“Deficit” i “izumiranje” muškaraca – Mit ili stvarnost?

U svijetu, unatoč uvriježenom mišljenju, ima više muškaraca nego žena. Štoviše, razlika je oko 60 milijuna ljudi u korist muške populacije.

(altermainstreaminfo.com.hr)

Međutim, muškarci i žene su u cijelom svijetu neravnomjerno raspoređeni. Na primjer, u bivšim sovjetskim republikama je ženska populacija brojnija od muške, dok je u arapskim zemljama suprotno.

Znate li da na Zemlji postoje mjesta gdje muškarci doslovno nestaju? Koji su čimbenici koji utječu na ravnomjernost spolova u svijetu? Gdje je ideja ‘deficita’ ili čak ‘izumiranja’ muškaraca najizraženija? Na ta i druga pitanja su u analizi koju je objavio Actualidad RT odgovorio u nastavku.

Kada bi priroda bila jedini čimbenik koji utječe na pitanje spola, na Zemlji bi bilo oko 50 posto muškaraca i 50 posto žena. Činjenica da žene općenito žive duže se kompenzira činjenicom da se u svijetu rodi više dječaka nego djevojčica.

Godine 1961. je Svjetska banka prvi put objavila podatke o postojećem globalnom postotku muškaraca i žena i svijetu je nedostajalo 0,09 postotnih bodova do savršeno jednake raspodjele.

Od tada se razlika povećala, do te mjere da broj muškaraca koji žive u svijetu danas premašuje broj žena za gotovo 60 milijuna ljudi.

Prema procjenama Ujedinjenih naroda iz 2015. godine, na svakih 100 žena bilo je 101,8 muškaraca, a taj broj svake godine raste.

Međutim, u nekim zemljama svijeta je situacija različita. Kako navodi Pew Research Center, zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza, uključujući i Rusiju, Latviju, Ukrajinu i druge zemlje, imaju populaciju sa sve više žena nego muškaraca. Prema studiji, odnos spolova u Rusiji trenutno iznosi 86,8 muškaraca na svakih 100 žena.

Općenito, narodi bivšeg SSSR imaju više žena među starijim osobama, ali i među mladima.

Prema Pew Research Centru se očekuje se u Rusiji žene rođene između 2010. i 2015. godine imaju očekivani životni vijek od 75,6 godina, dok se kod muškaraca očekuje dob od 64,2 godina, što je priličan jaz od 11,4 godine.

Iza post-sovjetskog prostora, na čelu je  Martinique, francuski inozemni teritorij gdje je 84,5 muškaraca na svakih 100 žena.

S druge strane, na čelu zemalja u kojima prednjači muška populacija su Ujedinjeni Arapski Emirati, gdje ima 274 muškaraca na 100 žena. Među zemljama koje čine ovaj drugi popis su narodi Sjeverne Afrike, Indije i Kine.

Ravnoteža ili neravnoteža spolova je rezultat različitih čimbenika koji se moraju analizirati za svaku pojedinu zemlju. Međutim, možemo istaknuti neke zajedničke trendove koji utječu na brojčanu nadmoć jednog ili drugog spola.

Rodno-selektivni pobačaji i čedomorstvo

U nekim zemljama, spolna diskriminacija počinje kod rođenja ili čak i prije rođenja djeteta. To je slučaj Kine i Indije u kojima se prakticiralo i još uvijek prakticiraju zloglasni rodni selektivni pobačaji i čedomorstva ženske djece.

Kao što je izvijestio portal  Quartz, obje zemlje imaju prosjek nataliteta koji se uvelike razlikuje od svjetskog prosjeka. 2013. je Kina je zabilježila omjer 1,11 rođenih djevojčica, Indija – 1,12, dok je svjetski prosjek 1,07 na jednog muškarca. Dostupnost prenatalnih dijagnostičkih tehnika je samo naglasio taj trend, što znači da će nesrazmjer među stanovništvom i dalje će rasti, a u narednim godinama će uravnotežene generacije izumrijeti.

U pokušaju da spriječi taj trend, Indija zakonom zabranjuje odlučivanje o spolu djeteta još 1994. godine, ali se zabrana pokazala kao neučinkovita. S druge strane, 2013. Kina napušta svoju politiku jednog djeteta, koja je bila jedna od glavnih uzroka selektivnih pobačaja na temelju spola.

