PolitikaSvijet

David Stannard: “Hitler je za SAD bio mala maca”

Američki povjesničar David Stannard smatra da su Indijanci preživeli „najduži holokaust u povijesti čovječanstva“

Međutim, teško da će Washington priznati genocid. Još uvijek se Amerikanci nisu ispričali ni za Hirošimu i Nagasaki

 

Na današnji dan 1946. godine, u SAD-u je formirana federalna komisija za proučavanje uvjeta života Indijanaca. U Americi još uvijek postoje nesuglasice: da li su Indijanci žrtve genocida?

Američki povjesničar David Stannard tvrdi: „Hitler je mala maca u usporedbi sa ’osvajačima Amerike‘. Što sve ne uče djecu u američkim školama: za vrijeme holokausta američkih Indijanaca, koji se još naziva „petstogodišnji rat“ i „najduži holokaust u povijesti čovječanstva“ ubijeno je između 95 i 114 miliona domorodaca sadašnje teritorije SAD-a i Kanade“.

To je bio namjerni genocid. Provodili su ga britanski kolonizatori i američki doseljenici. Zajedničkim snagama.

U Bostonu je 1722. godine objavljena deklaracija kojom se objavljuje rat Indijancima. Za skalp domorodaca SAD je davao od 15 do 100 funti. Postoje svedočanstva da su kolonizatori koristili i biološko oružje — poklanjali su plemenima odeću zaraženu boginjama. Ta metoda je kasnije koristila i američka vojska. Uz to su Indijance i namjerno opijali alkoholom.

Ovdje se namjerno ne dotičem teme ruskog osvajanja Dalekog istoka i Sibira, jer ona uopće ne liči na američku realnost. Međutim, navest ću jedan interesantan detalj. Koliko je poznato, mnogi starosjedioci Sibira i sjeverne Rusije u organizmu nemaju enzim koji probavlja alkohol.

Oni se brzo napijaju i od toga umiru. Kako je na to reagirala carska Rusija, „tamnica naroda“, kako ju je nazvao Kistin, a zatim to razvio Lenjin? Neka se napijaju? Ne. Izašao je zakon kojim se zabranjuje prodaja alkohola istočno i sjeverno od Bajkala. Toliko o „tamnici“.

Još nešto, Nijemci u baltičkim državama se nisu mogli naviknuti da žive i organiziraju normalni dijalog sa lokalnim stanovništvom, britanske vlasti i kolonizatori također nisu mogli izgraditi prihvatljive odnose sa Indijancima. Samo politika sile, samo oganj i mač. Da su Rusi iole ličili na njih, u Sibiru ne bi ostao niti jedan starosjedilački narod. A tamo ih je više od četrdeset!

Američke vlasti su 1825. godine usvojile Doktrinu otvorenosti na osnovu koje je pravo na zemlju dobio onaj kolonizator koji ju je i „otkrio“.

Indijanci su na toj zemlji, koja im je i pripadala, mogli samo živjeti, ali su izgubili pravo svojine nad njom. Godine 1830. bio je donijet zakon o preseljenju Indijanaca, a 1867. – o rezervaciji.

Uz to je masovno korištena sterilizacija indijanskih žena u reproduktivnom uzrastu. Mislite da je to bilo davno? Ne. Američki novinari su sedamdesetih godina prošlog stoljeća iskopali da je, na primjer, u Oklahomi sterilizacija bila masovna.

Sve to podsjeća na rasnu politiku nacističke Njemačke. Tamo su također postepeno i zakonito ljude koji nisu bili arijevskog porijekla smatrali ljudima desete sorte. Skalpove, istina, nisu uzimali. Zato su imali koncentracijske logore i plinske komore.

Američki pisac i povjesničar John Tolland u knjizi „Adolf Hitler“ o koncentracijskim logorima piše: „Hitlerova koncepcija koncentracijskih logora umnogome može zahvaliti njegovom znanju engleskog jezika i američke povijesti. On se oduševljavao logorima za Indijance na Divljem zapadu, a često je u svom bliskom okruženju hvalio efikasnost istrebljenja starosjedilačkog stanovništva Amerike“.

Naravno, u SAD-u većina eksperata i politikologa sa nezadovoljstvom u glasu osporava Stannarda i Tollanda.

Govore, između ostalog, da Stannard nema nikakve statističke podatke, da ne pravi razliku između nasilne smrti i smrti od bolesti. Rudolf Romel, profesor Sveučlišta na Havajima, procjenjuje da je za čitavo vrijeme kolonizacije u genocidu stradalo između 2 i 15 miliona Indijanaca, a ne nevjerojatnih 95 miliona.

Međutim, i Romelove podatke kritiziraju. Zašto? Zato što „točni“ američki povjesničari i potpuno demokratska javnost, s jedne strane, ne poriču da su Europljani i kolonizatori donijeli smrt, represiju i stradanja stanovništvu Amerike. Međutim, oni uporno negiraju da je to bio genocid.

Što je to onda bilo?

(sputniknews.com)

Tags
Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close