Daniel Serwer: “Najbrži način kako izići sa Balkana”

Na internet stranici “Peacefare.net” on je u tekstu pod naslovom “Najbrži način kako izići sa Balkana” istakao da će sve zemlje Balkana postati dio NATO saveza narednih godina

(Anadolija)

Daniel Serwer, američki ekspert za Balkan i profesor na američkom John Hopkings univerzitetu smatra da će do 2020. godine zemlje Balkana postati članice NATO-a, naglasivši kako će ipak Bosna i Hercegovina najviše zaostajati na tom putu jer je, prema njegovom mišljenju, i do sada najviše zaostajala u skoro svim oblastima, javlja Anadolu Agency (AA).

Tvrdi da bi Srbija u narednih nekoliko godina mogla promijeniti stav oko članstva u NATO-u, posebno ako Kosovo napravi napredak na tom putu i normalizaciji odnosa sa zvaničnim Beogradom. Dodaje da će se javnost u Srbiji narednih godina mijenjati i prihvatiti članstvo u NATO-u kao veliku relanost i potrebu.

“Srbija još nije spremna podnijeti zahtjev za članstvo u NATO-u. Srbija sada nije spremna za takav korak, ali mi nešto govori da neće proći više od par godina prije nego što se sruši taj tabu”, kazao je on.

Na internet stranici “Peacefare.net” on je u tekstu pod naslovom “Najbrži način kako izaći s Balkana” istakao da će sve zemlje Balkana postati dio NATO saveza narednih godina kako bi se time stabiliziralo političko i socijalno stanje u cijeloj regiji.

“Crna Gora i Makedonija već su ispunile sve potrebne uslove za članstvo u NATO, dok će i Kosovo, čim dobije svoje sigurnosne snage, željeti što prije ući u ovu sjevernoatlantsku alijansu”, smatra eminentni američki stručnjak za Balkan.

Vjeruje da bi se članstvom cijelog Balkana okončala era ratova i ratovanja u tom djelu Evrope koji su ‘90-tih pogodili teški sukobi. Serwer je i ranije iznosio stav kako bi članstvo balkanskih zemalja zasigurno predstavljalo totalni proces demilitarizacije regije gdje su nerijetko u prošlosti vođeni veliki i krvavi ratovi.

“To će biti dobar kraj priče za ratove koji su počeli prije skoro 30 godina”, zaključio je Serwer, predviđajući ulazak regiona u NATO početkom naredne decenije.

Procjenjuje da bi Grčka zbog tenzija sa Makedonijom oko imena mogla blokirati njezino članstvo u NATO-u, napominjući da je problem između ove dvije zemlje vrlo složen i zamršen te stoga iziskuje čak i međunarodnu medijaciju kako bi se postiglo konačno rješenje.

“Rješenje za to je vrlo jednostavno. Makedonija je u Ujedinjenim narodima (UN) dobila naziv Bivša jugoslavenska republika Makedonija (FYROM), što je Grčka opovrgavala u nekoliko navrata. Zato je Atina kriva. Sada je potebno da SAD, ili Njemačka izvrše pritisak da FYROM zajedno sa Crnom Gorom postanu članice NATO-a na samitu NATO-a 2014. godine u Velikoj Britaniji. Atina bi morala prihvatiti tu realnost”, tvrdi ovaj ugledni stručnjak.

Također vjeruje da je i najbolja strategija i za same SAD da prime cijeli Balkan u NATO, kako bi se povukle iz tog djela svijeta.

“Najbrži način za Washington da izađe s Balkana jeste da primi sve biše republike Jugoslavije u NATO, gdje Slovenija, Hrvatska i Albanija već daju svoj diprinos”, rekao je Serwer.

Ipak tvrdi da će Bosna i Hercegovina imati najviše problema i izazova na putu u članstvu u NATO, ocjenjujući da će BiH nastaviti i na putu NATO-a sa status quo, kao što je to bio slučaj i do sada.

“Bosna će vjerovatno najviše zaostajati u ostvarenju članstva u NATO-u, baš kao što je to slučaj i u mnogim drugim pitanjima”, napisao je Serwer u svome tekstu na portalu “peacefare.net”.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close