U druge dvije zemlje u regiji sa sličnom strukturom stanovništva, Pakistanu i Bangladešu, došlo je do značajnih promjena u posljednjih nekoliko desetljeća. Pakistan, koji je uvelike poboljšao svoje statistike i postigao veći uspjeh od Kine i Indije. Bangladeš se također približava uravnoteženoj populaciji. Ta poboljšanja se mogu pripisati promjeni kulture, od one koja je jednom preferirala mušku djecu, do kulture koja podjednako cijeni oba spola.

Radnici migranti

Arapski poluotok je jedna od regija s najvećom rodnom neravnotežom u korist muškaraca. Dakle, manje od četvrtine stanovništva Katara 2013. godine su bile žene.

Objašnjenje je da su ove zemlje privukle veliki broj radnika migranata za industrije u kojima tradicionalno dominiraju muškarci, osobito s rastom naftne industrije i to nakon rasta cijena nafte ‘70-ih.

Milijuni ljudi, uglavnom iz Južne Azije su došli na posao na Arapski poluotok, ali nisu smjeli dovesti svoje supruge i djecu.

Posljedice rata i genocida

Post-sovjetski prostor je područje u kojem od Drugog svjetskog rata dominira ženska populacija, jer su mnogi sovjetski muškarci poginuli u borbama, kaže studija Pew Research Centra. Na primjer, 1950. je na području suvremene Rusije bilo samo 76,6 muškaraca na svakih 100 žena

Osim rata, raspad Sovjetskog Saveza i kasnija kriza u području zdravstva su rezultirali povećanom smrtnošću, što je više pogodilo muškarce nego žene.

Tijekom vremena je učinak rata smanjen, pa je tako smanjena i spolna neravnoteža, iako je nerazmjer u Rusiji i dalje visok, gotovo jednak kao i u drugim zemljama bivšeg SSSR-a.

Isto tako, rat između Irana i Iraka ‘80-ih, kao i genocid u Ruandi 1994. godine, ostavio je ove zemlje s populacijom kojom dominiraju upravo žene, puno više nego prije. Još više se osjeti učinak masovnih ubojstava počinjenih od strane Crvenih Kmera u Kambodži između 1975. i 1978. godine, kada je umrlo oko četvrtine cjelokupnog stanovništva.

Više stabilnosti, više žena

Zanimljiva činjenica je da zemlje s visokom razinom razvoja i stabilnosti imaju tendenciju da imaju više žena među svojim stanovništvom. Dakle, 13 od prvih 15 zemalja po Indeksu ljudskog razvoja (koji mjeri zdravlje, obrazovanje i prosperitet) i 29 od 31 države s visokim prihodima prema OECD-u, imaju postotak ženske populacije iznad 50 posto. Iznimke su Island (49,66 posto žena) i Norveška (49.93 posto), zemlje koje nisu daleko jedna od druge.

U posljednjih nekoliko desetljeća se u većina tih zemalja vidi trend uravnoteženijeg stanovništva. Jaz između životnog vijeka muškaraca i žena je smanjen, uglavnom zbog zanimanja i stila života koji su postali slični.

BRICS – Tako slični, a tako različiti

Dok su visoko razvijene zemlje prilično homogene u pogledu spola, velika gospodarstava u nastajanju skupine BRICS pokazuju velike razlike. One se mogu podijeliti u tri skupine.

Kao što smo vidjeli, Kina i Indija jako naginju u korist muškaraca, Rusija prema ženama, dok su Brazil i Južna Afrika u sredini.

U Brazilu je rastući jaz u očekivanom trajanju života doveo do promjene u strukturi stanovništva, gotovo savršeno uravnotežena koja naginje u korist žena. Dok je 1960. godine očekivano trajanje života za žene bili četiri godine duže nego za muškarce, ova razlika je danas sedam godina.

Iznenađujuće stanje afričkih zemalja

Prema Svjetskoj banci. 2013. godine je stanovništvo afričkih zemalja bilo ujednačenije u smislu spola, više nego bilo koji drugi kontinent. Međutim, iako na prvi pogled nalikuju na zemlje poput Švedske i Norveške, to je rezultat različitih okolnosti.

Dakle, većina afričkih zemalja ima omjer spola pri rođenju vrlo različit od svjetskog prosjeka i tamo se rađa oko 103 dječaka na 100 djevojčica. Međutim, čimbenici kao što su obilježja klime i pothranjenost majki tijekom trudnoće, uzrokuju veću smrtnost među muškim fetusima.

Tijekom vremena bi to trebalo dovesti do situacije da žene premašuju muškarce. Međutim, to se ne događa, jer očekivano trajanje života žena u Africi ne premašuju muškarce, kao u drugim zemljama.

