DEBATA: Rat koji je promijenio svijet

BBC i British Council domaćini su javne debate koja se ovog mjeseca održava u Sarajevu na temu ostavštine i relevantnosti Prvog svjetskog rata u današnjem svijetu.Debata će biti organizovana u nedjelju 22. juna sa početkom u 19.00 sati u Sarajevskom ratnom teatru SARTR.

(BUKA)

Publici u SARTR-u domaćin je BBC radio komentator Allan Little kome će se pridružiti povjesničari Balkana Bojan Aleksov i Amir Duranović. Tema rasprave su pokretači državotvornosti za vrijeme Prvog svjetskog rata i utjecaj rata na nacionalizam do danas.

Središnji dio večeri predstavlja esej slavnog pozorišnog reditelja Harisa Pašovića koji će publici iz vrlo osobnog ugla ponuditi viđenje atentata na nadvojvodu Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sophie.

Za globalnu publiku debata će biti emitovana na talasima BBC World Service u subotu 28.juna.

Debata u BiH započinje seriju od deset javnih debata pod zajedničkim nazivom Rat koji je promijenio svijet a koje BBC World Service i British Council zajednički pripremaju radi istraživanja ostavštine i relevantnosti Prvog svjetskog rata u današnjem svijetu. Domaćini debata su Allan Little, Amanda Vicary i Razia Iqbal. Ostale debate organizuju se u Njemačkoj, Velikoj Britaniji, Turskoj, Rusiji, Francuskoj, Keniji, Sjedinjenim Američkim Državama i Jordanu.

Novinari na zadatku imaju ekskluzivnu priliku da nakon debate postavljaju panelu i domaćinu novinarska pitanja tokom ukupno 10 minuta.

Registracija je obavezna i da biste prisustvovali debati, svoje mjesto možete rezervirati putem ovog linka: http://www.britishcouncil.ba/events/diskusija-prvi-svjetski-rat

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close