Program obilježavanja 551. godišnjica Fatihove Ahdname, najstarijeg dokumenta o ljudskim pravima

Udruženje bosansko-turskog prijateljstva “Bosfor” iz Sarajeva povodom 551. godišnjice sultan Fatihove Ahdname u sklopu manifestacije “Dani Ahdname 2014” upriličilo je program obilježavanja, javlja Fena.

Tako je položeno cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, cvijeće je položeno i na mezar osnivača grada Sarajeva, Isa-bega Ishakovića, kao i mezare sultan Fatihovih askera na mezarju Obhođa.

U okviru obilježavanja bit će upriličena i akademija povodom 551. godišnjice sultan Fatihove Ahdname.

Ahdnama sultana Mehmeta Fatiha II danas slavi 551. godišnjicu izdavanja. 

Nakon osvajanja BiH, sultan Fatih je 28. maja 1463. godine u mjestu Milodraž kod Fojnice predao fra Anđelu Zvizdoviću, starješini franjevačkog reda u BiH Ahdnamu kojom bosanskim katolicima garantira ličnu i imovinsku sigurnost i slobodu vjerskog djelovanja.

Ahdnama je poznata kao najstariji dokument o ljudskim pravima u historiji, 326 godina prije Francuske buržoaske revolucije 1789. godine i 485 godina prije Međunarodne deklaracije o ljudskim pravima 1948. godine.

TEKST AHDNAME: Ja sam sultan Mehmed han, neka je poznato svima, uopće od prostog puka kao i odjeljenjima ova moja vlastodržaća povelja, kojom bosanskim svećenicima ukazujem veliku pažnju, te zapovijedam: spomenutim i njihovim bogomoljama ne smije biti smetnje ni pritiska, neka se smjeste u svojim bogomoljama, te kako od uzvišene moje strane, tako od mojih vezira, niti od mojih podčinjenih (robova), niti od mojih podanika – raje niti od svega stanovništva cjelokupne moje države spomenutim nitko se ne smije miješati u njihove stvari niti ih napadati, ni vrijeđati ni njih ni njihov život, njihov imetak (imovinu) ni njihove bogomolje. 
Također iz tuđine osobito u moju državu dovoditi ljude dozvoljava im se. Stoga spomenutim izdajem moju uzvišenu zapovijed u kojoj im posvećujem svoju brigu i pažnju, te se kunem teškom zakletvom: Stvoriteljem i gospodarom zemlje i nebesa, sa sedam musafa, sa velikim Božijim vjesnikom (Muhamedom) i sa 124.000 pejgambera i sa sabljom koju pašem da ovim što je napisano nikoje lice ne smije se suprotstaviti dok god ovi (franjevci) služe meni i mojoj zapovijesti budu pokorni.

Show More

Related Articles

Back to top button
Close
Close