PolitikaVisokoZDK

Delegacija ZDK prisustvovala otvaranju sajma Jesen u Visokom

PremijerGanić na otvaranju sajma u Visokom: Poljoprivreda je jedan od prioriteta VladeZDK

Visoko je iduća tri dana domaćin 15. Izložbeno-prodajnog sajmapoljoprivredno-prehrambenih proizvoda “Jesen u Visokom” koji jeokupio 85 izlagača iz 35 gradova i općina u Bosni i Hercegovini. Organizatorsajma je Grad Visoko, a generalni pokrovitelj Ministarstvo za poljoprivredu,šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona.

U ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, otvaranju sajma su prisustvovalipremijer Mirza Ganić, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDKMirnes Bašić i ministar unutrašnjih poslova Dario Pekić.

Obraćajući se zvanicama i građanima, premijer Ganić je istakao kako jerazvoj poljoprivrede jedan od prioriteta ove vlade, te da je zahvaljujućisnažnom programu podsticaja Zeničko-dobojski kanton lider u malinarskoj iperadarskoj proizvodnji, a značajan rast bilježi i sektor plasteničke proizvodnje,posebno u Visokom.

Kroz 28 podsticajnih politika, Vlada ZDK je u 2019. godini zapoljoprivredu izdvojila 3 miliona KM. U korištenju podsticaja u značajnoj mjeriučestvuju i poljoprivredni proizvođači iz Visokog, kojisu samo u toku 2018. godine iz budžeta Zeničko-dobojskog kantona dobilipodsticaje u iznosu od 840.000 KM.

“Nama u Vladi ZDK je razvoj poljoprivrede od posebnog interesa, jersu zelena polja osnova našeg zdravog života, a poljoprivreda jedna od bazičnihgrana naše privrede. Kupujmo i koristimo domaće poljoprivredne proizvode jersamo tako možemo osigurati razvoj naše poljoprivrede”, kazao je Ganić.

Prvi sajam organizovan je 2004. godine, okupljajući proizvođačesuhomesnatih proizvoda, po čemu je grad Visoko nadaleko poznat, a vremenom seširio i okupljao sve veći broj proizvođača iz poljoprivredno – prehrambenogsektora, da bi izrastao u jedan od najprepoznatljivijih poljoprivrednih sajmovau ovom dijelu BiH.

Press služba ZDK

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close