da končani izborni uspjeh nije uzvišeni stranački cilj. Napose, kako se doznaje, Bećirović je tražio i određena jamstva za stranački i politički status u slučaju izbornoga debakla.

Iako su sjednice Predsjedništva i Glavnoga odbora SDP-a bile već zakazane za prošli petak, odnosno u ponedjeljak, problem s kandidaturom Denisa Bećirovića poprimio je dramatične obrise. On ne popušta niti za milimetar i Zlatku Lagumdžiji je jedino preostalo odgoditi obje sjednice i iskoristiti još nekoliko raspoloživih dana i pokušati primiriti nastale tenzije i uvjeriti Bećirovića u viši stranački interes.

Denis Bećirović slovi za jednoga od najodanijih “vojnika partije”, međutim, sve dok nije dobio čvrsta jamstva da SDP ide svom silinom, iskreno i jedinstveno u izbornu kampanju za bošnjačkoga člana državnoga Predsjedništva, s nedvojbenom željom i uvjerenjem u pobjedu, nije bilo šanse slomiti njegov neposluh. Za svaki slučaj, Lagumdžija je morao potražiti alternativna rješenja i navodno je u rukavu imao još nekoliko pričuvnih kandidata. Zanimljivo, jedan od njih je upravo i Mehmed Bradarić, što će ipak reći da zastupnik SDP-a ili nije znao sve detalje oko Lagumdžije i Bećirovića ili je bio uvjeren kako će Bećirović morati na koncu ustuknuti pred autoritetom vođe. To je sada praktično nebitno. Sinoć je zasjedalo kadrovsko povjerenstvo SDP-a, a već prijepodne danas možda i končanu odluku donosi stranačko Predsjedništvo. Kako doznaje Dnevni list, Lagumdžija uz Bradarića ‘vrti’ i s Jasminom Imamovićem.

U SDP-u ipak vjeruju kako su stvari prelomljene i da iza imena Denisa Bećirovića već danas neće više biti upitnika. Zlatko Lagumdžija je obavio svoju misiju i još jednom dokazao čvrstu ruku i demonstrirao liderski autoritet.

U subotu će se održati sjednica Glavnoga odbora SDP-a na kojoj će čestitari stisnuti ruku Denisu Bećiroviću i zaželjeti mu pobjedu na listopadskim izborima u srazu s Bakirom Izetbegovićem, Fahrudinom Radončićem, Mirsadom Kebom, Mustafom Cerićem i ako se pojavi još poneki kandidat. Denis Bećirović se tako nelagodno prihvatio izazova iz kojeg može izići i poražen i kao pobjednik u punom smislu te riječi.

Politički život je prepun privilegija, ali i zamki i nije uzalud tvrdnja da je to prljav i stresan zanat, često na granici prostituiranja. Stožerne stranke, dakle, i končano mogu odahnuti i prepustiti se svojim mukama i kampanjama, “crveni” i definitivno neće u novi izborni inženjering, kako su prozvane dvije uzastopne kandidature i pobjede Željka Komšića.

 

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close