Delegacija AP Vojvodine i Novosadskog sajma u posjeti ZDK, od ove godine ZDK član Novosadskog sajma

U okviru nastavka saradnje Zeničko- dobojskog kantona i Vlade AP Vojvodine, u posjeti sjedištu ZDK boravio je pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski sa saradnicima i predstavnicima “Novosadskog sajma”, na čelu sa direktorom Goranom Vasićem.

Upriličena je promocija “Novosadskog sajma” koji ove godine obilježava 90 godina rada i osam decenija održavanja Međunarodnog poljoprivrednog sajma, kojoj su, na poziv Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ZDK, prisustvovali i poljoprivredni proizvođači Zeničko- dobojskog kantona. Značajno za Zeničko- dobojski kanton jeste da od ove godine postaje član „Novosadskog sajma“.

Po riječima pokrajinskog sekretara Branislava Bugarskog, cilj pokrajinske administracije jeste unaprjeđenje saradnje sa Zeničko-dobojskim kantonom, a posebno interesantna saradnja jeste u oblasti privrede, turizma i obrazovanja.

-Nama je međuregionalna saradnja izuzetno važna. Vojvodina je multikulturalan prostor u kojem živi 26 etničkih zajednica, u službenoj upotrebi je šest jezika i za nas je međunacionalna saradnja dio svakodnevnog života. Zadatak pokrajinske vlade je da popravi konkurentnost Vojvodine i u privrednom smislu, što podrazumijeva plasman robe na našem tržištu, ali i izvoz iz Vojvodine na treća tržišta. Saradnja i komunikacija sa regionima mora postojati i to je razlog zašto smo danas ovde, istakao je pokrajinski sekretar Bugarski, dodavši da je prva prilika za učvršćivanje saradnje sa ZDK nastup Kantona na 80. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Istaknuto je da postoji čitav niz poljoprivrednih proizvoda iz Zeničko-dobojskog kantona koji bi mogli biti interesantni za tržište Vojvodine i Srbije, ali isto tako i domaćih proizvoda koji bi se mogli izvoziti u ovaj kanton.

Po riječima premijera Zeničko- dobojskog kantona, saradnja sa Vojvodinom je od izuzetnog značaja, jer se otvaraju nove mogućnosti za ovdašnje proizvođače.

-Mi smo došli na jedan kvalitativni i kvantitavni nivo u oblasti poljoprivrede koji ne možemo dalje širiti, ako ne proširimo granice na kojima se pojavljujemo. Dobra saradnja se odnosi i na zajednički rad predstavnika naših dviju regija, što može rezultirati konkretnijom i konkurentnijom zajedničkom ponudom na trećim tržištima, nego što bi to dve regije mogle uraditi samostalnim nastupom. Ako bi u cijelu priču ušle i ostale regije sa kojima ZDK i Vojvodina imaju uspostavljenu saradnju, onda bi nase šanse za pravljenje dobre atmosfere u regiji i izvan regije mogle biti mnogo veće, istakao je premijer Plevljak.

Inače, Novosadski sajam je jedan od najstarijih sajmova na prostoru jugoistočne Europe koji je stekao prepoznatljivu težišnu poziciju zahvaljujući konstantnom razvoju i kreiranju sajamskih i kongresnih događaja koji kompanijama iz Srbije, a i kompanijama iz inostranstva omogućavaju realizaciju uspješnih poslovnih ciljeva.

www.magazinplus.eu – Pres služba ZDK

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close