SAD i susjedi

Ako analiziramo statistiku posljednjih pet desetljeća u Sjevernoj Americi, naglašena je promjena koja se dogodila u Meksiku zbog golemog iseljavanja u SAD. Budući da više muškaraca nego žena napušta zemlju, udio žena u meksičkom stanovništva je znatno porastao.

Sa svoje strane, SAD i Kanada od ‘60-ih imaju povećan postotak žena u populaciji, nakon čega, posebice u posljednjih nekoliko godina, slijedi blagi oporavak na više uravnoteženo stanovništvo.

Uz sve to, nije neuobičajeno čuti od žena, osobito neudanih, za problem u posljednjih nekoliko godina nedostatka u posljednjih nekoliko godina

Ali ako ima više muškaraca nego žena na svijetu, zbog čega postoji osjećaj da ih u posljednjih nekoliko godina nedostaje “muškaraca”?

Alfred Lopez, kolumnist koji piše za  20 Minutos, objašnjava da je priča da ima nekoliko žena za svakog muškarca ništa drugo nego mit koji se naširoko koristi, ali datira još iz vremena srednjeg vijeka, kada su mnogi narodi zbog ratova ostajali bez muške populacije.

Međutim, postoji još jedno mišljenje o tome, koje u novoj knjizi opisuje novinar i pisac Jon Birger.

Nakon slušanja opetovanih prigovora o uspješnim, pametnim, lijepim ženama bez partnera, Birger se pitao: “Zašto postoji toliko puno neudanih žena i gdje su svi ti fantastično i neoženjeni muškarci?”

Novinar je iskoristio svoje ekonomsko znanje i “kombinirajući demografiju, statistike i teoriju igranjem brojevima” u svojoj knjizi “Date-onomics” zaključio da je “manjak muškaraca realnost”.

Prema Birgeru, ipak postoji opća neravnoteža. Iako je omjer muškaraca i žena u prirodi uravnotežen, razlike između žena i muškaraca, prije svega zbog obrazovanja i zarade, utječu na opću percepciju, rekao je pisac u razgovoru za VICE.

U svojoj analizi Birger uključuje podatke samo za SAD. Međutim, ako gledamo druge studije, vidimo da se sličnog zaključka može doći i u slučaju drugih dijelovima svijeta.

Jedno od tih istraživanja je provela  Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), koja je analizirala podatke o akademskoj spremi svih 34 zemalja članica, ali i drugih zemalja, kao što su Brazil, Rusija, Argentina, Kina, Kolumbija, Indija Indonezija, Latvija, Saudijska Arabija i Južna Afrika.

U svom izvješću OECD ističe da među mladima 25-34 godine ima više žena s visokim obrazovanjem (88 posto naspram 79 posto). U isto vrijeme,  izvješće govori da ima više muškaraca koji rade, a mnoge žene su nezaposlene.

Od analiziranih zemalja, samo je Meksiku i Turskoj udio muškaraca s visokim obrazovanjem veći od žena.

No, iako se za sada čini se da se “bitka spolova” vodi u smislu brojeva, neki stručnjaci upozoravaju da bi se tijekom vremena situacija mogla promijeniti.

U tom smislu, australska znanstvenica Jenny Graves upozorava da su geni koji odgovorni za muški kromosom u procesu uništavanja, što znači da izumiranje muškaraca “može već biti u tijeku.”

Međutim, prema znanstvenici, dobra vijest je da će proces potpunog izumiranja čovjeka kao vrste potrajati i završiti za oko pet milijuna godina. Dakle, za to smo vrijeme “sigurni”. Muškarci i žene, naravno.

Mjesta na Zemlji gdje postoji “deficit” muškaraca:

Prema demografskim podacima, u svijetu postoje zajednice, gradovi ili čak i zemlje u kojoj je ženska populacija je znatno veća u odnosu na mušku. Ova fotogalerija prikazuje neka od tih mjesta.

1. Ukrajina – 0,85 muškaraca u odnosu na jednu ženu 

2. Mađarska – 0,91 muškarac u odnosu na jednu ženu 

3. Rusija – 0,86 muškaraca po ženi 

4. Estonija – 0,84 muškarca po ženi

5. Sjevernomarijanski otoci (Pacifik) – 0,93 muškaraca po ženi

6. Zajednica Novoia do Cordeiro (Brazil) – Većina od 600 stanovnika su žene

7. Bjelorusija – 0,87 muškaraca po jednoj ženi

  

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close